MR také v NTK formuloval asi pro mně nejzásadněší věci, který mne před 2ma rokama inspirovaly k přehodnocení postojů k mýmu životu a motivaci do jakýkoliv budoucí aktivity a jen jsem to tak doted vnitřně cejtil. Na přednášce v NTK to ale bylo jako háček a kroužek a zapadlo to a dal tomu jednoduchej formulovanej rámec.
:
1. Jí t cestou nejmenšího zla jak s materiály, tak přístupem ke všemu, moc se s věcma nesrat a nehrotit ekologii a materiály a konceptuální postoje co tě limitijou za každou cenu - viz paní co řekla: mně se ten ES koncept líbí, ale nešlo by to bez pneumatik ??? - taková vrtalka - asi zapomněla o čem to bylo původně, dát lidem dostupný bydlení, nezadlužit je, dát jim čas na opravdovej život bez potřeby pracovat jako mezek 9-5/7 - ne honění se za prací a penězma, dokázat je zabezpečit jídlem a energiema zdarma - tedy říci vykořis'tovatelskému systému čááááu a taky použitím už vyprodukovanýho odpadu odlehčit Zemi. to je podle mně fér.
2. Jde v podstatě NE o udržení tohoto našeho stávajícího způsobu života (konzum a permanentní válka všech proti všem) ale o to dát lidem nástroj jak se celkově zaopatřit, nemuset makat tolik v tolika nesmyslnejch profesích navázanejch na uměle tvořený odvětví opodstatněný mnohdy jenom systémovým nastavením ve společnosti a kupuvat kraviny, dlužit, a umřít s tím, že ti život protekl, protože jsi jenom makal na jídlo a složenky.... zatímco bys mohl makat třeba 2 dny - místo pěti...
Systém sám nechce aby z něj lidé odcházeli a byli nezávislí, to bude kámen úrazu i tady u nás, pokud nenerazíme na osvícené starosty a ouřady...
3. V ES nebo podobné stavbě využíváš přírodních zákonitostí a vazem a učíš se nejen o plodinách, rtočním cyklu,možnostech materiálů ale i o zvířatech a sobě a máš najednou čas mít otázky a odpovídat si na ně.
4. Ad absurdum dohnáno, když nebudeme muset válčit jako zaměstnanci firem proti sobě , když nebiudeme muset makat na teplo a jídlo, budeme spokojenější, klidnější a možná se pomalu i lidstvo začne orientovat na nějakej rozvoj lidí jako rasy.
To bude trvat dlouho protože lidi většinou chtějí TV, dovču a hadry a jít na dízu a dát si pořádnou čáru, ale to neva , můžeme inspirovat pomalu... tak to stejně je nejefektivnější.
Materiál a z čeho jednou moje útočiště bude postavený je v podstatě pro mě nedůležitej, nejvíc ted dávám za nájem a energie a transport do práce , pak za jídlo, když eleiminuju tyhle potřeby tím že je uspokojím tím kde žiju, budu OK.
A o to myslím jde v první řadě , dát nám nástroj k ŽIVOTU.
Jak púíšu hrozně málo, tak jsem se rozjel, tak snad to neuspí ...:)