• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    Camino de Santiago

rozbalit záhlaví
    BIRK
    BIRK --- ---
    DOOMBRINGER: a to poznas jak...kdo se citi poutnikem? Ja razitka uznavam...Camino jsem sel dvakrat a musim rict ze razitko me nikdy nijak neovlivnilo. kdyz podas fajn vysvetleni proc ho nemas vecinou jsou ok a chapou to. to ze te vytrhne z premysleni? ale notak...ze mines nejakej bar a nechas si to tam dat...to te snad nijak nevytrhne.
    prvni camino jsem za 56 dni spal v albergiich jen 3 razitka jsem ale mel poctive...uz jen pro muj pocit...camino hralo fer se mnou a ja s nim.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KLAR: Alberky byvaji nekdy pres den zavrene, parkrat se mi stalo, ze razitka vubec nemely. Proc se zatezovat takovouhle ptakovinou. Kdo chce ziskat razitko, tak si ho ziska. Nejsou jenom v albercich, ale skoro v kazdem kostele, v hospdach atp.
    Jen mi prijde celkem zbytecne, ze nektery "hospitaleros" prudi, ze nemam razitko za vcerejsek a pritom vidi credencial plnej razitek z doby napr. 3 tydny predtim.
    Neni o o ochcavani systemu. Je to o tom, ze kdyz jdes, tak bys mel premyslet nad necim jinym, nez nad tim kde dostat razitko.
    Jeden hospitalero mi rekl - poutnikem je kazdy, kdo se jim citi byt. A ja ho budu tak brat. Proto at si "podvadejici" v aute, nebo autobuse klidne spi. Ale at nezabiraji misto ostatnim, kteri ho potrebuji vic.
    KLAR
    KLAR --- ---
    DOOMBRINGER: Nebyl to útok, reaguju na to, co čtu... vidim tvůj jinej názor ok, ale nemusíš někde spát, abys razítko dostal, míjíš albergue, vejdeš, dostaneš razítko nebo si ho dáš sám, bývá přece připravený, když tam nikdo osobně není, je to minimální nárok na poutníka, oprávněný "prudění", tak to chápu já, nemusíš se čertit... Jinak souhlas, svoboda a "zákony" to vždycky tvoří hranici, každej jí má jinde, jen se mi nelíbí za každou cenu ochcávání každýho systému- nemyslim tim zrovna tvůj způsob, jen na vysvětlenou- viz. i ty, co si vezou zadky po Španělsku a spí levně v albergiích, jj, i proto dobré to respektovat, protože pak oni "podvádí" a to je na jejich svědomí...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Žitavská Svatojakubská cesta
    http://www.zittauer-jakobsweg.de/index.php?lg=cz
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    překvapení kousek od domova http://farm5.static.flickr.com/4056/4218953042_8a45094060_b.jpg
    jen ten český překlad je dost tragický..
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    DOOMBRINGER: jo, presne tak, seminario bylo (a je) zavreny.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ULTRAMARINE: V Santiagu by melo byt otevrene Seminario (nevim, jestli to je hlavni velky alberque), ktere je za 10€. A jestli vas bylo vic, tak se vam vyplatilo hledat hotel.. Daly se sehnat pokoje pro dva za 20€ na noc a to bylo v sezone.

A ted jedna otazka: Nemate nekdo zkusenost s tim, jak se stat hospitalerem? Guglit umim, ale ptam se na zkusenosti.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    My sli ted v lisopadu Camino Norte, v alberku se nebylo s kym spojit, protoze byly proste liduprazdny, ale kdyz nas hospitaleros videli, jak jsme strhani, tak se na nic neptali. Jen v samotnym santiagu trochu zklamani, protoze tam byly otevreny jen soukromy alberky za 12+ EUR, to hlavni velky alberk je do brezna zavreny.

Trochu zklamani po tom co v malinkejch vesnicka byly alberky otevreny i pozde vecer.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    PF 2010 mému obllíbenému klubu!
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KLAR:
    1) Nez zacnes nekoho napadat, tak poradne cti! Nikde sem nepsal, ze sem razitka nesbiral. Hospitaleros nas odmitali z ruznych duvodu.
    2) Klidne muze stat, ze za dva, tri dny po sobe proste to razitko mit nebudes.
    3) Nekomu se tady ta razitkovaci politika nelibi, protoze je naprosto zbytecna a ubira na svobode. Puvodni ucel toho, ze tim dokazes ze jses opravdu poutnik nabouravaji "camino autobusy", kdy spousta nemcu vyskace z autobusu, nabehne pro razitko, nabehne do autobusu a jede zase dal. A pak vidis, ze v pristi vesnice v alberku tihle duchodci spi v alberku i s ridicem a ty tam spat nemuzes, protoze je plno.
    KLAR
    KLAR --- ---
    DOOMBRINGER: jasně, proč respektovat, že za den potřebuješ jedno blbý razítko, když chceš spát v albergue... nevim, osobně v tom nevidim problém, přijde mi to jako dobrá věc, krom toho byly často krásný, a dobrá šance vidět víc albergií zevnitř, to byl taky zážitek... sbírali jsme několik denně
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    TLACHAC: Jojo, parroquial alberque v granonu je muj oblibenej. "Bohosluzba" se tam zvrhla v jamsession v kostele do 3 do rana a spouste poutniku (vcetne mne) se tam vyznamne zmenil zivotni osud..
    Ale mel sem na mysli spis normalni kostely.
    A obcas je taky fajn odbocit od camina do vesnice, ktera na nem nelezi a ptat se tam normalnich lidi. To ale rozhodne nezkouset ve vesnicich, kteryma Camino probiha. Protoze lidi tam jsou statisici (doslova) poutniku, kteri jim pod okny projdou, celkem unaveni.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    DOOMBRINGER: tak to si zapamatuji ... nekdy si to totiz urcite rad zopakuji. v kostele jsme spali jednou a to v Graňon (tam je to jako mala oficialni ubytovna) a melo to vazne atmosferu...
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    TLACHAC: Jojo, nas takhle vyhodili ve 22h v noci za deste s tim, ze maji plno.. :D Tak ostatni peregrinos jako ze ne a pockali az pujde hospitalera na kute a pak nas pustili dovnitr..
    Vetsinouj sou ale hospitaleros moc mili lide..
    A propripad - kdyz prsi, tak muzes klidne zabouchat na jakejkoliv kostel po ceste a oni te tam casto nechaji prenocovat.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    DOOMBRINGER: :-) super tak na to jsme byli s pritelkyni meci... prvni den na caminu nas odmitli, prestoze venku prselo, ze uz maji lidi dost...docela zdrbli jsme pak sli vinic mezi blesky a pak nekde spali na te vinici...zazitek nakonec dobry, ale byl to pro nas docela prekvapivy start :-)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    TLACHAC: V Muxii sem nebyl. Ale po celem Caminu mam zkusenost, ze se se vsema da domluvit. Po 3x odmitnuti nasleduji vzdycky "Tak jo". A kdyz ne, tak se da do alberku vzdycky dostat zadnimi vratky a spat tam. Pak se vsichni peregrinos spiknou proti zlovolnemu hospitalerovi a nejak te dostanou dovnitr.. :D
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    DOOMBRINGER: naproti tomu v Muxii v albergue mají zvyk kontrolovat podle razítek, zda jdete pesky nebo jste prijeli autobusem – v tom pripade vas opravdu neubytuji. videl jsem jak vypoklonkovali starsi pani zpet na ulici i kdyz byla ubytovna krome nas uplne prazdna...
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    FAKOLY: Nahodou ve Finisterre byla moc prijemna hospitalera, ktera nechtela videt ani credencial a rovnou mi zacala vypisovat diplom kterej sem nechtel.. :D
    A ve Finisterre jsou tyhle komunitni alberky dokonce dva. Jeden na plazi a jeden o kus dal u nejakyho lesika.
    FAKOLY
    FAKOLY --- ---
    DOOMBRINGER: Mezi Santiagem a koncem světa jsem nesebral ani jedno a do albergue mě nepustili opravdu vůbec, naštěstí kousek od něj ještě jedno příjemné hippie albergue, kde po mě chtěli jenom sluníčkovskej výraz ve tváři
    BIRK
    BIRK --- ---
    TAMARA:
    TAMARA: ma to bejt organizovana tour... ja sam jsem pro nereseni jenze starici atd...chtej jistoty
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    TAMARA: Rikal, ze to chce pro vetsi organizovanou skupinu lidi. Nevim, co s nima zamysli.. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam