• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    JADR
    JADR --- ---
    LINKOS: ja mam zkusenost z asie nepal tibet indie... ale myslim ze se to pouziva i v hodne jinejch zemich... tady treba na fotce pro predstavu, ted nemyslim ten hrnec s tim kafem:)
    https://lh3.googleusercontent.com/-Op7ycGfjyCo/TUqyGptaXsI/AAAAAAAAIHg/G9ubkm9b4N4/s720/IMG_5106.JPG
    + tady i s ohnistem
    https://lh4.googleusercontent.com/-iovZs1CmMSY/TQTnpABDKjI/AAAAAAAAHzM/0jQUPtyB_kU/s512/DSC_7562.jpg
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JADR: kde se to takhle dělá??
    JADR
    JADR --- ---
    KUATO: jo tak nevim jak presne kravince, ja to videl a delal s lejnama od buvolu a yaku a to teda vubec nesmrdi - dyt je to jenom trava - zalezi cim to zvire krmis zejo. Pocitam ze u kravy by to mohlo bejt podobny.
    A tyka se to vnejsi ale i vnitrni omitky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: ahaa, ja myslel, ze se to pouziva i jako vnitrni omitka, takhle jo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: nesmrdí, známý z toho omítku dělal a říkal, že to smrdělo první den, druhý den co to nanášeli už ne. Ale to se jednalo o poslední vnější vrstvu, aby byla stěna odolnější proti oplachu. Ještě sem neslyšel, že by to někdo dělal i zevnitř. Opravy se dělají zase jen hlínou. Ale myslím, že když je správně namíchána směs hlíny a není tam příliš jílu, tak by to praskat nemělo, maximálně ze začátku
    KUATO
    KUATO --- ---
    JADR: nechce se mi moc verit, ze by nesmrdelo, kdyz si barak vymalujes kravincem. kazdy rok beru nekolik voziku kravskeho hnoje, z nehoz cast je cerstvy a smrdi to teda dost. jako, chapu hledani alternativ, ale tohle mi uz zacina pripominat navrat do dob, kdy lidi bydleli v jednomistnem dome s dobytkem a drubezi (coz ma sve vyhody, nejde se pro cerstvy hnuj daleko, a to teplicko..)
    JADR
    JADR --- ---
    ta hlinena omitka se jednou za cas natira znovu. aspon jeji vnejsi vrstva a na to je nejlepsi pouzit kravince. mam pocit ze jsem nekde slysel ze je to i trochu antiesepticky. Pokud ale clovek jde do hlineny omitky musi pocitat s tim ze to bude muset pretirat aby se ty trhliny nerozsirovaly a hlina se dal nevysousela a neprasila - zejmena u hlinene podlahy. Pak se tim obnovi prirodni barva zamezi plisnim ale primarne resit vetranim nebo dobrym obehem vzduchu.
    ty podlahy jsou vubec zajimavy.
    co jsem to videl u domorodcu, tak to vetsinou zametou a vytrou... v podstate podobny vytirani jako zname my s kbelikem, ale misto cistice se tam da hlina az to je mirne kasovity, takze je to vlastne spinic:) Za 30 minut je to suchy a vubec to nesmrdi. az to uschne tak se otrou ty sutry co se u toho zaspinily, ale stejne je davaj maximalne treba na prah, nebo parapety.
    Super vyhoda je ze kdyz jste prasata a rozlijete neco nebo to nejak zaspinite, tak to jenom zasudlas a pri dalsim natirani to zmizi uplne - to se mi moc libi.
    DAW
    DAW --- ---
    DENDROBATA: No vzhledem k tomu, ze me financni prostredky se v podstate blizi nule tak to pestovani hub na zdi by byl asi nejlepsi napad :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAW: zasadni bude zamezit vzlinani vlhkosti, hlinena omitka dle mne pri vhodnych podminkach plesnivi jako kazda jina . pokud tam chces pridat kravinec tak ti z toho treba jeste porostou nejake houby :) .. podrezavat kamen asi dost dobre nepujde (podrezani se resi primarne ve spare) .. drenaze jsou reseni ale taky nemusi fungovat 100proc. Existuje izolace silikon-gely kdy se ten gel pomoci injektaze napusti do vrtanych der u paty zdi .. Kombinace vsech techto postupu by mohla fungovat uz docela dobre

    MATT: briza prej taky snizuje hladinu spodni vody (a lze s ni prej vysusovat mocaly) naopak vrba vodu pod sebe stahuje
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    DAW: pristi rok snad zase priletim do cech,tak jsem zvedavj :)
    DAW
    DAW --- ---
    MATT: určitě bych to chtěl nejak porešit celkově i s vhodnejma rostlinama... kazdopido jsem se tam jeste ani nenastehoval :) .. zatim tam mam jen veci a bydlet tam jedu zejtra.. potom, az se to vsecko rozhejba, tak sem treba taky vlozim nejaky fotky a budu rad za kazdy rady a doporuceni... taky tam slibili jezdit kamosi, tak mozna nakonec udelame i nejakej workshop.. no ale to vsechno bude jeste nejakej ten patek trvat...
    MATT
    MATT --- ---
    DAW: prej hodne vody dokaze vytahnout vinna reva, ale nejni to celorocni..
    DAW
    DAW --- ---
    TURF: jo jo.. to jo.. urcite prvni vec, kterou tam budu delat bude kopani drenazi.. snad to pomuze.. domek je ve svahu a nema zadnej poradnej odtok..
    TURF
    TURF --- ---
    PRZZI: a nechces je zkusit zformulovat, at jdou sdilet a rozvijet s vic lidma? ;)
    ja se ted divam spis po obdobnejch principech u nas v krajine. obzvlast chaty a stary zahradky jsou v tomhle vyzivny. klasicky sud na destovku, sklep na jabka, pisek na mrkve, trativod z umyvadla do malin, lisky jako nekonecnej zdroj dreva (cim vic se kosi, tim vic roste) a tak :) je potreba implementovat!

    DAW: nemam primou zkusenost, ale plisne budes mit na kamenny zdi nejspis z vzlinajici vlhkosti. tradicne se to resilo kazdorocnim nahazovanim (desinfikovanim) vapnem. hlinena omitka sice vlhkost propousti, tzn by ti nemela opadat, ale urcite ji to dlouhodobe nepotesi. myslim, ze neni jina cesta, nez zamezit prisunu vlhkosti (= pravdepodobne te ceka podrezani sten + hydroizolace)
    DAW
    DAW --- ---
    PRZZI: To me uz to taky krystalizuje :) ... postavim k mojemu starymu kamennymu baracku prosklenou zimni zahradu smerem na jih ve stylu ES :) .. takze zadny pneumatiky.. zadny staveni zdi (krome neceho na bocich).. a zaregistruju to proste jako zastresenou venkovni terasu s krbem :)

    A mam ale jednu otazecku. Nevite nekdo, jak jsou na tom vnitrni hlinene omitky s plisnema? Premyslim, ze bych odtlouk vnitrek domu az na kamen a nahodil to hlinou s kravskejma lejnama... ale ted tam jsou plisne prave, tak se bojim, aby se tou hlinou taky nerozrostly..
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    TURF: souhlasím s tebou, nicméně chtěl jsem tím poukázat na to, že globální model earthship tak jak byl navržen reynoldsem není u nás možné aplikovat stejným způsobem. A věř nebo ne, mnoho lidí se ho drží jako klíště a mohou z toho pramenit problémy a ruku na srdce, nežijeme v podmínkách kde musíme řešit přežití ale spíše jde o energeticky soběstačné bydlení v přímemných podmínkách - a těch by tím způsobem v našich podmínkách nedosáhli.
    Tobě to třeba přijde samozřejmé...
    já jsem například přečetl několik knih o earthship a zpočátku mě nadchli a chtěl jsem udělat totéž tady u nás, postupně jsem ale přemýšlel, promýšlel, hledal...a nakonec jsem skončil u něčeho co s původním modelem nemělo nic společného, nicméně myšlenka, kterou reynolds zasadil tam zůstala...stále se jedná o earthship ale postupně se mění materiály, usazení atd...vše zatím krystalizuje v hlavě...
    nejvíce mě na tom baví to, že ke mě ty myšlenky přijdou a já si potom jen zjistím odkud přišli :) většinou úplnou náhodou (jak jinak neasi :)) )
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FATALLUBA: já nevím, ale oni ty baráky sou tak říkajíc na hraně zákona. Jako navrhnou něco co bude stát a dostat na to povolení jsou 2 rozdílné věci
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    TURF: zásadní věc je, že pneumatika je prostě stavební materiál, kterej se nedá legislativně protlačit. Zatím.
    TURF
    TURF --- ---
    PRZZI: je to na delsi pojednani, zkratim ho na ukor srozumitelnosti :))

    architektura ve svy abstrahovany podstate rozsiruje nase zivotni moznosti.

    - nejdriv poskytovala jenom strechu, pak i teplo, vodu, svetlo, energii atd atd. na to vsechno se ale neustale nabaluje i obrovsky mnozstvi zavazku a produktu, ktery vyzaduje stavebni zakon. tim se vic a vic vzdaluje od svyho smyslu. architekturu uz davno nedelaj uzivatele, nebo architekti a urbanisti (emoce stranou), ale urednici, prodejci technologii, developeri a predevsim korupce.


    do toho zjevil reynolds a vratil architekture svobodu.
    nestaral se o zakony a jel si vlastni evoluci. vsiml si, ze kdyz spravne slozi par prvku dohromady, tak mu vsechno, co ke stejne komfortnimu zivotu potrebuje, da priroda uplne zadarmo a trvale, bez zavislosti na cemkoliv.
    navic prisel na to, ze takovej dum dokaze obyvatele zasobovat i jidlem a to paradoxne pouze odbouranim svyho negativniho dopadu na okoli. no neni to epicky?
    tenhle reynoldsem proslapavanej koncept naznacuje, ze lze udelat z kazdy stavby malej raj na zemi (a tady bacha na obrovskej rozdil mezi "ze" a "jak", protoze "jak" musi vzdycky reagovat na lokalni moznosti (e.g. kam to dotahl chybejici feedback u jinak genialnialniho konceptu panelaku)).

    MR svuj globalni model optimalizoval na extremni situace a nejchudsi zeme na svete. stavi z materialu, ktery zna a ktery jsou dostupny uplne vsude - tzn. ocel, cement a hromada levnyho plniva (= odpadku). 'nezajima' ho cena prace, ani zadny nize zmineny problemy. jak spravne rika - jemu jde o preziti.
    o rozsirovani (navraceni) svobody a sobestacnosti.

    hodnoceni stavebni slozky takhle komplexniho architektonickyho konceptu je uplne OT, vzdy a vsude existuje na kazdej jednotlivej prvek stavby 20 lepsich odpovedi a je jedno, jestli jde o ES nebo cinzak na vinohradech.


    mohl bych bez tu mrknuti oka napsat 3 odstavce problemu a duvodu proc jsou ty domy uplne spatny, realne nestavitelny, zdravi nebezpecny, urbanisticky devastujici, prostorove narocny, dokonce i hnusny atd, atd. .. a ve vsem bych mel pravdu. jenze stejne tak dobre muzu vsechny ty poznamky hrave vyloucit:

    ES vidim jako soubor myslenek, ne konkretnich stavebnich postupu. tyhle myslenky pak lze uplatnit na kazdej prostor/objekt/klima a lze je realizovat nekonecne mnoha stavebnima postupama. reynolds proslapava cestu na jednom konkretnim prikladu(kterej ma pro urcity lokality genialni vyhody), ale to z nej nedela globalne aplikovatelny dogma. dokonce ho to pro nektery mista uplne vylucuje.

    ale ucelem ES neni vyvoj stavitelstvi ... reynoldsovou praci je rozvoj moznosti naseho byti ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam