• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTKulturologie
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    FAR_IDA: mluví hlavně o práci, když se mu líbí, tak je to cajk. Knížky sem mu vyjmenovala až na konci (a četla sem pouze jejich obsahy z netu), ptal se akorát co mě tam zaujalo. Takže žádnej stres
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    byl ste už někdo na ústní zkoušce antropologie umění u Rychlíka? jak to vypadá? ptá se jen na knihy z povinný literatury? a je třeba je číst všechny?
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    http://praha1.ff.cuni.cz/novyweb/akt_prilohy/up/2011131_0_sdeleni_konectrivedoucich.pdf
    .... neúspěšná akreditace znamená A) opoždění a přijímačky v září, nebo B) nic nebude celej rok?
    STUDENTKA
    STUDENTKA --- ---
    Kdy očekáváte rozvrh na LS, první ročníku?
    CLAIRESS
    CLAIRESS --- ---
    To je bezva,ze tato strana funguje...
    XUS
    XUS --- ---
    prvni kulturologicka knizka ktera ma smysl;-)
    Pravé české míchačky | UKáčko.cz - Portál studentů UK
    http://www.ukacko.cz/praveceskemichacky

    kdo by chtel venovani - viz posta
    MRMLVHNOJU
    MRMLVHNOJU --- ---
    Centrum pro studium populární kultury (CSPK) hledá spolupracovníky z řad žurnalistů, umělců (zejména fotografů a filmařů), aktivistů, studentů a dalších adeptů společenských věd pro realizaci projektu „Regionální identita v obrazech populární kultury – příklad Moravy a Saska“.

    V současné Evropě je regionální identita chápána jako jeden z prioritních mechanismů identifikace. Oproti národním nebo etnickým identitám často zatíženým minulostí nabízí tato dosud málo reflektovaná a v národním kontextu často nepříliš atraktivní rovina identifikace zcela nové významy. Regionalistické proudy často čerpají svůj potenciál z pocitu křivd ze strany centra a ve středovýchodní Evropě bývají spojovány s konzervativním křídlem politického spektra, která definuje regionální identitu za pomoci primordiálních faktorů (společného původu, dialektu a dalších „objektivních“ znaků). Obdobně patří slovní spojení „Evropa regionů“ i do ideologického arzenálu tzv. „Nové pravice“ (Alain de Benoist, Umberto Bossi nebo Jörg Haider). Regionální identita tak může být svými kritiky chápána jako předstupeň vysoce exkluzivní etnické identity.

    Projekt se zaměří na mapování, analýzu a srovnání současného stavu moravské a saské regionální identity tak, jak je manifestována v populární kultuře.

    K výzkumu regionalistické kulturní praxe budou využity rozmanité produkty populární kultury. Pro inspiraci nabízíme několik konkrétních témat vhodných k výzkumu manifestace regionální identity ve veřejném prostoru. Uvítáme jejich další doplnění:
    - Architektonická a urbanistická analýza,
    - blogy, internetová fóra, Facebook,
    - fotbal (Dynamo Dresden, FC Brno apod.) a další sporty,
    - lokální produkty, význam specifické gastronomie (regionální jídla, piva, vína, kořalky atd.)
    - nálepky, vlajky, znaky a další symboly,
    - regiony v muzejích a vědeckých institucích (archeologie, etnografie, historie, lingvistika, kartografie, biologie),
    - rozhovory (lokální a regionální politici, akademici, celebrity a náhodní informanti),
    - psané dialekty (vývěsní štíty, literatura, texty na webu),
    - saský tvůrce divokého Západu „Karel May“,
    - videoklipy, populární a lidová hudba,
    - východoněmecký fenomén „Ostalgie“ s významy dotýkajícími se Saska,
    - využívání názvů regionů v reklamě a názvech firem.

    Harmonogram aktivit:
    16.-20.4.2011, workshop v Sasku,
    21.-24.4.2011, workshop na Moravě,
    27.-29.5.2011, prezentace výsledků výzkumu, Brno a Moravská Třebová.

    Díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti můžeme účastníkům nabídnout ubytování a stravování v místě workshopů i závěrečné prezentace. Účastníci vytvoří česko-německé tandemy zkoumající podobná témata v obou zemích. Výstupem projektu bude PDF publikace a online výstava.

    Hlaste se s krátkým výzkumným projektem a životopisem do 20.12.2010 na adrese cspk@centrum.cz. Uvítáme pokud máte konkrétní představu o Vašem partnerovi do výzkumného tandemu, není to však podmínkou.

    cspk_regio.pdf (82586 B)
    CHRISTEENA
    CHRISTEENA --- ---
    YACHTBEAR: Díky moc :) nakonec sem si zaplatila přípravný kurzy, mělo by to být obecně na FF a je tam přesně to co říkáš :) tak uvidíme...
    YACHTBEAR
    YACHTBEAR --- ---
    CHRISTEENA: Ahoj, když budeš trochu pátrat, měla by jsi najít přes google i nějaké další testy z minulých let... Doporučuji si je pak vytisknout, popřemýšlet a zkusit odvodit otázky, které by tam mohly být... Je dobré si udělat přehled o základech kinematografie, architektury, antropologie, hudby a takových obecných kulturních věcech (Co je českého v Unesco apod...). Jinak souhlasím, že je potřeba vědět vlastně všechno, ale při troše přípravy se ten test dá zvládnout ;)
    CHRISTEENA
    CHRISTEENA --- ---
    HOEZO: ouk,díks :)
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    CHRISTEENA: hele myslim, ze nejlepsi bude, kdyz si das tady v diskuzi vyhledat slovo "přijímačky" apod. Tohle se tady resi celkem pravidelne. Na konkretni veci ti kazdej rad odpovi, ale ty potrebujes vedet vlastne vsechno ;)
    CHRISTEENA
    CHRISTEENA --- ---
    Zdravím, budu se letos hlásit mimo jiné i na kulturologii a tak se chci zeptat na příjmačky (snad to není OT). Z jakých materiálů jste se připravovali(jestli vůbec :)) - na internetu sem totiž našla jen jednu verzi příjmacího testu a pár otázek mě hodně zaskočilo a vůbec sem netušila.
    A ještě, co mají rádi v četbě? Z odborný lit. mám doma různý úvody do sociologie, sociální antropologie apod., tak jestli je zrovna tohle vhodný nebo něco jinýho . A co se týká krásné literatury, tak taky trochu tápu - třeba Eco, Musil? Mám toho načteno dost, ale nevím, co z toho tam dát. Díky moc
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    EVICZKA: myslim, že ministerstvo zahraničí vydávalo takové ročenky, kdy jsou shrnuty vzdy aktualni ceske - nemecke vztahy. Takze hledat po knihovnach...
    EVICZKA
    EVICZKA --- ---
    ahoj, nejaky tip na stranky ci jiny el. dostupny material, ktery se venuje kulturnim dejinam Nemecka? tak nejak v souhrnu? prip. cesko-nemecke vztahy? moc dulezite.. prosim, jestli vite, poradte. dekuju
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    YACHTBEAR: Hele Edo, kde mate povesenej rozvrh nekde na webu nak to nemuzu najit? Zasel bych mrknout na Orient nekdy
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    KALHOTKA: všechny přednášky máme v Celetný
    EVICZKA
    EVICZKA --- ---
    zdravim, nemate nahodou nekdo doma toto?

    titul: Lokální a regionální kultura v ČR
    Autor: Eva Heřmanová, Jiří Patočka
    ISBN: 978-80-7357-347-8

    a nechcete to prodat? ;)
    YACHTBEAR
    YACHTBEAR --- ---
    KALHOTKA: Ahoj, začal ! A přednášky jsou opravdu dobré, kromě kulturologické klasiky stojí za poslech např. Orient a kultura, nebo Antropologie umění, legenda prof. Dvořák aj... Záleží jak budeš mít čas.
    Je dobré se zeptat, zvlášť pokud chceš dělat příjimačky - a někoho z přednášejících budeš mít u komise - projevený zájem zpravidla potěší.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    KALHOTKA: ja myslim, ze pokud na Tebe zbyde zidle v ucebne, tak muzes prijit kamkoliv, pro Tvoje cisty svedomi se jenom prednasejiciho muzes zeptat, jestli tam muzes byt, ale imho to nikdo neresi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam