• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAW: zasadni bude zamezit vzlinani vlhkosti, hlinena omitka dle mne pri vhodnych podminkach plesnivi jako kazda jina . pokud tam chces pridat kravinec tak ti z toho treba jeste porostou nejake houby :) .. podrezavat kamen asi dost dobre nepujde (podrezani se resi primarne ve spare) .. drenaze jsou reseni ale taky nemusi fungovat 100proc. Existuje izolace silikon-gely kdy se ten gel pomoci injektaze napusti do vrtanych der u paty zdi .. Kombinace vsech techto postupu by mohla fungovat uz docela dobre

    MATT: briza prej taky snizuje hladinu spodni vody (a lze s ni prej vysusovat mocaly) naopak vrba vodu pod sebe stahuje
    TURF
    TURF --- ---
    PRZZI: a nechces je zkusit zformulovat, at jdou sdilet a rozvijet s vic lidma? ;)
    ja se ted divam spis po obdobnejch principech u nas v krajine. obzvlast chaty a stary zahradky jsou v tomhle vyzivny. klasicky sud na destovku, sklep na jabka, pisek na mrkve, trativod z umyvadla do malin, lisky jako nekonecnej zdroj dreva (cim vic se kosi, tim vic roste) a tak :) je potreba implementovat!

    DAW: nemam primou zkusenost, ale plisne budes mit na kamenny zdi nejspis z vzlinajici vlhkosti. tradicne se to resilo kazdorocnim nahazovanim (desinfikovanim) vapnem. hlinena omitka sice vlhkost propousti, tzn by ti nemela opadat, ale urcite ji to dlouhodobe nepotesi. myslim, ze neni jina cesta, nez zamezit prisunu vlhkosti (= pravdepodobne te ceka podrezani sten + hydroizolace)
    DAW
    DAW --- ---
    PRZZI: To me uz to taky krystalizuje :) ... postavim k mojemu starymu kamennymu baracku prosklenou zimni zahradu smerem na jih ve stylu ES :) .. takze zadny pneumatiky.. zadny staveni zdi (krome neceho na bocich).. a zaregistruju to proste jako zastresenou venkovni terasu s krbem :)

    A mam ale jednu otazecku. Nevite nekdo, jak jsou na tom vnitrni hlinene omitky s plisnema? Premyslim, ze bych odtlouk vnitrek domu az na kamen a nahodil to hlinou s kravskejma lejnama... ale ted tam jsou plisne prave, tak se bojim, aby se tou hlinou taky nerozrostly..
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    TURF: souhlasím s tebou, nicméně chtěl jsem tím poukázat na to, že globální model earthship tak jak byl navržen reynoldsem není u nás možné aplikovat stejným způsobem. A věř nebo ne, mnoho lidí se ho drží jako klíště a mohou z toho pramenit problémy a ruku na srdce, nežijeme v podmínkách kde musíme řešit přežití ale spíše jde o energeticky soběstačné bydlení v přímemných podmínkách - a těch by tím způsobem v našich podmínkách nedosáhli.
    Tobě to třeba přijde samozřejmé...
    já jsem například přečetl několik knih o earthship a zpočátku mě nadchli a chtěl jsem udělat totéž tady u nás, postupně jsem ale přemýšlel, promýšlel, hledal...a nakonec jsem skončil u něčeho co s původním modelem nemělo nic společného, nicméně myšlenka, kterou reynolds zasadil tam zůstala...stále se jedná o earthship ale postupně se mění materiály, usazení atd...vše zatím krystalizuje v hlavě...
    nejvíce mě na tom baví to, že ke mě ty myšlenky přijdou a já si potom jen zjistím odkud přišli :) většinou úplnou náhodou (jak jinak neasi :)) )
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FATALLUBA: já nevím, ale oni ty baráky sou tak říkajíc na hraně zákona. Jako navrhnou něco co bude stát a dostat na to povolení jsou 2 rozdílné věci
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    TURF: zásadní věc je, že pneumatika je prostě stavební materiál, kterej se nedá legislativně protlačit. Zatím.
    TURF
    TURF --- ---
    PRZZI: je to na delsi pojednani, zkratim ho na ukor srozumitelnosti :))

    architektura ve svy abstrahovany podstate rozsiruje nase zivotni moznosti.

    - nejdriv poskytovala jenom strechu, pak i teplo, vodu, svetlo, energii atd atd. na to vsechno se ale neustale nabaluje i obrovsky mnozstvi zavazku a produktu, ktery vyzaduje stavebni zakon. tim se vic a vic vzdaluje od svyho smyslu. architekturu uz davno nedelaj uzivatele, nebo architekti a urbanisti (emoce stranou), ale urednici, prodejci technologii, developeri a predevsim korupce.


    do toho zjevil reynolds a vratil architekture svobodu.
    nestaral se o zakony a jel si vlastni evoluci. vsiml si, ze kdyz spravne slozi par prvku dohromady, tak mu vsechno, co ke stejne komfortnimu zivotu potrebuje, da priroda uplne zadarmo a trvale, bez zavislosti na cemkoliv.
    navic prisel na to, ze takovej dum dokaze obyvatele zasobovat i jidlem a to paradoxne pouze odbouranim svyho negativniho dopadu na okoli. no neni to epicky?
    tenhle reynoldsem proslapavanej koncept naznacuje, ze lze udelat z kazdy stavby malej raj na zemi (a tady bacha na obrovskej rozdil mezi "ze" a "jak", protoze "jak" musi vzdycky reagovat na lokalni moznosti (e.g. kam to dotahl chybejici feedback u jinak genialnialniho konceptu panelaku)).

    MR svuj globalni model optimalizoval na extremni situace a nejchudsi zeme na svete. stavi z materialu, ktery zna a ktery jsou dostupny uplne vsude - tzn. ocel, cement a hromada levnyho plniva (= odpadku). 'nezajima' ho cena prace, ani zadny nize zmineny problemy. jak spravne rika - jemu jde o preziti.
    o rozsirovani (navraceni) svobody a sobestacnosti.

    hodnoceni stavebni slozky takhle komplexniho architektonickyho konceptu je uplne OT, vzdy a vsude existuje na kazdej jednotlivej prvek stavby 20 lepsich odpovedi a je jedno, jestli jde o ES nebo cinzak na vinohradech.


    mohl bych bez tu mrknuti oka napsat 3 odstavce problemu a duvodu proc jsou ty domy uplne spatny, realne nestavitelny, zdravi nebezpecny, urbanisticky devastujici, prostorove narocny, dokonce i hnusny atd, atd. .. a ve vsem bych mel pravdu. jenze stejne tak dobre muzu vsechny ty poznamky hrave vyloucit:

    ES vidim jako soubor myslenek, ne konkretnich stavebnich postupu. tyhle myslenky pak lze uplatnit na kazdej prostor/objekt/klima a lze je realizovat nekonecne mnoha stavebnima postupama. reynolds proslapava cestu na jednom konkretnim prikladu(kterej ma pro urcity lokality genialni vyhody), ale to z nej nedela globalne aplikovatelny dogma. dokonce ho to pro nektery mista uplne vylucuje.

    ale ucelem ES neni vyvoj stavitelstvi ... reynoldsovou praci je rozvoj moznosti naseho byti ;)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    TURF: jak to myslíš?
    TURF
    TURF --- ---
    PRZZI: na druhou stranu o tom stavitelstvi ES vlastne az tak neni :)
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    Známé problémy s Globálním modelem Earthshiop v Evropském klimatu (píší severním, ale myslím že se to týká i čr)

    Problems with Earthship Global Model in Northen European Climate
    By André Daniel-Strawnsheim in Earthship, Czech Republic · Edit Doc

    Just a brief summary of known issues of the Global Model Earthship in harsher, Northern climates, especially Europe:

    PLEASE ADD NEW INFORMATION IN THE DIFFERENT CATEGORIES TO THE COMMENT SECTION AND IT WILL BE ADDED TO THE DOCUMENT.

    Structural/Efficiency/Performance:

    - thermal bridges without floor insulation
    - moisture and mold building up due to thermal bridges and bad winter ventilation
    - structural damage due to moisture issues
    - thermal mass to large for short winter sun in Northern regions
    - large heat loss through floor without insulation
    - large heat loss thorugh large, open south window
    - integrated greywater system generates alot of moisture and is problematic in combination with floor insulation
    - water gathering roof highly succeptable to deterioration and leaking
    - leaning windows highly succeptable to leaking, also shutters do not make full use of gravity to be operated
    - overall bad performance, average living temperature on a comfort level cannot be achieved without quite a lot of additional heating

    Ecological:

    - cans as building material hold more embodied energy (recycling better than using newly mined materials for cans)
    - tires pose problems when building should have to be torn down
    - use of concrete in most parts of the building, large amount of embodied energy
    - most global adaptations of GM model only achieved through expensive, industrial materials (e.g. industrial insulation and concrete)
    - Radon levels of the building site


    Alternative concepts:

    - external greywater and blackwater system
    - grass covered roof
    - straw bale insulation
    - Bio-Solar-House
    - BBB

    Legal:
    - tires as building material not yet established in European countries
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    MANCA
    MANCA --- ---
    je to odborna prednaska, ale jak znam Birgera, tak to bude vysvetleny tak, aby to pochopil kazdej :)
    MANCA
    MANCA --- ---
    Prijdte a nebudete litovat!!!


    Velvyslanectví Norského království a Architectural Institute in Prague Vás srdečně zvou na speciální přednášku, se kterou 19. dubna 2012 v 19 hodin vystoupí Birger Sevaldson [dipl NCAD MNIL PhD], profesor na Institute of Design, AHO - Oslo School of Architecture and Design a vedoucí výzkumu v OCEAN design research association. Přednáška se bude věnovat tématu "EMERGENCE OF SYSTEMS ORIENTED DESIGN - from Radical Design Experiments to Design for Complexity". Těšíme se na Vás v prostorách ARCHIPu, Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7, vstup volný!



    Birger Sevaldson [dipl NCAD MNIL PhD] is full professor at the Institute of Design at AHO - Oslo School of Architecture and Design and a principle researcher in OCEAN design research association.

    He is an academic and designer working in a broad field of design and architecture. He has been in private practice since 1986. His practice spans from architecture, interior to furniture and product design including design of lighting armatures and boat design. It also includes experimental architecture and several art installations in collaboration with the composer Natasha Barrett.

    Birger has been developing concepts in design computing and his doctoral thesis from 2005 is a summary of 15 years of research into this field. He has been collaborating in OCEAN design research association since 1997 and the experimental design projects resulting from this collaboration have been published worldwide. The research into digital design developed into a wider interest in the design process and especially design processes for uncertainty, unforeseen futures and complexity. This research grew out of the digital research which initially engaged in time related design, where time was explored as a design material. Later this approach was further developed and new concepts for systems thinking in design emerged. He has defined Systems Oriented Design as a designerly way of systems thinking and systems practice. This line of research has benefitted to a large degree from the collaboration in OCEAN.

    Birger has been lecturing and teaching in Norway, Europe, Asia and USA and has held a visiting professorship at NACD in Oslo and has been a visiting critic at Syracuse University School of Architecture, USA. He was collaborating in the start-up of the academic design journal FORMakademisk and is in the editorial board of the journal. He has been in a number of international evaluation committees amongst them the evaluation committee for Danish design research under the Ministry of Culture of Denmark, and the evaluation committee for a science master for the Higher Education and Training Awards Council (HETAC), Ireland. Birger is member of the council of the Design Research Society.

    Birger has held several positions amongst them, leader of the National Council for Design Educations in Norway, Vice Rector of Oslo School of Architecture and Design and director of OCEAN design research association and the committee for NORDES 2011. He is currently the curator of the Gallery AHO.

    Systems Oriented Design: www.systemsorienteddesign.net
    OCEAN design research association: www.ocean-designresearch.net
    FORMakademisk www.formakademisk.org
    Oslo School of Architecture and Design: www.aho.no
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    nějaký tip kde sehnat nekonečné pytle na stavění technikou Superadobe? Nikde jsem u výrobců nenašel, ani nejsou prý schopni vyrobit.
    PETAW
    PETAW --- ---
    SWATKA: lokacia je teda u Hradec Kralove, ale dovoz by si asi poriesil
    PETAW
    PETAW --- ---
    SWATKA: kamarat zhana vlnu na zateplenie, bol by kontakt na chovatela? diky
    PETAW
    PETAW --- ---
    http://www.facebook.com/naturalhomes?sk=photos tohle je lepsi galerka nez odkaz pred
    MATT
    MATT --- ---
    trochu offt.. ale pobavilo

    The Comploo - A Compost Heated Igloo! http://www.zamzows.com/Zamzows_Blogs/e_417/Zamzows_Blog/2010/3/TheComplooACompostHeatedIgloo!.htm
    TOM
    TOM --- ---
    FRANCIMOR: jak která
    Dílna pod kopcem - Jurta - návrh, výroba a prodej
    http://www.yourtent.com/cena.htm
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam