• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    TURF: priroda vladne - plastovy pytel rozhryzou mysi a vlnu sezerou moli!
    TURF
    TURF --- ---
    IPH: videl jsem pytlovani vlny do igelitovejch tasek, ac primarne z jinyho duvodu - pachu. ale mola by takova zabrana mela odradit tez ;)
    jinak takova zajimavost u ovci vlny - izolacni schopnosti neztraci ani namocena - neboli nevadi ji srazena vlhkost, protoze z prirozene duteho vlakna. priroda vladne :)
    IPH
    IPH --- ---
    kdyz jste tady nacali tema vlny na zatepleni, zajimalo by mne, jak je zajisteno, ze vlnu nenapadnou treba moli?? kamosi si totiz takhle zateplili novou roubenku a po dvou/trech letech to museli vymenit...a to si koupili nejakou vlnu s garanci...byl to celkem mazec to cely vyndavat a vymenovat...diky za odpoved.)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Vůbec netušim. A ta naše bude asi dost zadělaná, takže to bude třeba minimálně vyprat. Ale to by imho mělo stačit...
    PETAW
    PETAW --- ---
    ALDEMIK: zhanam levnou vlnu na zateplenie domu, co treba s ostrihanou urobit aby bola ready to use?

    Inak ak viete kde zohnat priamo od zdroja, budem vdacna za kazde info
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Nechcete někdo ovší vlnu z 20 ovcí? Bude toho teda trochu víc než obvykle bývá, koupili jsme je déle nestříhané a kvůli březosti ještě pořád nejsou, ale během příštího týdne je to čeká... Praha, u Trójy
    YESHEYDO
    YESHEYDO --- ---
    nevím , nebyl jsem na esoterice, ale dělá to dlouho a dělá si z toho ted doktorandamyslím.je stavební ing., s kubou w (kterej je na tuty živej buddha) se znají a spolupracujou . o hliněnějch základech s vápnem se tam povídalo taky , ale já mám experimenty vocad pocad a základy ted neřeším. a vím jenom, že nemáme v čr zdroj vhodnýho vápna a musíš si to ideálně nějak hasit sám z nějaký průmyslový srajdy a taky to není prdel.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YESHEYDO: a nebyl to ten samej člověk co měl přednášku na esoterice??

    Na přednášce tuším Jakuba Wihana mluvil o hliněno-vápených omítkách a o nahrazování cementu vápnem u základů. U těch stěn si to dokážu predstavit, ale zajímalo by mě jakou pevnost to má v tech základech??
    YESHEYDO
    YESHEYDO --- ---
    byl jsem ted tejden na kurzu samonosný slámy aco sem někdo dal, přijel taky dan grmela a o omítkách se tam mimo jiné lidi bavili skoro tejden a děllaly se testy.
    JADR: do hliněný omítky : první vrstva jemnej jílovej špric, druhá se musí dát s dostatkem pojiva - jíl a písek/řezanka ideálně 1:1, třetí vrstva jemnej nátěr jíl a písek do hladka - a jako hydrofobní složku tvaroh, fermež - lnenej olej, nebo hovna, ty to připraví na deště.
    celkem zásadní je aby bylo dost pojiva v hrubý omítce a při vysoušení ti to nepraskalo. když to praská, je tam málo pojiva s jílem a bude to furt dokola. doporučuju si udělat testovací plochy a zkoušet lokální jíl po vytvrzení v různých poměrech s pojivem - řezanka je ideální 3- 5cm .

    taky jsou důležitý základy aspon 60 cm nad terénem proti ostřiku když prší. je to ale na tom jakej jíl nakopeš a jaké prvky v něm převažujou - bílý jíly obecně praskaj hodně a jsou nevhodný. ideální modrošedej jíl, nebo červenej.
    JADR
    JADR --- ---
    LINKOS: ja mam zkusenost z asie nepal tibet indie... ale myslim ze se to pouziva i v hodne jinejch zemich... tady treba na fotce pro predstavu, ted nemyslim ten hrnec s tim kafem:)
    https://lh3.googleusercontent.com/-Op7ycGfjyCo/TUqyGptaXsI/AAAAAAAAIHg/G9ubkm9b4N4/s720/IMG_5106.JPG
    + tady i s ohnistem
    https://lh4.googleusercontent.com/-iovZs1CmMSY/TQTnpABDKjI/AAAAAAAAHzM/0jQUPtyB_kU/s512/DSC_7562.jpg
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JADR: kde se to takhle dělá??
    JADR
    JADR --- ---
    KUATO: jo tak nevim jak presne kravince, ja to videl a delal s lejnama od buvolu a yaku a to teda vubec nesmrdi - dyt je to jenom trava - zalezi cim to zvire krmis zejo. Pocitam ze u kravy by to mohlo bejt podobny.
    A tyka se to vnejsi ale i vnitrni omitky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: ahaa, ja myslel, ze se to pouziva i jako vnitrni omitka, takhle jo.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: nesmrdí, známý z toho omítku dělal a říkal, že to smrdělo první den, druhý den co to nanášeli už ne. Ale to se jednalo o poslední vnější vrstvu, aby byla stěna odolnější proti oplachu. Ještě sem neslyšel, že by to někdo dělal i zevnitř. Opravy se dělají zase jen hlínou. Ale myslím, že když je správně namíchána směs hlíny a není tam příliš jílu, tak by to praskat nemělo, maximálně ze začátku
    KUATO
    KUATO --- ---
    JADR: nechce se mi moc verit, ze by nesmrdelo, kdyz si barak vymalujes kravincem. kazdy rok beru nekolik voziku kravskeho hnoje, z nehoz cast je cerstvy a smrdi to teda dost. jako, chapu hledani alternativ, ale tohle mi uz zacina pripominat navrat do dob, kdy lidi bydleli v jednomistnem dome s dobytkem a drubezi (coz ma sve vyhody, nejde se pro cerstvy hnuj daleko, a to teplicko..)
    JADR
    JADR --- ---
    ta hlinena omitka se jednou za cas natira znovu. aspon jeji vnejsi vrstva a na to je nejlepsi pouzit kravince. mam pocit ze jsem nekde slysel ze je to i trochu antiesepticky. Pokud ale clovek jde do hlineny omitky musi pocitat s tim ze to bude muset pretirat aby se ty trhliny nerozsirovaly a hlina se dal nevysousela a neprasila - zejmena u hlinene podlahy. Pak se tim obnovi prirodni barva zamezi plisnim ale primarne resit vetranim nebo dobrym obehem vzduchu.
    ty podlahy jsou vubec zajimavy.
    co jsem to videl u domorodcu, tak to vetsinou zametou a vytrou... v podstate podobny vytirani jako zname my s kbelikem, ale misto cistice se tam da hlina az to je mirne kasovity, takze je to vlastne spinic:) Za 30 minut je to suchy a vubec to nesmrdi. az to uschne tak se otrou ty sutry co se u toho zaspinily, ale stejne je davaj maximalne treba na prah, nebo parapety.
    Super vyhoda je ze kdyz jste prasata a rozlijete neco nebo to nejak zaspinite, tak to jenom zasudlas a pri dalsim natirani to zmizi uplne - to se mi moc libi.
    DAW
    DAW --- ---
    DENDROBATA: No vzhledem k tomu, ze me financni prostredky se v podstate blizi nule tak to pestovani hub na zdi by byl asi nejlepsi napad :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DAW: zasadni bude zamezit vzlinani vlhkosti, hlinena omitka dle mne pri vhodnych podminkach plesnivi jako kazda jina . pokud tam chces pridat kravinec tak ti z toho treba jeste porostou nejake houby :) .. podrezavat kamen asi dost dobre nepujde (podrezani se resi primarne ve spare) .. drenaze jsou reseni ale taky nemusi fungovat 100proc. Existuje izolace silikon-gely kdy se ten gel pomoci injektaze napusti do vrtanych der u paty zdi .. Kombinace vsech techto postupu by mohla fungovat uz docela dobre

    MATT: briza prej taky snizuje hladinu spodni vody (a lze s ni prej vysusovat mocaly) naopak vrba vodu pod sebe stahuje
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam