• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    jsem zpět v čechách. achjo. někdy se zas vrátím camino dokončit .o) tak nějaký informace pro ty, kteří by si chtěli dát camino (frances) v březnu a třeba i dřív. doufám, že je ocení..
    počasí: je variabilní a je třeba být připraven na všechno. celodenní déšť, celodenní sněžení, celodenní slunko pražící a žádný stín, celodenní ostrý a dost studený vítr.. já měl každý den při chůzi na sobě termospodky i termotričko, dále neprofukavý tričko a pak kalhoty a mikinu. a když bylo ošklivě, tak nepromokavou a neprofukavou bundu. pokaždé nějakou formu čepice, sluneční brýle. na to, že se třeba šlo celý den na třiceti stupních na slunku, to bylo možná moc, ale aspoň jsem nikdy neřešil problémy, že je mi zima, že je mi vedro. měl jsem své konstatní klima, bylo mi tak nějak dobře a reguloval to otvíráním a zavíráním zipu na bundě a velmi jsem chápal bezdomovce, proč raději smrdí než aby si sundali jedinou část oděvu .o) (já tam snad nesmrděl.. .) taky rukavice jsou důležitý a uv krém taky. po ránu bylo tak nějak kolem nuly, kolem poledne bylo kolem deseti patnácti ve stínu a kolem třiceti pětatřiceti na slunku, na horách úměrně míň. jeden den sněžilo, dva dny pršelo, tři dny bylo zataženěji, zbytek azůro. prý že letos v zimě hodně pršelo... je třeba hlídat si své teplo! člověk nemá jistotu kdy a kde se zas zahřeje. jakmile zapadne slunce, je zima. jakmile je člověk ve stínu, je zima.
    alberky: v březnu jich je otevřeno dost, ale ne všechny. v některých není topení a izolace mizerná a to potom v noci pěkně zebe. takže je vhodný nějaký lepší spacák. já měl nějaký s konfortem v minus šesti a to bylo možná až moc, protože v daleké většině alberků se topí a člověk se potí. kde se netopí, tam většinou ani neteče teplá voda. jdeli člověk do sprchy, tak si nejdřív zkontroluje, jestli z ní teče teplá voda a pak se teprve začne svlékat. je nutné si hlídat své teplo .o) v albercích bylo vždy dost místa, nebyli žádné fronty a jiné podobné letní šaškárny.
    spaní v přírodě: nevím. každopádně slunce zapadá v sedm večer, v osm je úplná tma. ráno je kolem nuly. svítá tak v půl sedmý. ledaskde není žádný strom na obrozu tzn není čím si udělat oheň. na mesetě je dost mušek otravnejch. pozemky nejsou oplocené.
    a to je asi vše. kdyby někdo něco, tak pošta.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    ATOMIKS:
    LOUZICKA: diky. Proste prijdu a uvidim jak moc bude zima, kdyztak budu spat venku az v kvetnu
    ted jsem nemocna, doufam, ze do velkeho patku se vylecim abych mohla vyrazit. Uz se nemuzu dockat. Nejak uz ani nic nechystam, nic nenakupuju :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SELLIGAN: na tom severu je pitomy, ze je skoro vsechno oploceny. to je pak cloveku blby prelyzt plot. ale kazdy sveho stesti strujcem, zejo .o) ja jsem pred tremi roky spal na zacatku skoro jen venku, na konci pak, jiz ponekud linej, skoro jen v albercich. ted spim jen v albercich. jsem linej a preci jen je dosti jaro a velmi brzo tma

z alberku na caminu frances velmi nedoporucuju larasoanu, to je 5km po zubiri. hroznej alberk. jinak jsem dokazal tak nejak vydejchat vsechny ostatni, mnohe z nich jsou dokonce velmi krasny a i velmi vybaveny. ale z hlediska samotnyho spani je to spis utrpeni ten alberk, zlaty spani venku, kde nevrzou postele, steny, schody, nikdo tam nechrape, nemuvi ze spani, neni tam hroznej smrad a hrozny vedro a furt vselijaky spankovy vsudyruch.

UNREALONE: jestli chces jit v breznu, tak to pravdepodobne narvany nebude. to se tyka kvetna, cervna a pak klasicky turisticky cervenec, srpen. jinak jsem se dnes bavil s jednim panem, ktery jde camino z le puy, coz je nekde v masivu central ve francii a byl s cestou velmi spokojen, ze pry lesy, hory, potoky, cesty, skoro zadna civilizace a znaceni v pohode. ale buhvi, co pocasi a alberky a tak podobne, to by sis musel zjistit vic. ja jsem sel kdysi camino primitivo a tam nebyl skoro nikdo ani uprostred leta a camini infrastruktura byla na vyborne urovni. a jsou i dalsi camina. taky bych chtel dodat k tem 30ti dnum, o kterych jsem psal, ze ja jsem asi den za polovinou camina frances a jdu to uz dvacet jedna dnu a z tech jsem jen jeden den uplne vynechal a jeden den jsem sel asi jen devet kilometru. tak tech 30 dnu je takovy rychlostni maximum, ze clovek jde kazdy den a fakt jde tech 25 km. rezervy jsou treba a jsou velmi vhodne .o)

jsem dvanact km pred leonem, na obloze se po nejakych deseti dnech objevil alespon jeden mrak a toto camino mi zitra konci.. je mi z toho smutno ,o)
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    SELLIGAN: Taky jsme spali venku skoro furt, dokonce i v samotnem Santiagu. Obcas (kdyz bylo vetsi mesto atd) jsme se domluvili a spali jsme venku pred albergue na travniku. Parkrat jsme se i nezeptali a jednou z toho pak byl problem:) Takze je lepsi se ptat i kdyz dorazis treba o pulnoci
    BIRK
    BIRK --- ---
    SELLIGAN:
    hloupost...spal jsem z 90% venku a v pohode...v nejhorsim jsem se jen zeptal a nikdy problem nebyl
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    No kdyz budou treba plne, tak snad cloveka nechaji prespat nekde vedle ne?

Pripadne bych se nekoho zeptal jestli mu to nevadi...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    kamarad rikal, ze spani venku nedoporucuje, ze tam vsechno nekomu patri

co si o tom myslite? me se fakt nechce denne platit za alberque
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    MIGHT: Arroyo San Bol je fak super ... byl to zazitek. stejne tak Granon.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    MIGHT: jj to je vazne nekdy k popukani, ale kazdemu co libo. stejne tak kdyz se nas nekdo ptal jak muzeme spat venku, kdyz potrebujeme sprchu (a myslel to naprosto vazne). nebo ti co dojizdeji nektere etapy taxikama atd.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    TLACHAC: fakt me to pobavilo, jestli si viděl "Poutníky s průvodcem" vždycky skupinka 20ti strejčků a tetiček ověšených cetkami s černejma okovanejma lakovanejma holema :) ale k tomu návalu se mi povedlo i v září spát v ubytovnách úplně sám popř 2-3 lidé, ono dost lidí si vybírá lepší soukromé ... Mrzí mě, že sem prošvihl ubytovnu Arroyo San Bol či jak se to přesně jmenuje ... Manjarín byl krásnej ...
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    MIGHT: souhlas, ale to uz myslim vetsina dele putujicich poutniku neresi :)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Posledních 100km před santiagem se ale "frontě na compostelu" vyhnout nedá :) ..
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    ja putoval ted v zari/rijnu. prvni dva dny jsem byl prekvapen kolik je tam lidi. ale brzo jsem to prestal resit. navic oni opravdu vseci vyrazi rano v podobny cas a stejne tak brzo skonci. navic postupuji dle svych pruvodcu, chodi tak cca 25km a spi ve vetsich mestech ci popularnich ubytovnach. v momente jak zacnes putovat i odpoledne, ci se dostanes mezi dve vlny poutniku (tim myslim, budes o neco dal nez ti co s tebou rano vysli a zase nedojdes ty dalsi) tak bud a) nepotkas vubec nikoho nebo b) potkas nekoho kdo stoji za to :) A kdyz pujdes dal za SDC k mori ci dale do Muxie tak budes rad ze vubec nekoho potkas :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ATOMIKS: heh to jsi me moc nepotesil - prave jsem si rikal, ze pristi rok bych sel...

ted jsem se o tom bavil s kamaradkou a ta me prekvapila otazkou, proc chci jit zrovna tuhle cestu - proc ne jakoukoliv jinou...jedna vec je podpora znaceni po ceste, ubytovny a tak...ale tech lidi byva asi na ceste do santiaga dost co vas tak posloucham...jeste popremyslim, popatram...mozna by nebylo spatne zvolit uplne jinou cestu - nechci to jit z nabozenskych duvodu, takze by mi teoreticky mohlo byt uplne jedno jestli je cil Santiago nebo jestli vubec nejaky cil je...stejne bych tam sel kvuli te ceste a ne kvuli Santiagu samotnemu...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    UNREALONE: zrovna ted jsem na camino frances, prelidneno tu neni, tak dvacet tricet lidi v ubytovne nejvic (ve velkych mestech). ale treba ted jsem v castrojeriz a je tu se mnou zatim jen jeden ital. smerem k letu je to horsi a horsi, neco jak gausovka a v breznu je to zatim ta jeji spodni cast, v dubnu to uz jde nahoru, v cervenci a srpnu je maximum (1600 poutniku denne??? - v sjpp jsem videl graf kolik denne zacina lidi, tak se snad da najit i nekde na internetu).
    pristi rok je ano sancto (presny nazev nevim, kazdopadne den svateho jakuba pripada na nedeli a to je ta prava svatojakubska fiesta) a to tu bude meganarvano.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    UNREALONE: Já šel Cam FR v září 07 a bylo tam docela našláplo, ale po čase sem to začal řešit nespaním v provařených "průvodcových" městech a vyrážet mimo hlavní tah (cca 7-8ráno) ... bud brzo ráno( v 4-5) nebo naopak dopoledne ... Většina lidí tam má tendenci dojít a ve 2 už být v Albergue ... takže tak, ale co sem koukal na statistiky tak počet poutníků exponenciálně roste ... :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ATOMIKS: sel jsi tu francouzskou cestu? jak to bylo s "provozem" - nebylo tam prelidneno? teda...rad na ceste poznam zajimave lidi, ale aby to nebylo zas moc...planuju to bud nekdy z jara nebo na podzim, aby uz se dalo prespavat v ubytovnach, ale aby to tam nebylo jak na Vaclavaku :-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    UNREALONE: 30 dni, plus minus, denne tak kolem 25 km, je to 774km. existuji pruvodci, ktery maji camino presne rozsekany na 30 dni. doporucuji spis jinou sezonu nez leto.
    EZOTEREZKA: sama holka je v pohode, i ted jich je tu dost
    BIRK: confraternita pro 2009 rika, ze v municipal alberk v leonu stoji 4eura. nekdy se myli, obcas se ty ceny zvedli o euro, dve..
    BIRK
    BIRK --- ---
    jsem se chtel zeptat jak je to s ubytovnama v oblasti Leon? porad plati 3E/noc ?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Ahoj, nevim jestli mi to vyjde letos, ale nejpozdeji pristi rok bych chtel taky vyrazit...
    Jak je to s casovou narocnosti? Za jak dlouho se da rozumne zvladnout cela camino frances (ze Saint-Jean-Pied-de-Port)? Nemam predstavu kolik clovek muze ujit za den...taky bych nechtel aby to byl nejaky rychlopochod jen proto abych to stihnul. V praci mam rocne 20 dni dovolene...mozna by se dala vyjednat nejaka neplacena, ale to jeste poresim. Kdyz na to bude cas, tak jsem ochotny obetovat i vic casu, ale obavam se, ze o moc dele nez na mesic me z prace nepusti...
    Zatim budu optimisticky predpokladat, ze stihnu celych 770 km nebo kolik to je...kdyz zjistim, ze by to neslo, tak to holt nejak zkratim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam