• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _SRANDA_: jako nejvetsi vitezstvi propagandy vidim to, ze podarilo lidi presvedcit, ze je dobry dotovat z dani soukrome projekty na posazeni urodnych ploch solarnimi panely a pridruzenymi zarizenimi pri jejichz vyrobe vznika spousta jedovatych sloucenin, ktery cinani bez okolku lejou kde se da.
    ja teda radsi budu zit v atmosfere s vyssi hladinou CO2 nez s oceany otravenymi rtuti .. jenze to se tak dobre neda prodat.
    MATT
    MATT --- ---
    _SRANDA_: jojo, to mas pravdu.. ono cela uhlikova politika je primarne o penezich, penezich, a pak az penezich.. jo a zapomel jsem na brzdeni rozvojovejch statu, pak taky ty penize, samozrejme... ;)

    ale teda perlis dal, spojeni "uhlik je antibakterialni" bych se bal vypustit z ust.. ;))
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    MATT: no je pravda ze kazdy vyzkum se da zkreslit, tim co všechno budem zkoumat. Uznavam ze samotny google na tom bude dobre, ale kdyz k tomu zapoctu spotrebu energie - PC (ok u ntb je to min, ale i tak), routeru, providera, aj jine co musi byt zapojeno porad, tak bych to az tako jako famu nebral, ale pravda neni to o googlu ale internetu vubec. tedy s eomlouvam spol. google, ale ne uzivatelum internetu (tedy i sobe).
    a keci o obnovitelnych zdrojich? no ja nevim, prijde mi ze se tim dnes ohani az moc firem, ale vysledek nulovy, spis mi to prijde jako takova forma odpustu, at se da ukazat ze se neco dela...ale nechci byt skeptik, je fajn ze se apson neco dela.

    MAJA: no a prave v tom uhliku to je ne? Uhlik je atibakterialni, a tedy se pod nim ta plisen tvorit nebude, ale jinak o tom, ze to je i v rosnem bode souhlasim (jen mylsim ze 10cm je na izolaci malo).
    MAJA
    MAJA --- ---
    _SRANDA_: Rozdíl mezi bílým a šedým polystyrenem je uhlík zvyšující o něco málo tepelně izolační schopnosti, které ovšem nejsou úměrné nárůstu ceny.

    To že je pod polystyrenem plíseň je otázka výpočtu rosného bodu tak, aby nebyl ve zdi/na rozhraní zdi a izolantu (nejen polystyrenu ale obecně), ale v samotném izolantu - zjednodušeně je dobré brát tloušťku polystyrenu min. 10cm (v případě šedého stačí cca 8 - 9 cm).
    MATT
    MATT --- ---
    _SRANDA_: informace je dobre si overovat... ;)

    Google’s environmental focus made a 2009 article in the British newspaper The Sunday Times claiming Google searches generated large amounts of greenhouse gases particularly painful for the company. The article, which caused a stir in the environmental community, said a Google search could generate the same amount of carbon as boiling a kettle of water for tea.

    Google defended itself vigorously, and the paper later accepted Google’s contention that most Google searches produce 35 times less carbon than the report suggested. Still, the report, along with concerns that power use by big data centres that Google and others rely on was growing rapidly, prompted Google to conduct detailed studies of the company’s efficiency, power use, and greenhouse gas emissions.

    Google reveals energy use to show search is green - thestar.com
    http://www.thestar.com/business/companies/google/article/1051081--google-reveals-energy-use-to-show-search-is-green
    ----------------

    Recently, though, others have used much higher estimates, claiming that a typical search uses "half the energy as boiling a kettle of water" and produces 7 grams of CO2. We thought it would be helpful to explain why this number is *many* times too high. Google is fast — a typical search returns results in less than 0.2 seconds. Queries vary in degree of difficulty, but for the average query, the servers it touches each work on it for just a few thousandths of a second. Together with other work performed before your search even starts (such as building the search index) this amounts to 0.0003 kWh of energy per search, or 1 kJ. For comparison, the average adult needs about 8000 kJ a day of energy from food, so a Google search uses just about the same amount of energy that your body burns in ten seconds.
    Official Google Blog: Powering a Google search
    http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html
    --------------------

    Whenever possible, we use renewable energy. We have a large solar panel installation at our Mountain View campus, and we’ve purchased the output of two wind farms to power our data centers. For the greenhouse gas emissions we can’t eliminate, we purchase high-quality carbon offsets.

    But we’re not stopping there. By investing hundreds of millions of dollars in renewable energy projects and companies, we’re helping to create 1.7 GW of renewable power. That’s the same amount of energy used to power over 350,000 homes, and far more than what our operations consume.
    http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html
    MAJA
    MAJA --- ---
    ad zelené střechy rozumným samodomo způsobem (autor je celkem perfecionalista)
    www.svepomoci.info - článek: Jak jsme nasazovali zelenou če...
    http://www.svepomoci.info/redaction/article/103-Jak-jsme-nasazovali-zelenou-cepici.aspx

    MAJA
    MAJA --- ---
    MATT: pořád řeším jestli se na zelenou střechu nevykašlat a dát tam obyč. plechovou třeba - firmu na to nechci, spíš svépomocí + zedníci a k té drahé fólii je třeba ještě počítat s mohutnějším krovem kvůli většímu statickému zatížení (hlína + voda navíc)
    MATT
    MATT --- ---
    MAJA: je fakt, ze udelat si nekvalitni strechu je proste blbost. navic opravovat "zaklady" zeleny je pracnejsi nez ji udelat novou, takze ta investice do materialu se vyplati.
    MATT
    MATT --- ---
    tedka me napadlo, ale asi se milim, protoze Reynoldse znam akorat z architekta odpadu a neco malo tady, ale nestavi on domy v oblastech, kde resi celorocne CHLAZENI a ne vyhrev? resp. ze mu staci kumulovat teplo na noc a ma dostatek slunce, aby se ten dum pres den vyhral jen tema "sklenikovejma" oknama?
    je fakt, ze si vybavuju i earthship na snehu, aleto neznamena, ze jim tam vic nesviti i kdyz je stejna zima (snih ma 99% albedo, takze ciste zarenim skoro netaje).
    MAJA
    MAJA --- ---
    MATT: taky jsem uvažoval, ale můj názor (dobře jsem trochu líný) je, že pokud to nedostaneš někde zadara nejlíp i s dopravou na místo, tak se to nevyplatí .... na střeše bude navíc velký rozdíl teplot a něco křehkého za hranicí své životnosti už nemusí být spolehlivé
    MATT
    MATT --- ---
    MAJA: co zrecyklovat naky odpady? treba takovy ty vlnity laminatovy desky co se pouzivaly nastavbach jako plot, atd.. ?
    MAJA
    MAJA --- ---
    SVETLUSKA222: spíš jsem uvažoval netřesky apod. - ale cena protikořenící folie (zvlášť když jí nechci z PVC) je ošklivá
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    ona celkove konvenci pestovani na polich neni nic moc moc. Traktory udusavaj pudu, zerou ropu apod. na pestovani mi nejrozumnejsi prijde projekt AGROKRUH od jednoho slovaka. .. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122071611-chalupa-je-hra/409236100111030/titulky/ (je tam o jurte, ale v druhe pulce o tom agrokruhu, jinak se to da i vygooglovat, ale pozor, kazdy vyhledany vyraz v googlu je 7g CO2 do ovzdusi (http://www.emag.cz/dva-pozadavky-na-vyhledani-googlem-vyprodukuji-stejne-oxidu-uhliciteho-jako-ohrati-konvice-vody/). Zkousim ted pouzivat http://www.ecosia.org/, ktera alespon rozumne vyuziva zisk.
    jo a k tomu polystyrenu, co sem slysel, tak bily se v evrope moc nepouziva (a tak ho lifruj k nam) ze prej tam vznika mezi zdi a to izolaci nejake plisne ci cos podobneho, tak ho nahrazuje mineralni polystyren (sedy), do ktereho se pridava uhlik, ktery neni zivnou pudou pro plisne aj.
    a jeste k tomu vyzbiravani polystyreu, zni to asi dnes divne, ale proc ne. Bavil jsem se s chlapykem z technickych sluzeb a tvrdil mi ze kilogram PET se vykupuje za cca 15Kc, takze proc by nemohlo byt casem neco podobneho i na polystyren, myslim ze vyuziti by nejake nasel a pomer zdroju (ropy) na mnozstvi vysledneho produktu (polystyren, mikrotenovy sacek aj. je fakt uzasny a je tedy asi lepsi z ropy neco vyrabet, nez ji pouzivat na pohon.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    VODA: Jak je člověk totálně zdegenerovanej, a vůbec si nevšímá věcí kolem sebe. Vždyť všechny plodiny co tady pěstrujeme, tak není tejden, kdy by traktor nevyjel na pole. Co všechno do toho růstu a pěstování cpou..když jsme to slyšela bylo mi docela blbě. Tak si myslím, že obyčejný LEN půdu až tak nevyčerpá. Je to věda..
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAJA: Máš v úmyslu tam mít zasetou trávu, nebo spíš vřesy, skalničky? Ten profilovanej plast tam je podle mne kvůli tomu, aby ta zemina nebyla přímo v kontaktu s tou střechou. A nedělalo to tam neplechu. I pro správný odtok vody. Taky možná to bude krapet jako izolace. Na Modravě jsme dávali bílou textilku, potom ten profilovanej plast, potom černou textilku a na to rovnou zeminu a trávník.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    SWATKA: Ovce se stříhají 2x ročně
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MATT: Jo i s mákem, to nám taky vštipovali do hlav. Ach jooo
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    to je pravda. Roste ale i ve vyšších nadmořských výškách (na kopcích kolem bruntálu:) a když je člověk šikovný, tak může půdě pomoci se s tím vyrovnat. Nic není zadarmo, nemůžem se za to na len zlobit; užitek z něj je veliký i pro člověčí tělo
    VODA
    VODA --- ---
    BUBLINATOR: len zase docela půdu vyčerpává:)
    LURA
    LURA --- ---
    SWATKA: Já nesoudím. To byl vtip - reakce na toho "pěstitele ovcí". Představila jsem si, jak tam za barákem máte záhon ovčího porostu ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BUBLINATOR: u nás se nepěstuje takovejch věcí co by sme potřebovali...
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    škoda, že se u nás téměř přestal pěstovat len, ten se dřív používal na tepelné izolace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam