• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Tady Dušek mluví o Reynoldsovi, dost pěkně, cca od 70. minuty. Ale celé je to dobré.

On-line: Duše K z Divadla Kampa :: Kultura :: ČT24
    http://www.ct24.cz/kultura/126678-on-line-duse-k-z-divadla-kampa/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    LINKOS: No, já jen, že jíl na omítku žádoucí je. Jílové částice jsou základem každé nejen fajnové hliněné omítky. U fajnových se jíl míchá s pískem, přičemž větší zrnka písku se při tahání a zahlazování povětšinou vypadají.

A k těm objemovým vlastnostem. Není žádné tajemství, že hliněné omítky leckdy praskají, záleží na mnoha faktorech. U vnitřních fajnových omítek není nic lehčího, než tyto praskliny "retušovat", čili vyspravit. Obyčejně stačí rozprašovač s vodou ke zvlhčení popraskaného místa a stěrková houba, kterou se dané místo po zvlhčení rozetře a zatře do ztracena. Pokud jsou praskliny v místech, které je hodně zatvrdlé, tak se musí vyškrabat (diamantovou) škrabkou (jako když zubař brousí kaz) a pak se do škvíry zanese vrstvička nové omítky. Až zaschne, lze opět zahlazovat do ztracena. S venkovními omítkami je to horší. Ale retušovat se dá podobně, akorát ve větším. Potíž bývá s odstínem. Někomu praskliny nevadí, to záleží. Pak je ale třeba počítat s tím, že působí jako kapsy na vodu...

BUBLINATOR: Co jsem pracoval s cobem, převažoval jíl, a výsledek byl hodně velká a snadno tvárná skoro kejda, což není ovšem tolik žádoucí pro cob stavby. Takže tě odkážu semhle: [ alternativní & tradiční stavební techniky ] respektive přímo na WILLHELMa, který se na stavbě jedné takové cob chajdaloupky podílel.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: tady ta textura je v planu, bohuzel bez vegetace .. stena by mela byt sucha
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: hh, jsem trubka, ja myslel, ze vam takhle hezky obrusta domecek... ;))
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    čau, nevíte někdo, jaký je poměr mixu hlíny, slámy a písku pro "cob" stavby?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: dík, ani ne .. to jen na ukazku co dela jil dyz zasycha .. fotka z naleziste :) akorat dyz se slameny balik prekryje 4x vrstvou jílu tak uz to nepraska .. samozrejme v tajnem a specialnim pomeru :) muze vypadat fakt ruzne
    MATT
    MATT --- ---
    DENDROBATA: dik, mala by si fotku i z vetsi vzdalenosti?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: VSOUKOLOHLOR: LINKOS: my teda omitame hlavne jilem :) s rezankou, s piskem a pilinama .. probarvujem barevnymi jily ..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jil hrozne bobtna, kdyz vyschne, tak se zas smrskne a jsou to fakt velky sily, je to schopny nadzvednout treba celej barak...
    ale to je spis takova obecna poznamka, o takovejdlech omitkach mam naprosto nulovy znalosti..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MATT: ?
    LINKOS: ?
    MATT
    MATT --- ---
    hlavne bych se kapku bal jeho objemovejch zmen s vlhkosti..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COLOMAN: bavil sem se na todle téma s chlápkem z práce kterej má celkem skušenosti (rozhodně větší než já) se stavbou z hlíny a říkal mi že s jílem je zbytečně moc práce a je třeba do něj přidávat příliš písku.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    LINKOS: jj, jedna sa mi oto, aby sme mali jil co nejbliz ke stavenisti...
    jaktó, že není treba??? doteraz som bol uplne v tom, ze treba... tak cim je mozne ho nahradit? (s cim konkretne ze šumavy)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: no, ale jak máš prachy tak se dá postavit cokoli kdekoli
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COLOMAN: jíl stejně není až tak žádoucí na omítku, jestli ti jde o todle
    MATT
    MATT --- ---
    COLOMAN: zas tak do toho moc nevidim, ale baziny asi vznikaj na nepropustnym podlozi, coz muzou nejt i vyvrely horniny, kdezto vetsina jilu jsou morsky usazeniny a to spis dal od pobrezi, protoze cim bliz jses pobrezi, tim mas hrubsi usazeniny..

jinak teda hledat muzes tady: http://mapy.geology.cz/website/pudni_mapy/
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Zdravím, vedel by volakdo z vás o volakom slamáku na Šumave dachde? Kolem Strakonic...
    jak to tam muže vypadat s jílem? Teoreticky vychadza, že tam, kde su baziny, je i jíl (vicemene kvuli jilu jsou tam ti baziny), i když troška v nižších vrstvách,, platí to i na Šumavu?
    MATT
    MATT --- ---
    BOTA01: jestli spravne tusim na co narazis, tak pani miliardari na sumave spis vyuzivaj pozemku, kde kdysi uz nakej dum stal.. tj. je to stavebni parcela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam