OGMIOS: hmmm čištění mi nedošlo, díky za upozornění
PETEKKA: jako co se týče fyzikálních zákonů, tak je to vlastně stejný princip, a soběstačnost vychází stejně, to jo, ale mě prostě pocitově přijdou méně tlustý stěny slaměnky, stěny postavený hlavně ze slámy a hlíny, mnohem příjemnější - ta česká zeměloď měla stěny 2 obývacích místností metr tlustý.....a taky mi hlavou vrtá, jestli skrze tu hlínu nebudou prolejzat složky těch pneumatik, jak se budou postupně rozkládat, a to by potom za 50 let spát v takové místnosti nemuselo být zdravé
jo právě, chce to topení s akumulující masou, strategie je taková, že když dům funguje jako uzavřený systém, ze kterého to teplo samovolně neutíká, plus ještě se nahřívá od sluníčka skrze dobře nakloněné okenní tabule, tak pak stačí zatopit jen když to venku padne pod pět stupňů, tím se zkracuje topná sezona, za další ty raketový kamna nebo kachlový kamna si zakládají na tom, že stačí roztopit, a pak už jen jedním polínkem na den udržovat, protože to teplo nesmí z domu unikat, takže se zmenší objem potřebného paliva, no a do třetice dům by měl být tak vyprojektován, aby tam řízenou výměnou vzduchu přicházel čerstvý vzduch a přitom se to teplo rozvádělo do všech místností, na základě fyziky ......jak řikám, ještě pořád zkoumáme a počítáme, ale některé argumenty vypadají validně
(btw vím jaký to je když ve 3h ráno někdo musí vylézt z postele a zkontrolovat kamna, zažila sem na chatce u Lipna v lednu, romantika pěkná ale spát s čepicí je otrava)