A tohle jsem si napsala par dni po navratu, treba z toho vyctes, co by (jakakoliv takova) cesta mohla dat tobe:
👣⛪️💛🇵🇹🇪🇸🐚 “𝐔𝐯𝐢𝐝í𝐬̌, 𝐚𝐧𝐞𝐛 𝐉𝐚𝐤 𝐣𝐬𝐞𝐦 𝐬𝐞 𝐬̌𝐥𝐚 𝐮𝐬𝐦í𝐫̌𝐢𝐭 𝐬 𝐁𝐨𝐡𝐞𝐦.”
Nebudu. Nebudu psát knihu. Ale vám, co chcete, napíšu, co bylo “𝐦𝐨𝐣𝐞 𝐜𝐚𝐦𝐢𝐧𝐨”.
Prašná cesta, dřevěné chodníčky, beton silnic, písečné duny, vysušená tráva, lesní stezky, mohutné kořeny stromů, oblé balvany i ostré kamení. Prudké kopce i sestupy. Nekonečné roviny. Vítr, oceán, mlha, tma, oslňující světlo, neúnosné horko, déšť nebo zima. Východy i západy slunce. Šum a nasycenost slaných vln a poklidně plynoucí řeky. Temná rána, těžká poledne a nekončící podvečery. Pulzující města i lenivost zapadlých vesniček. Zralé hrozny, kyselé pomeranče, ořechy, kaštany, polívky z pytlíku a grilovaný ryby. Někdy hlad, někdy nadmíra kafe a plechovkový pivo. Toulaví psi, kočky s jedním okem, opečovávané koně a mžikem oka mizící ještěrky. Hodně smíchu, dojetí, slzy. Samota i lidi, které jste po pěti minutách znali celý život, i když jste je zrovna viděli naposledy. Kluci s kytarou i ohlušující ticho. Pár věcí v batohu, oblečení prané ve dřezu a vlasy umyté tvrdým mýdlem. Spousta měsíčkové masti. Pauza. Pauza od práce, starostí, politiky… Všechno se smrsklo do žlutých šipek. Příležitost zastavit se a přitom jít pořád dál. Nespěchat, mít čas na sebe a na všechny ty, které máte někde v hlavě.
Podle mě je camino prostě něco jako Ctrl+Alt+Delete. Možnost se vytrhnout, urvat kus života a dát mu prostor. Taky bolavé kotníky, kolena, stehna, holeně, spálenej nos. Čas na dobití, zapomnění i hodně vzpomínek. Je to cesta, kterou zvládne každý. Já, Carla, David, Vivi, Erin, Leslie a její kluk, Martin, José, Nicholas, Lukas, katolickej farář z Ekvádoru a celá bláznivá rodinka z Malagy, Christina, Luna, Ian… Další desítky lidí, co se mnou strávili nějakou část posledních dní. Jsou to zpátečky, návraty, vize, sny a přání.
Došla jsem do Santiaga de Compostela v pondělí. Rychleji než jsem si myslela. Byla to euforie a mnoho opakovaných setkání s lidmi, které jsem na své cestě porůznu potkávala nebo oni potkávali mě. Vrátila jsem se pak na začátek. Stejná. Radostná i saudade. Takhle to prostě bylo.
Bom Camino, kamarádi!
PS: Pomodlila jsem se. Několikrát. Za všechny, které mám ráda nebo jsem měla pocit, že by potřebovali mou přímluvu. Naházela jsem dost € do kasiček anonymních kostelíků. (Jeden nikdy neví.)
PS2: Jo, chodila jsem normálně na splachovací hajzl.
PS3: Jestli jsem zhubla? Pochybuju.
PS4: Fotky mám. Je to jako s rodinnými alby… zajímají někoho? Pochybuju.