LINKOS:
předně "přínosem ES bylo uvažování, že dům může mít i další rozměr jako je zběr vody, čištění odpadů, produkce určitého množství jídla, využití solárních zisků" není inovátorstvím ES, to bylo už daleko dříve na mnoha jiných místech.
Já tu teď nechci nějak hanit Reynoldse, já si ho jako architekta i jako člověka velmi vážím. Koneckonců jeho stavby se posouvají směrem, kterým jsem se chtěl dříve taky vydat (ještě než jsem cokoli postavil a cokoli o ES slyšel a věděl). Vlastně stále chci. To, že jsem tak neučinil u svého domu byl nedostatek financí a nezájem ze strany úřadů.
To co mi na ES vadí, je to, že aby se z toho stal nějaký komerční produkt, bylo potřeba tomu dodat něco neobvyklého co by tento produkt charakterizovalo. A to je to zpracování "odpadu" který je ale v naší společnosti velmi cenou surovinou. A to do konce za tu cenu, že zbylého stavebního materiálu tam musí být mnohem více, než kdyby tam ten odpad nebyl! A to je prostě fakt kterej u mě tyto stavby velmi dehonestuje.
Když si spočítám, co všechno přinese taková zeď z plechovek, která se dá výborně a levně recyklovat? Zatímco taková zeď kde bude použita bude potřebovat dvojnásobek betonu, než kdyby tam byl samotný beton. Navíc to úsilí na shromažďování vymytí a dopravu...
Místo těch pneumatik se dá stejně použít třeba dřevo (pokud ho tedy tak dobře zabezpečíme proti vlhkosti a jiným nepříznivým vlivům jako u těch pneumatik) Nebo třeba volně ložený kámen, který bude asi blíž...
Co se stane s ES až doslouží? Kdo z těch zdí bude vytahovat a čistit a třídit a odvážet odpad aby se dal znovu zpracovat?
Navíc to spojení skleníku s domem není zrovna snadné zrealizovat tak, aby mělo dlouhou životnost těch dřevěných prvků, o tom jakou životnost ty domy bez renovace mají se ale nikde nepíše. To je škoda pokud se má dojít někam dál a postupně se poučit z dřívějších chyb.
ES je jen velmi vyčuhující brand. Značka kterou proslavil a prodává nesmyslný mýtus, místo toho, co je na ní opravdu k zamyšlení. A to je podle mě hrozná škoda. Myslím že si to Reynolds uvědomuje a že to tak úplně nechtěl, ale nechal se strhnout tím obrovským zájmem, což je přirozené. Bohužel to zastiňuje ty opravdu hodnotné nápady co ES světu přinesly...