• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    OGMIOS: jsem rad za variantu zepredu prosklenou, kvuli cisteni i prikladani extra dlouhych a tlustych klad. Nedavno jsem se ale docet na idnesu, ze takhle udelat raketova kamna nejde kvuli unikum tepla ze spalovaci komory.

    Myslim, ze to bylo nekde tady v tom clanku. Maji to hezke. http://bydleni.idnes.cz/...mna-na-drevo-0q1-/uspory-energii.aspx?c=A140222_212439_uspory-energii_rez
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    OGMIOS: jsem spokojen s tim, jak to je. Jen mi trochu vadi, ze dno sudu (nahore) se nejak zprohybalo, takze se spatne prenasi teplo pri vareni (resp je potreba vic topit). Premyslim o vymene a sudu z nejakeho tlustsiho materialu, jeste nez to zaplacam hlinou, ale zatim jsem na vhodnou nahradu nenarazil.

    Bezne provozni poznatky.. je potreba resit "granularitu" paliva, podle toho jak moc chces topit. Kdyz chces jen udrzovat ohen (teplota sudu okolo 100), tak staci velke kusy, kdyz chces poradne zatopit, potrebujes proschle drobne drevo (teplota sudu az 350). To nekdy neni po ruce, nicmene ja jsem ted koupil 12 tun dubu narezaneho na male kousky (odrezky z nedaleke parketarny), takze na pristi zimu jsem snad vybaven ;-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: jinak ja mam taky akumulacku a mam v ni topnou jednotku a...a vubec jsem to nezapojoval(zbytecne vyhozenejch 6litru nebo kolik). pres leto jsem zatopil vecer, napral akumulacku a 4 dny byla fajn tepla voda, pak uz to bylo jeste treba porad na koupani pro me, ale pritelkyne chce teplejsi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: a jak kamna jedou? ma to nejaky nedostatky? neco co bys treba dneska uz udelal jinak...nebo?
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    OGMIOS: kamna jedou suprove. uz mam zapojenou i akumulacni nadobu. o vikendu budu delat hlinene omitky na kamna, tak pak udelam nove foto. Ted uz se malo topi, takze jsem zapnul elektricky dohrev, nejake screenshoty z monitoringu mam tady:
    http://storage.lunix.cz/tmp/topeni.png (modra cara je teplota na komine, podle ktere se spina obehove cerpadlo)
    http://storage.lunix.cz/tmp/nadoba.png (teplota v nadobe, seda nahore, cerna v dolni casti).

    Jeste mi nefunguje grafovani spinani HDO, mam to zaple 3 dny a nemel jsem cas to odladit. Nicmene je to videt, dohrivani elektrikou zvysuje teplotu hlavne v horni casti nadrze, dole temer vubec.

    Zajimavy poznatek je kvalita/energie teple vody, ta ohrata z kamen je takova heboucka, zatimco ta elekrikou je takova hrubsi.

    Krome omitek na kamna budu pridavat dalsi kamna s vymenikem primo k nadobe, aby se dalo zatopit jen za ucelem ohrati vody.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    R6ANDREW: Výměna kontaktů a zkušeností, hovory mimo hlavní program, konzultace vlastních projektů a všeobecné klokotání, to je tak všecko co k tomu můžu říct ...
    TURF: Dní
    TURF
    TURF --- ---
    DENDROBATA: 14 ceho?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DENDROBATA: njn, z podkarpatsky rusi je to daleko:D
    No a jinak? nějaké převratné novinky? jak to probíhalo? promítač a výklad bez praktických ukázek předpokládám..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DENDROBATA: Pár postřehů k právě proběhnuvší konferenci Konference – Stavby z přírodních materiálů 2014 .. bylo natřískáno, kapacita sálu přeplněna tedy zájem byl, Skořepa nepřijel ačkoli měl několik přednášek a domluveno to bylo půl roku dopředu, 14 předem se omluvil že už něco má :)) lol
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JAZZZ: zduplikuju svůj dotaz sem, ten dvojitý komín mě velice zajímá ;)
    [ DOKKTOR @ Vytápění rodinných domů ]
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LUNIX: to jsou pekny kamna. dobra prace :)

    k kamnum obecne bych jen rad podotknul jednu dulezitou (mnozi uz to urcite slyseli). pokud v zime kamna nasavaji ohraty vzduch z mistnosti, tak tam musi proudit studeny vzduch skvirami a netesnostmi treba kolem dveri. a tenhle studeny vzduch musi kamna zase ohrat.
    pokud si clovek ke kamnum udela privod vzduchu zvenku jinym pruduchem nebo dvojitym kominem, tak usetri kolem 30% vykonu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: prosimte jak ti jedou ty raketovy kamna? nejaky poznatky z provozu?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    LINKOS: nechces si jit poslechnout oblibence Skorepu? hned 2x? :D
    [ o.s. Baobaby / konferenceconference / 28.2.2014 / CR - Praha - Impact HUB Drtinova 557/1o ]
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    AQUALOCO: zajimavy, bych rekl ze rok bude stacit. susil jsem klacky na didge a stacilo to - ikdyz teda to nebyly stromy, ale max 10 prumer kminky..
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    R6ANDREW: pro klid v duši ano, pokud má být dřevo zaklopeno (uzavřeno v konstrukci), s vlhkostí na dvacet % (dlouhodobě) se zvyšuje riziko napadení plísní, houbou, škůdci..., kámoš stavěl z mokrýho systém two-by-four, což jsou pěticentimetrový fošny v podstatě a po roce stavění měřil vlhkost dřeva, no rozhodně to nebylo pod dvacet ani u takhle tenkých prvků..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ok,omlouvám se za mystifikaci viz
    http://www.dumachalupa.cz/...evo-a-drevostavby/nutno-susit-nove-stropni-tramy-a-zaklop-nebo-ne-1907/
    holt to neni to samé co truhlařina. nicméně se tam píše o klasickém tráovém stropu, tady u té střechy nevim, každopádně bych to určitě kotvil do věnce, jak tu nekdo psal.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DOKKTOR: pár roků?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZONKER: jeti jasné, že to dřevo by mělo pár roků vysychat?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ZONKER: hoď sem projekt neba aspoň ty návrhy jestli můžeš/chceš, ti to tu můžeme opřipomínkovat, navíc jsem zvědavej a po stavbě řekněme "klasický" dřevostavby bych se jednou rád věnoval něčemu "bez pravítka", takže inspirace, zkušenosti, plus to máš někde u lípy žejo, tak bych se přijel podívat, vzhledem k práci a rodinným závazkům bez mynuální výpomoci ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    je pravda ze kdyz ma clovek vlastni stromy na pokaceni tak bych ten skelet taky udelal. vlastne bych udelal skelet i tak pac to neni zas takova palka. ja byl prekvapenej jak malo stoji takovej tram kdyz jsem si je nechal delat. 17x17 5m me vyslo na nakejch 800 +-.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam