• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    MYKO: imho pokutu bys moh dostat za to, ze to prave na tu skladku neodvezes..

    Jak se likviduje materiál, který je zákeřnější než terorista - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/jak-se-likviduje-material-ktery-je-zakernejsi-nez-terorista-pli-/tec_reportaze.aspx?c=A070708_173502_tec_reportaze_rja

    DRUDRIGER2: ekologie popisuje vztahy mezi organizmama.. co popisuj "ekologie" v tv, novinach a reklamach bych do toho vubec netahal...
    LURA
    LURA --- ---
    MYKO: Ne, pokutu ne. Ale za uložení toho odpadu se platí docela dost peněz, myslím, že to bylo asi 5Kč za kilo. Jen jsem se pozastavila nad tím, proč, když to stejně dají na hromadu s tím vším ostatním.
    MYKO
    MYKO --- ---
    LURA: Aha! Uz tomu rozumim. Rikal jsem si, ze ty lonsky cukety zalivany primo ze strechy vubec karcinogene nechutnaly. ;)

    A k ty likvidaci. Takze kdyz tohle odvezu nekam na sbernak, dostanu pokutu, ze jsem na to nemel firmu? (je to garazicka ktera vloni pres zimu spadla, pac uz nevydrzela naloz snehu bez zeleznejch roxoru co nekdo ukrad)
    LURA
    LURA --- ---
    MYKO: Prach z azbestu způsobuje rakovinu, když se dostává do plic, které si s ním neporadí. Jinak škodlivý není. Je to nerost a nevadí, když po něm teče voda, té nic není, můžeš s ní bez problémů zalívat.
    Takže z hlediska škodlivosti je nejhorší manipulovat s předměty, které azbest obsahují, zejména, když se přitom třeba rozbíjejí a práší to. Správně by to měla dělat specializovaná firma a odpad ukládat na speciální místo na skládce. My taky ukládali, zaplatili jsme za to spoustu peněz a nakonec to chlápek prostě nabral lžící bagru a zahrnul do ostatního odpadu, tak nevím, za co jsme ty prachy vlastně platili. Říkala jsem si, že kdybych to nechala ve stráni, kterou zavážíme, aspoň by to už nikdo nevyhráb a bylo by to ekologičtější i levnější.
    MYKO
    MYKO --- ---
    DRUDRIGER2: ja ti rozumim a dosel jsem k uplne stejnymu pristupu. Nepouzivat prachy tam, kde fakt nejsou naprosto nutny. Prirorita cislo jedna je zrecyklovat co se da, zbastlit na kolene a s laskou. Muj supermarket je kontak a skladka, miluju vysvobozovani sroubku a pantu z rozbitejch a vyhozenejch veci! Na svete je tolik vyrobenejch veci, ktery nikdo nechce! Vsimli jste si treba, ze se na svete premnozily hrnecky? Koupit si novej hrnecek je zlocin! (Co se tyce moji strechy, pokud bych kdy delal dosky, bylo by to jedine z mrtvejch stromu, kterejch mame spousty. Zivej strom bych v zivote nepokacel.)

    Rozhodl jsem se zahodit vsechno, co me naucili rodice a znova si vybudovat zivotni styl, ptat se znova a znova - chci tohle? potrebuju to? pokud jo, muzu to ziskat zadarmo? Pokud ne, stoji mi za to shanet na to penize? Tzv. volnej cas je pro me mnohem cennejsi komodita nez penize.

    Zil jsem pul roku v aute bez elektriny a vody, protoze udelat elektrinu a vodu v aute stoji penize. Znovuobjevil jsem diky tomu krasu predcitani z knizek, naucil se hrat na akordeon (a vyrabet a do nekonecna recyklovat svicky;). Stalo to za to.

    Nicmene kazdej ma svuj boj a chapu, ze nektery lidi s kalkulackama vypocitavaj cenu setrnyho zivota, oni proste nemeli zatim to stesti pochopit to co my. Spis nez hrotit jejich eko-kecani bych se snazil jim ukazat pozitivni priklad.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jde o to jak se to vnima
    muzes pokacet tri stiry urostlesi stromy a udelat si z nich dosky a prikrit tim strechu....
    stejne chcipnes na neco civilizovane(jidlo, spatnej vzduch)a este si vlastne pokacel nejake stromy.
    nebo to tam muzes nechat ze jo
    s pohledu GAII to ale vidim spise na tu prvni druhou verzy, nemuzeme vykacet vsechny stromy aby sme vsichni bydleli v drevenim ekologickych barakach proste to nejde a pri tomdle poctu lidi uz vubec ne.
    Podle taky hodne sodi uvedomeni tim ze vim ze spism vedle eternitu a ze muzu dostat raka tak ho dostanu spise nebo se moje myslenky na to soustreduji a v tele se pak cert vi proc deje prave t ze toho raka dostaneme.
    nevim je to zlozite, mas li peniz skus jinou kritinu, jinak uz sem byl pri par bourackach eternitovich strech a reknu ti kdybych to takhle bral tak okoli tech bouracek a celej objekt je zamorenej prachem na 20 let a uz vubec bych tam nebydlel.mame strechy z casti z eternitu neresime to. dodelavali sme letnou kuchyn a tedka kdyz sme zistili ze tasky by stali 20 tisic a etse tomu kvuli tomu jit do prace vyrabet dalsi zbytecne sracky, tak sme tam dali eternit ktery se vyhazoval ze starych staji(2metry na metr).a je to tam a neresime to.kdyby sme tady chteli zit eko ta potrebujeme tak 200tisic na vymenu strechy ktere nemame a asi ani necheme vydelat(stejne neni kde)tak mame dve veci na vyber
    bud odjedeme spatky do mesta snazit si vydelat na ekobaracek ktery bude 100% ekoa nechame tu zahradu zviratka rozdame ci zabijeme a az budeme mit takovej baracek budeme moc hlasat do sveta eko-kecy
    a nebo se na to vysereme za tim pachtenim za penezma a zustaneme tu i s eternitem na strese a heskou zahradkou a zviratkama a budeme zit s vedomim ze zijeme mezi vecma ktere vymyslel clovek a sou nedokonale a skodlive a stejne bude eko-kecat.
    uz to tu nekdo psal, zijeme v dobe kdy eko a permapristup je zit v odpadecha stavet s odpadu i kdyz sou skodlive je to pro zemi lepzi nez kacet stromy.nadelali sme si tolik odpadku ze nepotrebujeme kacet stromy.
    obcas mi to prijde az prastene , bydlet v ekobaracku za 4 melouny(nebo 2)a edka si na ro vydelat jak se kua daji vydelat dva melouny no eticky ekologicky a poctive podle mne ne,a budeme li lidem ukazovat heske ekobaracky tak oni se akorat stale pachteji za tema milionama aby uz na to mneli ale vlastne nikdy mit nebudou a tim padem my sme jejich hnacim motorem proc chodej do tech nesmyslnych praci a system udrzujou v chodu atd.....
    ps hledam bohatou holku na zivot v ekobaraku(nejlipe dluzenou a aspon s mega na uctu). znacka laska na celej zivot
    MYKO
    MYKO --- ---
    DRUDRIGER2: no, eternit prej zpusobuje rakovinu, a rakovina je jeden z duvodu, proc dneska umiraj lidi? Mrtvy budem nakonec vsichni, staci tomu dat cas. :) Ale jako rad se necham presvedcit, ze je lepsi to tam nechat. To, ze nejvic skody napacha rozebirani zni taky logicky. Ta strecha netece, coz je fajn. Ale chtel jsem na ty pudicce spat a bylo mi receno, ze tak blizko eternitu bych spat nemel.
    (Ze je voda co tece spatna jsem si odvodil z toho, ze eternit prestali pouzivat proto, ze se ukazalo, ze se azbest uvolnuje i erozi. A ty tasky uz jsou stary a erodovany.)

    KUATO: Planuju zatim jenom tuhle sezonu, na podzim se uvidi co dal.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: presne tak!
    MYKO: zaplachtovani strechy nevim jak udelas, aniz byt tu strechu neposkodil a zaroven ta plachta drzela a neurval ti ji vitr. kdyz vlezes po desti na pudu, tak musis videt, jestli ta strecha tece nebo netece. a pokud tece, jak moc. je imho dulezite, jake s tim mas plany do budoucna. pokad je to bydleni na rok, tak nejake improvizace jsou ok, pokad to mas na pul zivota, tak je lepsi to udelat poradne.

    pro studnu vubec nema vliv, jestli jste na kopci nebo v dire. podzemni prameny hrajou podle jinych pravidel :o). ale samozrejme je nerozum kopat to naslepo, radeji najit nejakeho proutkare, ktery najde pramen.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    sry že prerušujem rozhovor, zhanam volakoho z čiech, kdu vie stavat pece,
    volaco ako je toto: http://www.kachliar.sk/pece.php
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    s tim eternitem nevim, mozna to ze ho budes sundavat nadelas vice toho rakovinotvorneho prachy nez kdyz to tam nechas, to ze ta voda kdyz tece po eternitove streche je spatna to je odkad....? vis kolik eternitu je na vesnickych stavenich vseho druhu?kdyby ten eternit byl tak skodlivej jao pisou tak sme uz asi vsichni mrtvy,jak vesnicane tak mestaci. jo a co se deje s tim eternitem ktery vyrtridime a odezdame do odpadku.?podle mne ho daji na skladku zakopou a o X let ho nekdo vykope a je tu zase jenom sme to nekomu prenechali jako dedictvi.podle mne nechat ho v klidu na strese, kdyz tam netece ucel plni....a nejvice skodi to rozebirani a lamani a nakladani do kontajneru proste manipulace.
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: dik za info, zas jsem o neco moudrejsi. Domek tam stoji nakej patek a ten eternit je uz dost zerodovanej, neverim mu - bud ho proste prekryju plachtou, nebo zcela vymenim. Pit destovku sice neplanujem, ale azbestovou vodou se mi nechce ani zalejvat. :) Btw studna nebude, jsme na kopci a radsi budem (alespon tuhle sezonu) brat vodu z pramene pod kopcem.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: strecha je imho docela zasadni vec na to, aby se odflinkla.

    co se dosek tyce, tak znamy mi kdysi rikal, ze to drive lidi delali tak, ze komin nemeli vyvedeny nad strechu, ale jen do patra a ze zplodiny koure (topilo se drevem), ktere obsahuji male mnozstvi dehtu ji zespodu impregnovaly tak, ze par let vydrzela. ale furt se to muselo prubezne opravovat, protoze cas od casu nejaka seschla, praskla, shnila.. pokud si ty dosky neudelas sam, tak imho nema smysl se do toho ani poustet, protoze se nedoplatis.

    zelena strecha - tam imho zalezi zasadne na tom, v jakem stavu je tramovi toho domu, protoze to zatizeni je obrovske jak ze samotneho materialu (ktery ti jeste pri desti nacuca vodu), tak hlavne v zime, kdy na ni muze napadat metr snehu a nic z toho samo nesjede. kdyz bys tam mel plech, nebo i tam nechal jen ten eternit, tak to sjizdi. nicmene ja si u tak stareho domu nemyslim, ze by to tramovi bylo stoprocentni a navic konstruovane na tak velkou zatez.

    osobne bych sel do toho - pokud ten eternit neni popraskany, natrit jej a pak ti muze jeste dalsich tricet ctyricet let slouzit. my jsme takto loni rekonstruovali starou strechu na vcelarskem domu - musi se to ale delat z vysouvaciho zebriku nebo nejake plosiny, pac uz je to krehke, at to nepopraska (kdyby se polozil zebrik primo na tu strechu). postup je - oskrabat mech (kde je vetsi pokryv - jen na par mistech), pak se to postrika roztokem modre skalice, coz zabije lisejniky a drobny mech, pak se to napusti impregnaci a pak teprve nastrika. my jsme za to dali vcetne plosiny cca 55k a to plocha byla vetsi nez se zda toto.

    destovou vodu sbiranou ze strechy bych bez prevareni nepil, pokud tam hodlate bydlet, tak si radeji vykopejte studnu.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: narazil jsem na zajimavý materiál - bentonit. Jedná se o jemnozrný druh jílu který při zvlhnutí silně bobtná (více než běžný jíl) a zvětšením objemu zabraňuje dalšímu pronikání vlhkosti .. V ČR je několik nalezišť, otázka jaká bude cena a spotřeba. Prodává se taky ve formě rohoží .. http://www.izolace.cz/index.asp?module=ActiveWeb&page=WebPage&s=izolace2004-pred7
    MYKO
    MYKO --- ---


    cau vespolek, prosim vas o trochu brainstormingu
    Ta strecha je z eternitu, takze pude pryc, nevime ale co misto ni. Osud stavby je nejisty (v katastru neexistuje), takze pokud mozno reseni s minimalnima nakladama, s pouzitim recyklovanyho materialu.

    Napadly me treba dosky (dreva je kolem dost, stoji to v sadu), rakos, alebo zelena strecha, v podstate jenom igelit a asi nejaky late tvorici maly terasy, aby to tam vydrzelo. Je to pitomost? :)

    Taky me napada, ze vysledna varianta by mela maximalizovat schopnost strechy sbirat destovou vodu (do okapu, ktery se udelaj), na pozemku totiz jinej zdroj neni...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: co by drenáž asi ano ale má to i tepelně izolační vlastnosti tak nevim jak by to v zemělodi fungovalo
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    DENDROBATA: no, ale dalo by se to použít na u stěn?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: Tak dává se to do podlahy k zamezení vzlínání vody .. viz výřez z vykresu, vpravo nahoře struktura podlahy


    PRZZI
    PRZZI --- ---
    DENDROBATA: ty materiály co jsi nalinkoval, ty by byli spíše na drenáž než na samotnou izolaci ne?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: Tak to potom jo ..)

    Stejně bych rád takovou zeměloď navštívil, už kvůli tomu pocitu uvnitř .. na fotkách vypadají moc hezky, hlavně ty zimní zahrady :)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    DENDROBATA: asi sem to nenapsal jasně...neměl jsem na mysli zateplovat pneumatiky s hlínou balíkama slámy...
    měl jsem na mysli 2 varianty:
    1. klasický slaměnný dům (konstra dřevěná, zdi tvoří balíky slámy), zapuštěný do země, částečně ze severní strany přihrnutý zeminou (ošetřeno hydroizolací)
    2. kombinace pneumtik a slámy, kdy je stavba opět částečně zapuštěná do země, do výšky do které je dům přihrnutý zemí jsou pro obvodové zdi použity pneumatiky na které je potom "nad zemí" navázána dřevěná konstrukce a zdi tvořeny balíky slámy...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: Baliky slamy davat do zeme je IMHO nesmysl. U earthship potrebujes prostupnost tepla do a z akumulacni masy (pneumatiky s hlinou) a ty baliky by tenhle tepelny tok zastavily... Proto pry earthships funguji az tak 2-3 po stavbe kdy se pres leto dostatencne naakumulje v podlaze a zasypu z hliny teplo ktere je potom uvolnovano v zime.
    Jinak slama musi byt v 100% suchu jinak se pusti do prace houbicky a plisne a je na problem zadelano.

    Add hydroizolace na prirodni bazi: http://www.penove-sklo.eu/ http://www.liapor.cz/cz/keramicke-kamenivo-liapor
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    AKHIBARA: jj tohle jsem psal níže..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam