• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    mmchdm caminu norte a primitivo se celej ten mediální a zlatokopecký kolotoč camina nějak vyhýbá(al), aspoň myslím .o) každopádně člověk je tam daleko víc sám za sebe než za jednoho z neustále procházejících poutníků. celkově mi vztah mezi domorodci a mnou přišel férovej a mmchdm když už jsem si jednou za týden to menu del peregrino někde dal, tak jsem aspoň zahrál show a vykecal si jídla pořádnou hromadu a víno k tomu .o)
    dost mě pobavilo když jsem po příchodu na camino frances potkal starého španělského kněze, co lidem přál a credentiály razítkoval. mluvil na mě anglicky, já mu po tom všem ze zvyku odpovídal španělsky .o) lidem jako manuel jsem se vyloženě vyhýbal..
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    HARKONEN: Jak tě napadla? Napiš její příběh, sem zvědavej.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Mala bilovlasa americanka kolem 60-ti let veku... Je to indian dusi i telem, ackoli je ruzova, jako vetsina.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    HARKONEN: Myslím, že sem viděl někoho s oslicí. Kdo to je?
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Jetli nekdo z Vas kracel v lonskem roce z jara - pocatkem leta... Znate Cornelii O´Connor? Sla s oslici jmenem Princessa...
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    Jisty Juan z Brazilie (42 let) jednou prisel do me albergue a vecer jsme spolu sedice debatovali caminu, o tom, ze se jiz mnoho let rozvadi se svou zenou, ze chova delsi dobu prijemny citke sve dentistce jmenem Catalina, ale i o ostatnich poutnicich a o pruvodcich... Jeho kniha byla opravdu zevrubna, ale kdesi v Navare jednoho dne po ranu zjistil, ze nazev vesnice, kam se dostal po sipkach, nesedi s nazvem v jeho knize. Sel dal v domeni, ze se jedna o nazvy lokalni, ale casem uz zacal propadat panice. Rikal si, ze zrejme nejaky vtipalek nakreslil falesne sipky aby tak zmatl poutniky a pritizil tak jejich bedrum a srdcim na jejich ceste. Sel a lamentoval si v duchu na cely svet, kdyz na vecer dosel ke skupince stromu, ktere strezili studanku s kamennym sloupkem, o nejz se oprel a ziznive, po celodenni pouti pri hledani cehokoli, co by se nachazelo v pruvodci, hltal sladkou vodu jako zivot z tepen zeme, kdyz spatril, ze studanka nese jmeno Catalina...

V tu chvili mu to bylo vsecko jasne. Pruvodce, zcesti, zivot, jeho neverna zena a nadeje na lasku se svou zubarkou znazornenou v podobe pramenite vody. No co... jeho racionalni ja vyhralo a on se rozhodl kracet smerem na jih pres pole lesy a reku, aby tak nalezl misto, ktere je uvedeno v jeho pruvodci. Sel temer pul noci, nez jej nalezl, dovnitr se nedostal, pospal trochu venku, rano se osprchoval a znovu si vzpomnel na svou Catalinu a na to, jak mu predchoziho dne bylo u te vzpominky na ni krasne a svobodne. Inu usel jeste par kilometru smerem odkud se v noci priplahocil, asak vsechno to po chvili vzdal a sel dale vstric Santiagu. V tomhle pripade sehral pruvodce v knizni podobe celkem zajimavou a nenahraditelnou roli v procesu uvedomeni jednoho cloveka...
    Kdyz po par dnech opoustel mou ubytovnu, jeste jsem mu na rozloucenou rekl, at nevaha a po svem navratu do Brazilie okamzite zajde na preventivni prohlidku chrupu.
    Jsem si temer jist, ze tak i ucinil. Haj hou.
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    tak tak, ale ani komik nenapise knihu, ktera se posleze tolik medializuje bez zajmu verejnosti. Jiz jsem zminil, ze specialne v nemecku vychazi trikrat do roka aktualizovana verse Die Spanishe Jacobsweg. Kdo by to vydaval, kdyby to nikdo nechtel. Nemci maji take spoustu penez v Caminu a jeho existence jim prinasi zisky nejen z poutniku.
    Oproti tomu jsem se na Caminu v prubehu let setkal s nekolika skutecnymi celebritami a i vlivnymi politiky. A prave tito lide mne potesili tim, ze v prevazne vetsine kraceli cetu poutni a nikoliv dovolenkovou.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    HARKONEN: Myslím, že to ničí moderní medializace - nával němců je tam proto, že před dvěma roky jakýsi komediant-gay-němec napsal knihu o cestě do santiaga "po svém" stopm, chůzí, spaní v hotelích etc. a také na podzim vysílaná reality-show kde německé celebrity kráčejí camino ...
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    RESTINPEACE: Jen se chci vratit k tomu tvemu dotazu. Myslim, ze jsem jej zodpovedel. Pises o tom, ze chces mit z cesty vzpominku. Tu budes mit, at si vezmes fotak nebo ne. Ale chcesli se trochu priblizt idealu skutecneho poutnika, pujdes v souladu s codex calixtinus, nebudes mit nic, co by nalezelo tobe, jen plast, boty, tykev na vodu a klacek. Odtud dale jsme vsichni jen TURISTI, co chteji mit vzpominky na neco extra. Turisti, kteri zmenili tvar Camina k nepoznani...

Najdi prekrasne udoli v horach... Tolik krasy, ze te to povali... Vyfot to, zadej si ve sve GPS delku a sirku a poves to na internet, rekni to vsem holkam, co jsou na vetvi z tvych cestovatelskych uletu, povez to kazdemu, kdo si te vazi i nevazi... Za pet let tam bude stat hotel s bazenem a squashem a casinem a sto kilama netrideneho odpadu denne, kolem vyrostou znacene pesiny a vubec vsechny ty veci, ktere okradaji krasna mista o krasu. Prijed tam po tech letech a zanadavej, jak se ten svet nacpe uplne vsude, kde je krasnej klid... A bude to tva vina a nebudes to ani tusit... :) Tohle je pripad vsech nemcu... Pro ne je dulezite mit ty vzpominky, a mit s kym je sdilet...
    HARKONEN
    HARKONEN --- ---
    na verejne plazi ve Finistere se kolem pate ranni daji najit desitky skebli, na te skryte, ponekud osamelejsi a mnohem krasnejsi bohuzel jen s velkym stestim...

To s temi autobusy v Manjarinu... Je tomu neco pres rok, co jsem se s Thomasem o tomhe bavil jako o mozne budoucnosti... Kdo vi, je-li to dobro ci zlo... Jeden frantiskan ze Santiaga, predstaveny klastera sv.Frantiska z Assisi mi rekl, ze svata cesta jako takova konci. To pravil v roce 2005, kdy poutniku bylo o sto tisic vice, nez v roce 2004, ktery byl tzv. rokem svateho Jakuba. Rok na to bylo turistu jiz tolik, ze se jeste ztrojnasobil pocet soukromych ubytoven a fenomen MENU del PELEGRINO se rozrostl i do tech nejzapadlejsich putik. Ceny vseho stouply o ctvrtinu a mnoho doposud free albergues zacalo uctovat nocleh. Malokdo vi, kolik takove ubytovny dostavaji od svych poutniku. Diky tomu, ze plati poplatky Amigos de Camino Santiago, nemusi platit zadne dane a ani vykazovat sve prijmy... Na vlastni kuzi jsem ochutnal ovoce tohoto privalu penez. Kdysi tak vyrovnani a charismaticti hospitaleros a duenos se dnes perou o informacni cedule, sipky a poutniky samotne rovnou na ulicich a turistum na ocich. Stokrat jsem podobnou rvacku ci hadku ukoncoval s marnymi slovy o vire, cistote a Caminu v ustech.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Spal jste nekdo na Manjarínu? Přišlo mi to moc fajn, akorát mrtě turistickejch autobusů a všichni napochodovali dovnitř a kupovali suvenýry a snažili se zpovídat poutníky. Jinak moc zajímaví lidé tam přespávali.
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    REVAN: hustý:-)) já sem mušli našel taky, když sem šplhal ze skály k oceánu. ale ta moje asi někomu vypadla z ruky a ten někdo si ji koupil v blízkém stánku:-(. ale stejně super.
    REVAN
    REVAN --- ---
    SOLIVAGANT: Tak tak, eukalypty - nádhera. A dá se tam v moři při troše štěstí najít i ta vlastní poutnická mušle - já jsem si ji tam našel.
    IFKA
    IFKA --- ---
    aragonés je liduprázdnější, říkali lidi, co se z něj napojovali.
    kousek před střetem s caminem francés je pak jedno z míst, který na mě zapůsobilo samo o sobě z celýho camina snad nejvíc.. Monasterio Eunate..

SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    jojo a eště se taky hodí dojít až na finisterru, čili konec světa. To je kolem 90KM ze Santiaga k oceánu. Je to super pocit a eště se i vykoupeš, ale ten oceán je mrtě studenej. Sou to zase kopce, ale moc krásný. Eukalypty, kytky, pohádkový stromy a tak.
    BIRK
    BIRK --- ---
    ale jj to zni fajn...holt co se da delat lidi jsou vsude a precijenom ja k nim patrim taky...kdybych mel cas jindy...proc ne ale takhle se mi to rysuje...btw koukal jsem na weby a asi zacnu trochu dal a to na Camino Aragonés a pak se napoim na tu frances takhle to vychazi na 1000,- +- 20 coz si myslim je obstojny cislo... :D
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    BIRK: Saint Jean Pied De Port je v Pyreneích, začátek klasické cesty Camino Frances. Myslim nějak 765 KM do Santiaga. Ale to je přesně ono hodně lidí, hodně přecpaná alberge, ale začneš v horách, pak rovina a končíš zase v horách. Vedro 40 ve stínu, šel sem červenec - srpen. Osobně sem pro tvrdší varianty, což tohle je. V noci kosa, párkrát i kolem nuly, nebo +10. Ve dne v horách chladno, v rovině ono vedro. Různý typy krajiny, všechny typy cest. Potkáš i velký a slavný města jako je Burgos a Leon, čili se to dá spojit jakože s turistikou a samozřejmě milión vesniček.
    BIRK
    BIRK --- ---
    ja bych rozhodne chtel prejit pyreneje..to je takovy muj main point a potom jit dal...kde jste zacinali, resp v jakych mestech?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    camino norte a pak camino primitivo jsem šel před dvěma lety. camino norte je cesta zvláštní. poutníků jsem za den potkal jednoho dva, občas skupinku starších lidí, co šli jen část camina. alberky tam nejsou na denním pořádku, což by ani tolik nebyl problém, kdyby španělé neměli oplocený každý kousek země, kde se dá alespoň trochu rozumně vyspat. jde se opravdu neustále nahoru a dolu, mnohdy člověk začíná ráno u moře, v poledne je někde v horách, večer je zas u moře. později je to horší a jde se i po rovině .o) hodně se jde po silnici, často se ta silnice jmenuje national 634 a vede víceméně až do santiaga. cesta je špatně značená, často není značení vůbec. když jsem to šel, tak určujícím faktorem všeho bylo počasí a to tam řídí končící větev golfského proudu. 50% dne mžilo, 30% dne pršelo. průměrná teplota kolem poledne 23°C, takže se v moři koupali jen velmi otužilí lidé. šel jsem to v červenci a v evropě tehdy řádila tropická vedra .o)
    camino primitivo je oproti tomu již procházkou, pokud by chtěl někdo jít jen kratší trasu tak doporučuji právě to. je to cesta ve vnitrozemí, takže už neprší, je tam o něco víc poutníků, ale stejně ne mnoho, alberky jsou na denním pořádku. je to cesta hezká a značená a prošlapaná .o) nejdřív se jde do hor a pak z hor a pak je galicie.
    a pak zbývá posledních asi 70 km na camino frances.
    BIRK
    BIRK --- ---
    problem je u me cas, jelikoz pekne od rijna mi zacne zase skola...takze se nak musim vlizt do toho rozmezi jak jsem psal cerven(1/2),cervenec,srpen,zari, rijen(1/2)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam