Jinak si ale myslim, ze jakakoliv cesta muze cloveku dat to, co Santiago, pokud tam nejde z nejakeho konkretniho duvodu.
Ja ted zacala slapat s mamkou Svatojakubskou Zitavskou a je to taky bezva.
Mne to dalo:
- po 19 letech v praci jsem se konecne urvala na nekolik tydnu na “dovolenou”, na kterou mi nikdo nevolal kvuli praci, kde jsem nemela kompa ani ipad a podarilo se mi zastavit muj vecne srotujici mozek,
- zjistila jsem, ze moje anglictina neni zdaleka tak mizerna a uplne v pohode a bez studu se s ni mnoho tydnu v kuse domluvim a casto i velmi hluboce pokonverzuju,
- overila jsem, ze dokazu zaridit prakticky cokoliv,
- potkala jsem par opravdu vyjimecnych lidi,
- overila, ze spravni lide se pritahuji (casto jsem potkavala lide stejne profese, stejneho jmena, veseleho ducha),
- jeste hlubsi viru v lidi a jejich pribehy,
- ocean!
- ocean!
- ocean!
Ale jestli se ptas na osviceni a zen, tak to se u me nekonalo. Jsem takovej prizemnejsi typ. :)
Pro me je cesta jako cil takovy klise, na me to nefunguje. Celej muj zivot je cesta plna poznani, takze, kdyz mi to par lidi pred cestou rikalo, v duchu jsem se tomu spis vysmivala. Ja sla proste tam. Vubec jsem nepremejslela nad tim, ze bych to nezvladla. (Je mi 40, jsem tlustoch, zadnej krutosportovec, ale pochyby se nekonaly.)
Napsala jsem si k tomu tohle (hlavne proto, ze po mne na vycviku porad nekdo chtel odpoved na to, co jsem na ty ceste poznala a dozvedela se o sobe.):
Když jsem loni na podzim vyrazila do Santiaga, nemyslela jsem si, že mě to nějak změní. Nečekala jsem duchovní zjevení, ani přerod v zenovou bohyni. Těšila jsem se. Na klid, nový zážitky, taky na to, že budu KAŽDEJ den jíst krevety a škeble! A víte co? Bylo to fakt boží!
Smála jsem se. Přemýšlela. Potkala spoustu skvělých lidí. Užila si to. Když jsem se vrátila domů, začala jsem vyprávět. Komukoliv, kdo o to stál. Davy to nebyly. A začala v duchu plánovat, jak další podzim dojdu do Říma.
Jenže… něco se stalo. Ne hned. Až asi měsíc po návratu. Ta cesta se mi dostala pod kůži. Nenápadně, ale hluboko. Přistihla jsem se, jak pořád dokola myslím na to, kdy se tam vrátím…
Protože ona to asi není jen cesta s cílem. Není to projekt, odškrtnutý sen, ani dobrodružství na seznamu. Je to proměna. Tichá, vlídná, vytrvalá.
Jako by vám někdo podal ruku a řekl: „Pojď. Jen krok. A pak další.“ A najednou jdete. A nechce se vám přestat. Není to jen mapa, kilometry, razítka, bolavý nohy a pizza z automatu ve veřejném laundromatu. Je to něco, co se s vámi spojí. Co se tiše usadí někde mezi srdcem a podrážkou.
Najednou se vám stýská. Po kroku. Po ranním mlžení. Po tom, jak se všechno zjednoduší. Po slovech „Bom Caminho“ od cizích lidí. Po společném mlčení. Po smíchu, co zní úplně jinak, když jste daleko od všeho, co znáte.
Tohle ve mně zůstalo. Moje duše je už prostě
#forever poutnická. A volání cesty se fakt těžko ignoruje.
Ultreia, ultreia et suseia! Šťastnou cestu všem poutníkům. Těm, co už šli. Těm, co se chystají. I těm, co zatím jen sní.