• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    MAJA
    MAJA --- ---
    DENDROBATA: jj, vypadá to jako mooc velký projekt na jednoho (byť věci znalého) člověka. Celkem by mě zajímaly třeba ne/vytápěná plocha a náklady na topení, elektřinu apod.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MAJA: Byl jsem tam na exkurzi, ten dum je hodne zajimavy a rekl bych ze jedna z prvnich solarnich architektur u nas, Zrejme vznikala soubezne s prvnimi Reynoldsovymi lodemi v novem mexiku. Ta podobnost tam je. Klenute betonove stropy i skelet, na nem ta drevosklenena nastavba .. Bohuzel materialy dosluhuji, drevene listy kolem sklenenych tabuli odpadavaji a dum celkove pusobi dnes zanedbanym dojmem, sklenene tabule praskaji, nekde nahrazeny jiz polyetylenovou folii.. Taky (jak je zmineno v textu) byl architekt a majitel zaroven stavebnikem, hodne veci je nedokoncenych a vypada to ze snad uz ani nebude, veci resene provizorne (finance). A vlastne doposud dum neni vyuzivany cely, kze by se postavil mensi tak by majitel asi udrzbu stihal vic. V kazdem pripade na svou dobu vizionarske dilo! :) respekt, pripadal jsem si tam jak ve snu :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    archiweb.cz - Rodinný dům v Ostratách
    http://www.archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=3473
    JADR
    JADR --- ---
    EIFI_MESER: to že třeba motivoval spoustu lidí je super. už jen za to má u mě obdiv. kdyby mu ale všichni byli jen vděční tak by třeba už nechtěl nic zlepšovat. práce na andamanech zní krásně, ale zrovna tam asi není úplně třeba takového projektu, stačí si nasekat bambus a už máš barák. pěstovat se tam dá taky celoročně... kdyby to třeba postavil někde v afgánistánu nebo tajikistanu, tak by mi to znělo exotičtěji. k těm knížkám - myslel jsem proč nedal kompletní plány a nákresy global/survival modelu na web, knížku jsem nemyslel. co se týče aktivit lokální větve, tak to asi netřeba komentovat ... když i děti už musejí platit vstup... nechci aby to znělo jako když si tu chci stěžovat. je asi zbytečné tu psát pozitiva, ty asi všichni známe. takže peace... jinak na svý náklady jsem se taky zvednul a jel pomáhat.
    EIFI_MESER
    EIFI_MESER --- ---
    JADR: víš to taky nemáš uplně pravdu- co se týče těch 3.světů... kdo stavěl na andamanských ostrovech po tsunami, a pod? jasně že Reynolds, a taky z tho měl pak pěkné tahanice po soudech, protože ty domy sbírali vodu z deště a lidi nebyli závislí na americkejch cisternách- což se "těm vyšším" moc nelíbilo... mnoho lidí může říkat co by se mělo udělat,ale lidi jako Reynolds nemluví a dělá... umíš si představit,že bys za svý náklady se zvednul a jel stavět di indonésie? To by bylo výmluv... je to jen člověk a za svůj život toho neudělal málo, Je tedy dle mého vhodné si z něj vzít příklad než navrhovat co by měl nebo mhl dělat...- knihy jsou ke stažení na uložto.cz ;o)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DENDROBATA: to uz taky nekdo zkousel :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JAZZZ: a co treba takhle? :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TURF: ne ve meste ne :) takovych domecku si predstav 5 do kruhu a to by byla takova mala autonomni enklava.
    me tohle prijde jako docela stabilni konstrukce a ta modularita je dulezita kvuli tomu, ze kazdy z tech malych pentagonu po stranchach si nekdo muze nahradit jurtou, nebo superadobe blokem .. proste podle sveho gusta. lidi se meni, rostou a mnozi se a stejne vlastnosti musi mit i jejich domy.

    panelaky jsou na svou dobu fakt uzasne ale mam pocit, ze nejsou postaveny pro nase prirozene meritko a nikdy se v nich proto nebudeme citit uplne stastne. az se lidi z panelaku budou vsichni znat a na strechu si postavi solarni kolektor, tak budeme nekde na pulce cesty :)
    TURF
    TURF --- ---
    JAZZZ: ve meste? :) ps: univerzalni design tohodle typu nikam nevede, architektura to overila po druhy svetovy tvorbou (jinak perfektnich) panelaku. stejnym problemem trpi i reynolds. modularita je oblibeny tema, ktery imponuje tvurci, ale to asi tak vsechno :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    libil by se vam treba takovy domecek ?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JAZZZ: btw. jestli je tu nejakej architekt, ktereho problematika doopravdy inteligentnich budov zajima, tak to muzem dat dohromady :) mam uz docela presnou predstavu o konstrukci a materialech, ale ja to absolvoval na FELu, takze v archicadu moc nekreslim a spis resim technicky vybaveni. byla by z toho pekna diplomka a navic by jako jedna z mala hned nasla uplatneni.

    je potreba si uvedomit par veci : inteligentni budova musi byt predevsim energeticky efektivni a nezavisla co se tyce vody, potravin a zpracovani odpadu. musi to byt komunitni budova, protoze hospodarska zvirata na dovolenou nehrajou, ale lidi jo a predevsim - jedna nekradouci rodina se na eko-dum nikdy nezmuze, ale 4 rodiny to zvladnou bez vetsiho financniho vypeti - tady vidim nevyhodu earthshipu. a nakonec - stavba musi byt modularni, aby mohly postupne pribyvat vejminky a terasy nebo kulnicky. zatim si to predstavuju jako centralni spolecnou pentagonovitou mistnost s hlavnim vchodem a 4mi lodemi, ktere rodinam poskytnou skoukromi a mezi nimi budou natazene skleniky, aby nebylo treba steny jednotlivych lodi tolik izolovat.

    jakoze urcite nechci panu Reynoldsovi upirat zasluhy, ale myslim si, ze to pro nase podnebni a socialni podminky zvladnem jeste o neco lepe ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ja uz se ani neobtezuju snazit se informace ziskavat "legalne". je to neco mezi new-age povidanim a skriptama oboru inteligentni budovy .. Kabele se ten clovek snad jmenoval?
    https://rapidshare.com/#!download|884p6|387025968|Earthship__Vol.1_How_to_build_your_own.pdf|142577|0|0
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JADR: ale to víš, že ty knížky na ofic webu má ;)
    Sustainable Green Buildings - Earthship Books - earthship.com
    http://earthship.com/Books.html?view=category&virtuemart_category_id=10
    JADR
    JADR --- ---
    EIFI_MESER: díky to je milé ,klidně to sem pastni. myslím že by se mr. reynolds nezlobil... spíš mi bylo divné proč už to nemají na svém oficiálním webu. třeba by se mohl víc zajímat o zasazení projektu v chudších státech 3 světa apod... ale to si asi moc idealizuju.
    EIFI_MESER
    EIFI_MESER --- ---
    JADR: no kdybys je opravdu chtěl, tak se stáhnout na internetu dají, mám všechny 3 knihy,...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    To jsou mi tady emoce kolem prohlidek a vstupneho ... My mame ve Zlíně ale uplne prvni domy kryte zemi v republice (asi), a taky jsou tam prohlídky, a taky za peníze... a ty domy jsou strasne drahe (pres 4mil) a celkem skarede dle meho vkusu. http://www.zelenebydleni.eu/exkurze-jizni-chlum.html posudte sami :)
    RASTADELIC_T_
    RASTADELIC_T_ --- ---
    ps.. info se vztahuje na ten workshop v roznove pod radhostem .. 5az7.10
    RASTADELIC_T_
    RASTADELIC_T_ --- ---
    prosim vas , pripadne yajemce na workshop prirodnich staveb,
    svou ucast potvrdte na telefonnim cisle uvedenem na flyeru. idealne do stredy..
    zmenilo se malinko o par km misto a internetovy kontakt je nefunkcni ..
    dik moc.. tesim se na vas RD
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Nechci je chytat za slovo, nebo podobně, ale přijde mi zvláštní, že maji prohlídky "v rámci fundraisingu" za péťo.
    Myslel jsem, že fundraising funguje jako donátorství nějaký (neziskový) služby, a ne jako zpoplatnění tý služby, jako takový.

    Jasně že musej zaplatit spoustu věcí spojenejch se stavbou, materiály a podobně, ale každej dům něco stojí ne? Taky platim za nájem.
    Navíc ten jejich je energicky soběstačnej, takže neplatěj za teplo, vodu a elektřinu. Myslim, že z těch peněz co jim tam lidi přinesou v neděli si ten chlápek může celej tejden válet šunky na kanapi.

    Já tomuhle projektu gratuluju. Určitě tam prožijou krásnej důchod a budou s Margaritou na sluníčku popíjet margaritu, jen doufám, že se to nějak odrazí i na těch lidech, který si tam přijdou vážně pro radu a že ta hodina a půl bude stačit pro to, aby podle toho člověk postavil barák.

    (nemluví ze mě závist, jen si z toho dělám prdel)
    TURF
    TURF --- ---
    mimochodem z newsletteru nove podminky pro:

    Návštěvy Zeměnky
    Komentovaná prohlídka je možná v rámci fundraisingu pouze ve skupinách do pěti osob za 500 Kč a po předchozí písemné domluvě na adrese margarita@zemelod.cz. Prohlídka trvá zhruba hodinu a půl.

    Prohlídky pro skupiny můžeme nabídnout i anglicky, německy a španělsky jako fundraising za 50 €.

    Vstup na pozemek je možný pouze s naším vědomím.

    Fotografování a vstup se psy nejsou povoleny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam