• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    Chtel bych vyrazit na camino zhruba zacatkem v listopadu. Uvazuju o dvou variantach - Camino frances nebo camino norte. Kterou byste mi doporucili s ohledem ze bych chtel byt co nejvetsi cast cesty "v prirode" tj. mimo asfaltky?
    A jinak jaky pocasi tam muzu v ty dobe cekat?
    EZOTEREZKA
    EZOTEREZKA --- ---
    ahoj, hele...chtela sem se zeptat...kdyz nechci jit celou trasu, ale priblizne 600-700 km, tak kde si mam sehnat ten prukaz pro poutniky? a pak taky jakou z tras byste mi doporucili? premejslim o variante u oceanu...sel tudy nekdo odsud?
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    TRISMEGISTOS: aaa :) ted ctu, ze nic pro holky, :)))
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    TRISMEGISTOS: hlasim se o mapicky!!!
    a diky moc za rady, severni cesta me ceka pristi patek :)
    JITU13
    JITU13 --- ---
    Camino jsem šla na podzim-nádherné....teĎ bych chtěla zase,ale ze Sevilly!jak je to se spaním venku ve Špáňu?
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    BIRK: jasne. Do Finisterre (Fisterra) máš po cestě ubytovny v městečku Negreira a Olveiroa. Z Finisterre do Muxie se pak dá dojít za den nebo můžeš zpomalit, kochat se krajinou bez zástupu poutníků, spát v lesích, na loukách či umoře. Jak je libo :)
    BIRK
    BIRK --- ---
    fakt jste zlaty diky moc...hele a jsou na tyhle posledni ceste ubytovny?
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    BIRK: Finesterre, mám poznamenáno někde doma. Možná to najdu. U sebe mám jen Muxia -> Santiago, snad ti to kněčemu bude. Autobusy Muxia -> Santiago jezdí v pracovní dny, soboty a svátky v 7:30 a 14:30. V neděli v 7:30 a 18:45. Zastávka je přímo v přístavu, cesta trvá necelé dvě hodiny a stojí 6,15 EUR. Je to informace z října.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BIRK: Google?

HORARIOS

Autobus Santiago de Compostela Fisterra

Laborables:
    A las 08:00, 09:45, 12, 13:30, 15, 16:15 y 19:30 horas

Sábados:
    A las 08:00, 14:45, 15, 16:30 horas

Domingos y festivos
    A las 09:00, 12:00, 15:00, 18:30, horas

A na kazdym letisti se da spat.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    BIRK: ha, to budu asi taky resit :)) ale myslim, ze na finisterru nestihnu dojit
    BIRK
    BIRK --- ---
    takovej dotaz...jak casto jezdej busy z finisterie? resp kdy jede ten nejdrivejsi?
    a da se prespat na letisti v Santiagu?
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    BIRK: 10.4. prilitam do Santandru
    ATEBAZILE
    ATEBAZILE --- ---
    ATOMIKS: jo, byl to trosku zazrak, ze jsem vubec dosla :o ale neprejte si me videt po tomhle vykonu... chodila jsem jak mrtvola ;) ale nejstatecnejsi mrtvola :) lec... nikdy vice v tomhle pocasi, jsem blazen celej muj zivot ale tohle bylo i na me moc blaznivy... :)
    BIRK
    BIRK --- ---
    SELLIGAN: hele a kdy vyrazis ja odlitam 1.4
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    MIGHT: no, se zbytky pocitam :), jen to ubytko, tomu se nevyhnu, urcite ne v dubnu, kdy na me bude kosa a ja mam zmrzle koncetiny i v lete takze spani venklu zatim nehrozi :)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    SELLIGAN: nejlepší bylo prostě přijít do Alberge vzít "zbytky" a uvařit si největší pochoutku na světě ... :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    ATOMIKS: 5-7 EUR? sakra, nejak podrazeli....to mi fakt prijde moc...muj rozpocet je znacne omezen...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a informace všem..
    než jít na menu del peregrino je lepší se za pět až sedm euro ubytovat v alberku a koupit si něco k uvaření a to uvařit. obojí vyjde na stejnou cenu jako to jedno menu del peregrino. taky se dá domluvit s ostatními peregriny a nakoupit a pokutit společnou večeři, je to takové společenské a jídla a pití a zábavy jsou hromady. ne ve všech albercích se dá ale vařit, v mnoha je jen mikrovlnka, v mnoha vůbec nic. každopádně i tak je lepší vynechat menu del peregrino nebo si aspoň nechat poradit od místního hospitalera nebo zkušených peregrínů kam jít. anebo jít na normální menu. já s těmi peregrínskými menu nemám vůbec dobrý zkušenosti..
    v hospodách je třeba být čechovatější než největší čech. na ceny se ptejte předem a plaťte všechno rovnou, nenechte si psát na účet. budete třeba za křupany, ale lepší toto, než zjistit, že ta třetinka piva, kterou pijete, je za dvě eura pade.. a že za dvě piva a jednoho panáka máte vysolit dvacku. vůbec s hostinskými jsem měl všelijaké zkušenosti, někteří se nebáli a nestyděli se okrádat peregriny. oni totiž ví, kde bydlíte a tak nejde zdrhnout a vy už tam zítra nebudete, abyste je mohli pomlouvat..
    nejvíc mínus bar i menu: v puente de la reina na jakýmsi malým náměstí
    nejvíc plus bar: el peregrino v el burgo ranero. pivo za euro deset s velmi dobrými tapas. nemálo španělský bar..
    nejvíc plus menu: normální menu u arabáčů v burgosu za deset euro

ATEBAZILE: hh .o) buen camino! <- to je prosím pěkně tak, že všem říkaj, nechoďte tu camino napoleatana, je tam metr sněhu a minulý rok tam dva zůstali. no a tato elizabeta tama samozřejmě šla a dala to.. .o)) ale stejně tama nechoďte, minulý rok to dva zkusili a ještě je nenašli.
    ATEBAZILE
    ATEBAZILE --- ---
    jo, Atomiks, ten si to daval :) presne jak pise, i kdyby trakare padali, vanice, snih, slunce - prazenice, porad stejna mumie v cernym :) k neprehlednuti na stovky metru :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    jsem zpět v čechách. achjo. někdy se zas vrátím camino dokončit .o) tak nějaký informace pro ty, kteří by si chtěli dát camino (frances) v březnu a třeba i dřív. doufám, že je ocení..
    počasí: je variabilní a je třeba být připraven na všechno. celodenní déšť, celodenní sněžení, celodenní slunko pražící a žádný stín, celodenní ostrý a dost studený vítr.. já měl každý den při chůzi na sobě termospodky i termotričko, dále neprofukavý tričko a pak kalhoty a mikinu. a když bylo ošklivě, tak nepromokavou a neprofukavou bundu. pokaždé nějakou formu čepice, sluneční brýle. na to, že se třeba šlo celý den na třiceti stupních na slunku, to bylo možná moc, ale aspoň jsem nikdy neřešil problémy, že je mi zima, že je mi vedro. měl jsem své konstatní klima, bylo mi tak nějak dobře a reguloval to otvíráním a zavíráním zipu na bundě a velmi jsem chápal bezdomovce, proč raději smrdí než aby si sundali jedinou část oděvu .o) (já tam snad nesmrděl.. .) taky rukavice jsou důležitý a uv krém taky. po ránu bylo tak nějak kolem nuly, kolem poledne bylo kolem deseti patnácti ve stínu a kolem třiceti pětatřiceti na slunku, na horách úměrně míň. jeden den sněžilo, dva dny pršelo, tři dny bylo zataženěji, zbytek azůro. prý že letos v zimě hodně pršelo... je třeba hlídat si své teplo! člověk nemá jistotu kdy a kde se zas zahřeje. jakmile zapadne slunce, je zima. jakmile je člověk ve stínu, je zima.
    alberky: v březnu jich je otevřeno dost, ale ne všechny. v některých není topení a izolace mizerná a to potom v noci pěkně zebe. takže je vhodný nějaký lepší spacák. já měl nějaký s konfortem v minus šesti a to bylo možná až moc, protože v daleké většině alberků se topí a člověk se potí. kde se netopí, tam většinou ani neteče teplá voda. jdeli člověk do sprchy, tak si nejdřív zkontroluje, jestli z ní teče teplá voda a pak se teprve začne svlékat. je nutné si hlídat své teplo .o) v albercích bylo vždy dost místa, nebyli žádné fronty a jiné podobné letní šaškárny.
    spaní v přírodě: nevím. každopádně slunce zapadá v sedm večer, v osm je úplná tma. ráno je kolem nuly. svítá tak v půl sedmý. ledaskde není žádný strom na obrozu tzn není čím si udělat oheň. na mesetě je dost mušek otravnejch. pozemky nejsou oplocené.
    a to je asi vše. kdyby někdo něco, tak pošta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam