• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EDAK: tak neni problém si do kamnovce hodit šneka a trubkama to dotahnout do bojleru ;)
    EDAK
    EDAK --- ---
    DEVIL: tomu uz chybi jenom vymenik na ohrivani vody na sprchovani, jinak fakt super.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DEVIL: docela smutné, že takových "nevzdělaných" kamnářů je na trhu dnes spíš většina (aspon podle čtení na tzb). pokud ti nemůže postavit nefunkční předraženou katalogovou mrdku, za kterou schrábne minimálně 50k do kapsy, tak se bude ošívat a dělat, že to nejde. přitom i ve starých knížkách jsou konkrétně takové typy uvedené, že lze i takto.
    prostě pokud chce člověk zároveň funkční a ekonomicky stravitelné řešení, tak musí sám studovat, počítat, navrhovat, což se týče třeba i eartshipu. trochu mě mrzí, že na ofic stránkách se barák defacto uplácaný z hlíny, kde se technologiema pohodlně vejdeš do milionu korun, prodává od 200k do 1,5m dolarů. úlet.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOKKTOR: dekuju, uz to louskam
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DEVIL: to, co staví führer bude nejaká varicace na führerskou tyrolskou pec, prostě těžká akumulační pec (i když třeba ty prosklené dveře se moc nedoporučujou, protože to ochlazuje ohniště) - gro je co nejvěčí masa šamotu na akumulaci tepla a ideálně volená délka tahů, aby ti teplo neletělo komínem pánubohu do oken. pokud chceš troubu, tak se zkus podívat na finské kamna. pokud troubu s lenochem, tak hledej spíš sporáky ... ono vymyslet se dá cokoliv, stačí si to spočítat. na tzb-info.cz je nekolik vláken, které se věnují těžkým akumulačním kamnům, pecím, sporákům ... namátkou http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kamna-krby/11203-zasady-navrhu-akumulacnich-kamen (ale je tam nekde schované hooodně dlouhé vlákno plné keců a fotek, výživné počtení, ted to nedohledám)
    a tady to má borec popsané velice stručně, srozumitelně i se základníma vzorcema pro výpočet výkonu, tahů, velikosti topeniště, prostě všeho http://klasici.sk/node/257
    nicméně myslím, že tady sme s tím už dost OT. pokud bys měl zájem, tak ti můžu do pošty naposílat nejaké materiály, co sem nasbíral. v létě se chystám na kachlový sporák, tak su sám zvědav ;)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    i kdyz treba tohle venkovni vareni by se mi moc libilo http://donkey32.proboards.com/thread/1301/all-adobe-mud-cookstoves-ovens
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    známí je kamnář, dělá ty těžké akumulační kamna a co jsme to spolu řešili, tak skutečně je pak komfort někde úplně jinde. Přijde mi mnohem lepší naládovat kamna a mít z toho teplo 11-12 hodin, než každou chvilku tam cpát drobný dřevo, ještě to muset nadrobno naštípat.
    Navíc sání z venku jak tu padlo výrazně zvyšuje energetickou bilanci, tudíš i ta návratnost nebude tak hrozná.

Jinak jsem zkoušel dělat další pokusy s dřevoplynem a je to mazec. Asi 25 cm vysoký soudek v průměru tak 20 cm, bez vnějšího pláště mi přišlo, že to hůř plynovalo na začátku. Díry jen zespod a nahoře pro sekundární vzduch. K tomu asi 70 cm komín. Když to pořádně chytno šlehaly z toho plameny ještě nad komín :) Další pokus bude udělat na tohle druhý plášť
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    procetl sem par clanku i blog jednoho paru, co se nadchli pro ty raketovy kamna a muzu teda rict, ze je to peknej voser. presne jak rika DOKKTOR furt se tam musej tlacit tak rikajic trisky, aby to furt horelo. tzn. ranni vstavani do zimy a rychle jit zazhavit kamna...peknej voser. navic to fakt vysava vzduch z mistnosti (vznikaj prutahy a pruvan). kdyz sou venku nizky teploty -10 az -40 (ziju v kanade), tak to vubec nejde zapalit kvuli nulovymu tahu a musi se pouzit naky dmychadlo.
    nekde navrhovali tou rourou co vede ohrevnou casti lavice tahnout nakej retez se zeleznejma stetinama, kterej se jednou za cas protahne tam a zpet, takze ty stetiny 'protahnou' usazeniny dehtu i jinejch mrdek.
    imho se daleko vic vyplati nechat si postavit nakou pec. ja planuju neco takovyho
    Bend Masonry Heater
    https://www.youtube.com/watch?v=aTaDdbQDP_M

tady jak to stavi fuhrer, to by se mi libilo nejvic moc
    Aufbau eines Kachel - Grundofens
    https://www.youtube.com/watch?v=kPbprpfQGVY&list=PLc2IqeIoDYD9KsFUOustprntvPH1qwytL

chtel bych tam ale mit v tom troubu a nakej lenoch koutek...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DENDROBATA: tak amíci sou nadšení z kdejaké p***viny ;) jako jo, je to jednoduché na stavbu, tak se nedivím, že zrovna amíci jsou z toho na větvi.
    já mám třeba v dílně raketové petry, chybí mě tam klapka do komína, to je taky dobrý fičák :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DOKKTOR: To si právě tak nějak představuju taky, když topím tak popel je minimální a kouří to taky jen málo, šamotová vložka kamen je naprosto čistá, nemám sice žádne supadupa kamna ale dá se to pohlídat ... problém spíš může vzniknout kondenzací dehtu na povrchu studeného materiálu, tedy ta akumulační lavice s horizontálním komínem ... ale fakt hadám, si říkám že dyž jsou z toho ti amíci tak nadšení a točí o tom 4hod DVD tak na tom asi něco bude :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    R6ANDREW: tak toto je zrovna podle mě pěkná blbost. velké poleno dlouho hoří a účinnost velkých akumulačních kamen se dá dosáhnout kolem 90% (sekundární, terciární vzduch, ideálně spočítaná aku masa atd. + každé kamna musíš jednou za rok vymést - minimálně komín kvůli revizi)- a ten komfort přikládání jednou za deset a víc hodin je prostě neocenitelný.
    to, co ty popisuješ jako nejvěčí výhodu, já shledávám velkou nevýhodou - musíš tam furt valit dřevo, drobné dřevo, keré rychle hoří, abys nejak rozumně natopil vodu do okruhu a akumulační masu a navíc ti to tahá luft z místnosti ven (ted si uplně nejsu jistý, esi se dá vzduch tahat zvenku) + si to musíš dobře spočítat, aby ti teplo neletělo komínem ven (což samozřejmě u velkých akumulačních kamen počítat musíš taky, abys dosáhl co nejlepší účinnostoti). navíc absencí minimálně sekundárního vzduchu přicházíš o spoustu nespáleného dřevoplynu, kerý ti raketovým tempem mizí komínem.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DENDROBATA: co jsem se docetl tak kouzlo raketovek tkvi v tom, ze neni potreba je vymetat diky prakticky dokonalemu spalovani. Prave polena horici nekolik hodin hori nedokonale a dochazi ke vzniku dehtu a ruznych dalsich jinych smucek, ktere se usazuji v komine, a tyto je posleze potreba vycistit. Diky raketove rychlemu horeni v raketovych kamnech se zadne takove necistoty netvori, cili se ani neukladaji a neni je potreba cistit.
    Jak to funguje v praxi a jestli na to lze spolehat i v radu let ci desitek let nevim. Pry ti ale nic nebrani v tom udelat si nekolik dvirek na cisteni podle chuti, ale zase aby to bylo udelany poradne a nekourilo ti to do budovy..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nojo no. to muze bejt kontaminovany. ikdyz puda se da regenerovat. horsi by bylo kdyz by byly nasakly zdi. teda kdyz to bude po letech suchy tak by mi asi vadilo ze by se tam mohlo treba jeste neco vyparovat ti do bejvaku.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TLOUDEV: Tak nejak nad tim pořád uvažuju ale rád bych je viděl v provozu a porad mi není moc jasne vymetání (čištění) kouřovodu v barelu a horizontálního v lavici, alternativou jsou potom těžká akumulační kamna kde je zase limitující cena od 60tis výš. Taky to dřevo co tam spaluješ jsou taková tenka polínka, teďka v kamnech spaluju polena, která tam při zavřeném sání vydrží několik hodin ...
    OGMIOS: Kolem kravína bývá ta kontaminace dost výrazná, často se jedna o několik metrů půdy nacucaných močůvkou .. Ale viděl jsem podobné budovy opravené a využité jako dílny a sklady ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    R6ANDREW: hele tak to vybouras a vybetonujes znova ;) sice plosne asi nepomerne(u me 60m2) ale ja v baraku v prizemi taky delal podlahy znova. financne to zas nejak narocny nebylo ikdyz v tom mam podlahovku.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    BALI_: tak zrovna kravin nevim jak to ma s podlahou. takovyhle byvaly kraviny a prasecaky maj prej dost premocuvkovany betonovy podlahy..v cem to vadi nevim a ani jak se toho pripadne zbavit.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DENDROBATA: hele nevite nekdo o nekom kdo dela raketova kamna? rad bych ho pozval na stavbu, mam trochu specificky pozadavky, chce to omrknout atd, ale pak bych to rad siril mezi lid... a znam par dalsich lidi ktery by i prispeli na workshop.
    BALI_
    BALI_ --- ---
    LITTLEPUNKK: ale jako proc ne, je fakt ze to spolkne hodne penez ale urcite by to slo...

ja zase nedavno objevil kravin za 200k a uz fantazie pracovala co by se tam vsechno dalo.... treba krytej bazen a tak :))
    kravín - Louny, prodám
    http://reality.bazos.cz/inzerat/43985358/kravin.php
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Chystá se zajímavé video
    Rocket Mass Heaters 4-DVD Set by paul wheaton — Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/projects/paulwheaton/rocket-mass-heaters-4-dvd-set
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam