KRISKA: Jéžiš, ty otázky, které kladeš, k tomu bych měl tolik co říct... To bych datloval půl dne :)
Sám jsem si je před cestou klsdl. Raději bych čtvr roku bloumal horama (třeba sel některý z těch emerických treků triple crown, to bych šel ještě déle), ale chtěl jsem jednou zažít zrovna tuhle masovou pouť. Neco speciálního v tom je. Nedokážu to úplně popsat, kolikrát mě ty davy kolem (hlavně dopoledne, nejraději jsem jezdil odpoledne a v podvečer, když už byla stezka prázdná a většina pěších odpočívala v albergue a hospodách,), ale taky jsem zažil spoustu zážitků a setkání, které pro mě byly byly fakt jedinečné, inde bych je asi stěží zažil a nikdy na ně nezapomenu.
A když jsem dorazil do Santiaga na náměstí, fakt mě sebralo dojetí a i ta slza se drala okem z hlavy ven, přece jen jsem cestou překonal tři a půl tisíce kilometrů a... a vůbec! :)
Taky mám mizernou anglinu, ale to se většinou vstřebá. Akorát teda od Josepha, rodilého mluvčího, jsem to dostával sežrat, že mluvím jak zulu bob :)
A čtyři měsíce před cestou jsem se s duolingem i něco málo našprtal španělsky, v obchodě třeba jsem si poradil.
BTW Braník - Říp, to je jedna z tras, které mám už od jejího vzniku v merku s furt jsem se tam ještě nedostal, je toho hodně.