• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    FATALLUBA: Nic proti Reynoldsovi, jakkoliv se mi jeví, že moc lpí na tom svém lsd prozření, ale v českých podmínkách má daleko větší smysl stavět toto:

    Bio-Solar-Haus: Das
    http://cz.bio-solar-haus.de/index.html
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    Já mám kamaráda, který bydlí v baráčku tak 3+1 kousek za Prahou. je to dům postavený bez stavebních plánů, projektu, metodou ne nepodobnou ES. Bohuzel to neni pasivni dum, coz ale nevylucuje, ze v budoucnu bude.
    Ovsem co je sympaticke, tak cely dum pohani jedna baterka 180Ah, ktery vydrzi v zimnim obdobi 3nedele.
    Kamarad ji nabiji v praci a pračku řeší bohužel agregátem. Vodu tahá z vrtu hlubokého 40m, kde je doslova řeka. 1000l/min.
    V baráku žijou dva dospělý, 4 děti a venku 3psy, pokud znám poslední stav a Katarina nečeká další přírůstek :))
    Chystám se k němu na inspekci, protože mě zajímá jak se popral s izolací, která byla nevyhovující a i přes slušná kamna jim v zimě byla zima.
    Nicméně píšu to proto, že cena jeho domu je něco málo okolo milionu, včetně pozemku, ovšem za použití klasických materiálů.
    Věřím tomu, že ES se dá za stejnou cenu pohodlně postavit taky i s investicí do solární elektrárničky.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: aha aha, my sli tak v 6.20, no to jsem mohla vydrzet;)

    jj, jsem zvedava na nejakej dum, kterej je postavenej v +/- podobnejch podminkach, jako mame my tu. taky nakonec teda nevim, jakou plochu v metrech cca ten baracek pro 4clennou rodinu potrebuje...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KAREN: nak po pul sedmy (mozna:)

    dotazy mi prisly v pohode. pak me napadlo, ze jsem se vlastne zapomnel zeptat, jak by to bylo s prehrivanim tech earthshipu, ktery navrhuje pro nase podminky, tj vlastne dva "skleniky" pred sebou. slysel jsem, ze nektery ES s tim maj problem a myslel jsem si, ze pro nase podminky by naopak bylo lepsi mit svisly okna + previs strechy, kterej v lete stini. ale tak uvidime, az nekdo postavi :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: ;D ja bohuzel uz do konce nevydrzela, nektery dotazy a nedotazy uz zacly bejt jaksi deficientni z hlediska informacniho potencialu;)) + prace... zas bylo sympaticky, ze s tim, co ma za sebou, mel energii trpelive odpovidat na dotazy) kdy se to vlastne rozpustilo?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    a nakonec se na prednasce nekdo ptal, co bylo tou prvotni inspiraci, aby se timhle smerem vubec vydal, protoze byl jeden z takovejch prukopniku, jeste pred ropnou krizi v 70tejch. rikal, ze architektura jak ji vidi neodpovida na to, na co by odpovidat mela, tak sel vlastni cestou. a ukoncil to hlaskou ze vlastne ne, ze si dal lsd a ujel si na obrovsky hromade pneumatik ;D
    KAREN
    KAREN --- ---
    jinak na ty prednasce a v nasledujici diskusi bylo zajimavy sledovat, jak jsou lidi mozna i vetsinove zasekany na nejakej planech, navodech, projektech, modelovejch baracich "na klic" atd. - a proti nim stal "seriozni" hipik, co to jede 40 let stylem pokus-omyl a ma za sebou hromadu uspesnejch realizaci (stejne jako tech neuspesnejch pokusu), funguje mu to a postupne se mu to rozrusta) kazdopadne jsem zvedava, jestli se to tady podari vybudovat - fakt tomu budu drzet palce))
    KAREN
    KAREN --- ---
    FATALLUBA: jj, povidal (byla jsem dneska v NTK), ze v Troji v botanicky - tvaril se optimisticky (udajne ho oslovila primo ceska vlada/strana), ale jsem teda zvedava, jestli klasicky nenarazi na legislativni a jinej vo*** a nevycouva nebo se neco nezadrhne, jak uz to tak tady byva. kazdopadne mluvil i o tom, ze porada ruzny workshopy a dobrovolniky pry budou shanet i pro pripadnou stavbu tohohle ukazkovyho staveni)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PIVOLIMO: no mazec, už sem tam posílal kamoša s kamerou :D
    DAW
    DAW --- ---
    FATALLUBA: čau.. mám první dvě ze tří.. tištěný, v angličtině.. a nedávno tu proběh odkaz na stažení všech knih i s videama komplet - taky v angličtině.. zkus ho najít v diskuzích tak měsíc dozadu.. a jestli už nebude fungovat, tak můžu poskytnou jinak, páč to mám stažený.. třeba nějakým způsobem přes torrent.. to už jsem kdysi dělal, tak snad bych to ještě uměl :)
    PIVOLIMO
    PIVOLIMO --- ---
    divadlo Kampa 5.5. 15h-18h Beseda světoznámého architekta Michaela Reynolds s Jaroslavem Duškem a diváky na téma "Zemělodě a umění žít bez karbonové stopy" ...Tato beseda bude natáčena a vysílána ČT24 v přímém přenosu: http://www.ct24.cz/kultura/
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    Nevlastníte někdo Raynoldsovu knížku s návodem na stavbu?
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    Podávám report ze včerejšího promítání ve Světozoru.
    Raynolds v podstatě zodpověděl ty nejdůležitější "obecné" otázky, které se pokusím shrnout do několika bodů

    1) cena Eartshipu (mluvil o střední verzi) se dá postavit v závislosti na legislativě daného státu a podmínkách prostředí za cca 40.000 USD.
    Z toho jsem si odvodil, že v našich podmínkách to může být i s koupí pozemku a papírama cca 1,5 mil. Kč.
    Zároveň však upozornil na to, že záleží na zdrojích materiálu a že stavba může být samozřejmě i levnější.
    2) barák se dá jako pasivní postavit i v našich podmínkách, něco prý má i v Norsku a na Islandu. Celý fór je v množství skel a zdůraznil, že musí být opravdu hodně, hodně hmoty ve zdech.
    V tom Norském prý při obývání 16ti lidmi vzrostla teplota o 12 stupňů nahoru. :))
    3) pneumatiky a plasty se nerozkládají a dle jeho studie (otázka je jak moc relevantní, hovořil o kamarádovi z Detroitu) není toxicita prokázána. Říkal, že současný baráky jsou zřejmě daleko větší sajrajt, co se týče použití materiálů.
    4) hlína v gumách nekvete a vegetace ve zdech logicky nebují, protože nemá světlo
    5) plísně v domě nejsou, protože je dobře odvětráván

    na závěr říkal, že se má člověk vybodnout na přemýšlení o tom, co by jak mělo být a má prostě experimentovat a hodně přemýšlet nad tím co dělá. Že se dá opravdu stavět z čehokoliv a stačí pramálo k tomu, aby byl výsledek dobrý.

    Paradoxně se prý domy staví daleko lépe tam kde není tak přebujelá legislativa. :)

    Jo a prý s nim mluvil jeden radní, který chce nechat modelový eartship postavit v zoologický, nebo botanický zahradě v Pze.

    Pokud mě chce někdo opravit, nebo doplnit, co jsem nezmínil, díky.
    Jo a zajděte někdo ve čtvrtek do technický knihovny na debatu s Duškem. Budou konfrontovat Eartship a Superadobe.
    Včera říkal, že Superadobe zná a právě ve čtvrtek to chce obšírněji rozmáznout ,)
    DAW
    DAW --- ---
    :)
    hej snad to nebude tak těžký :) ... postavit barák.. no .. ehm..
    každopádně mi nic jinýho nezbejvá, páč nemám peníze, abych si ho nechal postavit od nějakejch profesionálů... kamarády co uměj stavět ale naštěstí mám, tak to snad nějak dopadne :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DAW: hodne stesti :) rika se ze prej treti barak co si postavis uz za neco stoji ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAW: do mensi stavby bych si s ni troufl (25m2) .. do baraku pouze s knihou (i kdyz namakanou) spis ne .. tam bych se snazil uplatnit prime zkusenosti a asistenci prirodnich stavitelu .. skoro kazdy stavitel s kterym jsem se potkal tvrdi s odstupem casu ze by spoustu veci udelal jinak a treba i levneji ..) konkretne nize zminena betonova plotna jde ve spouste pripadu nahradit patkama .. Ale zajimave a inspirativni cteni to v kazdem pripade je .. vsak uvidis .)
    DAW
    DAW --- ---
    DENDROBATA: super.. já jsem si jí nakonec objednal, takže jsem rád, že jí můžeš doporučit... taky doufám, že podle ní půjde opravdu postavit komplet celej barák, jak jsem slyšel..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAW: myslim ze je to prinosne cteni, jedna z nejlepsich knih co jsem na toto tema v cestine/slovenstine videl ..
    TOM
    TOM --- ---
    PES_Z_PETIPES: nejsou, ale líp to vypadá ve tmě :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam