• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TADEAS: tak studna/pramen je IMHO na pitnou vodu nejlepsi reseni ... ale lokalit kde neni voda prenitratovana dneska neni mnoho, takze musi mit clovek sakra stesti na pozemek :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    tak jako od pohledu nejjednodussi reseni by mi prislo sbirat si uzitkovou vodu a ze studne cerpat pitnou. revolucni pristup ;))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: napiste nekdo reynoldsovi nebo na earthship.org forum, zda se tim zabyvali :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DEMONOFANARCHY: hm, nevim. celkem zajimavy tema :)

    trosku jsem hledal a vypada to, ze mineralu urcite dost destovka nema :)

    nasel jsem nekde rozbor vody, kterej porovnaval destovku z nadrze myslim u nejakyho earthshipu a nebyla nijak zavadna, ale u vapniku a horciku byly ty hodnoty dost nizky, link ted nemam.

    nasel jsem dokument World Health Organization: Nutrients In Drinking Water (2005). nejaky pan kozisek tam myslim na stranach 150-158 pise o vlivu demineralizovany vody. uvadi tam jednu zkusenost i z cech, kdy zacali pouzivat nejak system cisteni pomoci reverzni osmozy a do nekolik mesicu se objevil u nekterejch lidi deficit horciku. dal pise, ze je to taky mozna dano nasim casto nedostatecnym stravovanim, kdy jsou pro nas zdrojem i mineraly prave z vody. dalsi nevyhoda nizkyho obsahu mineralu ve vode je pri vareni, kdy se i mineraly z jidla do takovy vody snaze uvolnujou.

    takze by to chtelo zjistit, jestli je nejakej jednoduchej zpusob jak tu vodu remineralizovat, coz se dela ve velkym, kdyz se ziskava voda desalinaci z more, ale nevim jak u tech mensich systemu... pripadne zjistit zkusenosti lidi, ktery dlouhodobe pijou jenom destovku a dobre se stravujou :)

    otazka je jestli v cechach nepouzit i normalni studnu nebo vrt. nemam predstavu, jak je to energeticky narocny na kazdodenni pouzivani, kdyz by clovek nebyl pripojenej k sitim, tj. elektrina z panelu nebo vetru.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    T6MA: presne tak, destovna nema mineraly coz chvilku nevadi ale casem imho skapes na ledviny
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    T6MA: no, už sem se tu taky o tom s někym bavil, že ta nemá minerály
    T6MA
    T6MA --- ---
    DEMONOFANARCHY: a pit destovou vodu je nejak dlouhodobe neudrzitelny? byl sem v australii a na zelandu a prakticky na kazdy farme pili jenom destovou vodu.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    TADEAS: ja jsem moc neporozumel tomu kdyz se ho ptali jestli opravdu jedinej zdroj vody je dest. Ale nikoho tam nenapadlo se zeptat co teda pije? Lide v tedlech domech pijou upravenou destovku bez mineralu? Nebo kupujou petky?
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    tady je obrazek izolace ty masy zezadu.





    Picasa Web Albums - chris - thermal wrap
    http://picasaweb.google.com/darfieldchris/ThermalWrap?authkey=Gv1sRgCKKin92N5YnA3wE#
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    On-line z Divadla Kampa: Beseda s architektem odpadu :: Kultura :: ČT24
    http://www.ct24.cz/kultura/122584-on-line-z-divadla-kampa-beseda-s-architektem-odpadu/

    "to sako co mam na sobe jsem zdedil po doktorovi od vedle co umrel, stalo me tri dolary, jezdim na prepalenej olej z restauraci, to je zadarmo. myslim, ze nejbohatsi clovek je clovek co nepotrebuje penize, ja jsem bohatej"
    :)
    KLARAGARDENER
    KLARAGARDENER --- ---
    Odkaz na rozhlasový rozhovor s Reynoldsem: http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/michael-reynolds--888260 Ve třetím odstavci shora je zajímavá informace:
    Přesto v roce 1972 dokončil svůj první dům. „Měla ho financovat firma na výrobu plechovek,“ nastiňuje Michael Reynolds s tím, že zmíněná společnost zaplatila výkresy a slíbila, že bude financovat i samotnou stavbu. Od svých slibů však nakonec upustila. „Půjčil jsem si 11 tisíc dolarů, což tenkrát bylo hodně peněz. Zvlášť na mě,“ vysvětluje.

    Zdá se, že v tomhle případě to tedy zřejmě nebyla vize pod vlivem LSD... :-)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    YESHEYDO: tos napsal hezky Milane! Ještě tam chybí to o těch nosičích ryb a je to vytesat do šutru a položit do základu ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YESHEYDO
    YESHEYDO --- ---
    MR také v NTK formuloval asi pro mně nejzásadněší věci, který mne před 2ma rokama inspirovaly k přehodnocení postojů k mýmu životu a motivaci do jakýkoliv budoucí aktivity a jen jsem to tak doted vnitřně cejtil. Na přednášce v NTK to ale bylo jako háček a kroužek a zapadlo to a dal tomu jednoduchej formulovanej rámec.
    :
    1. Jí t cestou nejmenšího zla jak s materiály, tak přístupem ke všemu, moc se s věcma nesrat a nehrotit ekologii a materiály a konceptuální postoje co tě limitijou za každou cenu - viz paní co řekla: mně se ten ES koncept líbí, ale nešlo by to bez pneumatik ??? - taková vrtalka - asi zapomněla o čem to bylo původně, dát lidem dostupný bydlení, nezadlužit je, dát jim čas na opravdovej život bez potřeby pracovat jako mezek 9-5/7 - ne honění se za prací a penězma, dokázat je zabezpečit jídlem a energiema zdarma - tedy říci vykořis'tovatelskému systému čááááu a taky použitím už vyprodukovanýho odpadu odlehčit Zemi. to je podle mně fér.

    2. Jde v podstatě NE o udržení tohoto našeho stávajícího způsobu života (konzum a permanentní válka všech proti všem) ale o to dát lidem nástroj jak se celkově zaopatřit, nemuset makat tolik v tolika nesmyslnejch profesích navázanejch na uměle tvořený odvětví opodstatněný mnohdy jenom systémovým nastavením ve společnosti a kupuvat kraviny, dlužit, a umřít s tím, že ti život protekl, protože jsi jenom makal na jídlo a složenky.... zatímco bys mohl makat třeba 2 dny - místo pěti...

    Systém sám nechce aby z něj lidé odcházeli a byli nezávislí, to bude kámen úrazu i tady u nás, pokud nenerazíme na osvícené starosty a ouřady...

    3. V ES nebo podobné stavbě využíváš přírodních zákonitostí a vazem a učíš se nejen o plodinách, rtočním cyklu,možnostech materiálů ale i o zvířatech a sobě a máš najednou čas mít otázky a odpovídat si na ně.

    4. Ad absurdum dohnáno, když nebudeme muset válčit jako zaměstnanci firem proti sobě , když nebiudeme muset makat na teplo a jídlo, budeme spokojenější, klidnější a možná se pomalu i lidstvo začne orientovat na nějakej rozvoj lidí jako rasy.

    To bude trvat dlouho protože lidi většinou chtějí TV, dovču a hadry a jít na dízu a dát si pořádnou čáru, ale to neva , můžeme inspirovat pomalu... tak to stejně je nejefektivnější.


    Materiál a z čeho jednou moje útočiště bude postavený je v podstatě pro mě nedůležitej, nejvíc ted dávám za nájem a energie a transport do práce , pak za jídlo, když eleiminuju tyhle potřeby tím že je uspokojím tím kde žiju, budu OK.

    A o to myslím jde v první řadě , dát nám nástroj k ŽIVOTU.
    Jak púíšu hrozně málo, tak jsem se rozjel, tak snad to neuspí ...:)
    DAW
    DAW --- ---
    KAREN: :) .. né to já jsem myslel když by to byla jen udusaná hlína bez pneumatik..
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no ono to ani jinak mysleny nebylo. :))
    Ja jsem taky panelakovy dite a osobne me to v 7 patre Kutnohorsky kralicarny pekne sralo. Gangy se u nas pravda taky moc nejely, ale veskery kolektivni rozhodovani v tahu, kvuli vetsinovemu nezajmu lidi. O ekologickym bydleni nemuze byt ani rec, kdyz je obrovsky problem dostat na panelaky cokoliv co prijima energii ze slunce. Panelaky byvaji dost casto stale nezateplene, stara okna ..... To je spis na akademickou debatu o obsahu a forme :D

    KAREN
    KAREN --- ---
    DAW: ty pneumatiky s udusanou hlinou by prece byly obaleny hlinou, kterou proboha zizaly nepolezou - ?)) a kdyz jo, tak fajn, proc si nepopovidat;)) nebo teda spis v podminkach jako nasich "oblity" nakym betonem ci co...
    DAW
    DAW --- ---
    VSOUKOLOHLOR: já vim.. kozy jsou žravý :)

    SELECTOR_IX: Hm.. to právě jo.. hledáme v jižních čechách, konkrétně jsme už si vybrali i lokalitu - mělo by to bejt někde poblíž Prachatic, ideálně ve směru na Českej Krumlov.. moc pěkný místo :)

    TADEAS: Hmm nojo, jenže o tom mám právě pochyby, anebo prostě si zatím nedokážu představit, jak by to bylo možný.. tvárnice ani beton nechci, to už snad radši ty pneutmatiky ... a když by to byla jen ta udusaná hlína, tak to bych se bál, aby nám tam pak třeba nevylejzaly žížaly stěnou v obýváku.. nebo krtek :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DENDROBATA: ad zadni stena + prihrnuta zem - cela ta masa by se tepelne izolovala z vnejsku, aby to naakumulovany teplo/chlad neslo pryc a hydroizolace urcite taky podel ty steny.
    na jednom podobnym projektu v rumunsku - http://www.builditsolar.com/Projects/SolarHomes/Romania/CristianHouse.htm - to ma udelany takto. docela zajimavej projektik + dokumentace :)


    DAW: pneumaitky nejsou nejakej klicovej prvek v tom ES pristupu. reynolds to povazuje za dobre dostupnej material, kteryho je po celym svete kvanta a je zadarmo. hlavni je, ze ty steny ktery ti vzniknou jsou masivni. toho muzes dosahnout i jinejma postupama. asi dusanou hlinou, betonem, nebo kombinaci betonovejch tvarnic + steny prihrnuty (earth-sheltered) ze stran a odizolovany.


    jeste na zmineny prednasce ukazoval obrazek vychytanyho americkyho earthshipu vs. podobnou stavbu nekde z haiti. cenovej rozdil v milionech. a hlavni duvody - osobni vira, pohodlnost a dogma .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam