• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ORGANAJihoslovanské kulturní a společenské reálie, souvislosti, kuriozity

v našich zeměpisných šířkách méně známé kulturní, společenské a jinak vědní skutečnosti především jižních slovanských národů, více či méně kuriozní
    kultura, společnost, lingvistika, folklór, etnika, významné osobnosti, mezinárodní interkulturní vztahy, přír. vědy, filozofie...co mozek a srdce ráčí...

rozbalit záhlaví
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    MRMLVHNOJU: samozrejme:-)
    MRMLVHNOJU
    MRMLVHNOJU --- ---
    MOSINKA+RVHP - Omlouvám se, že reaguji až teď. Díky za účast na debatě "Bosňané ve městě" a za vaše reakce.

Tvar "Bosenci" mi poradil Ústav pro jazyk český, když jsem debatu plánoval. Prý je nejblíž slovu "Bosanac" a taky nejvhodněji vyjadřuje to, co jsem chtěl. Adin Ljuca mi naopak doporučil závazně používat pro totéž pouze slovo "Bosňan".

MOSINKA: Díky mockrát za shrnutí a zápis z debaty. Mohu ho dát na web? Rád bych ho trošku doplnil a rozvedl o to, co si z debaty pamatuju já.

RVHP: Pokud jste se chtěl dozvědět, kde se prodává dobrý burek, opravdu jste se mohl zeptat. Prostor jsem k tomu dával několikrát. Co se týče Vašeho hodnocení pana Tesaře a mé osoby, asi nemá smysl se k němu vyjadřovat.

S pozdravem,

Ondřej Daniel, moderátor debaty
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    :-) ja bych jela!
    RVHP
    RVHP --- ---
    Nechysta se nekdo v lednu na KUSTENDORF?

www.kustendorf-filmandmusicfestival.org
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Svetovi dnevi slovenske literature na filmu - 1.-5.12.2008
    Brno - 1.12. - 18h - Zvenje v glavi (Sál, Břetislava Bakaly)
    Brno - 1.12. - 20h - Petelinji zajtrk (Sál, Břetislava Bakaly)
    Brno - 3.12. - 19:30 - Sladke sanje (filda, C21)
    vstup zadara
    CALE
    CALE --- ---
    Zamykani/nezamykani ... to bejvavalo. Od te doby co se kradou majetky, a do bytu jsou nekteri schopni se ti nastehovat i s nabytkem do dvou hodin tak si asi dvakrat rozmyslis jestli nezamknes. Nicmene musim rict ze jsem byl minule leto v Belehrade a k zname jsem vesel bez zaklepani a cekal jsem jestli ji popadne infarkt. A ono ne, spis takovej hurikan radosti :)

RVHP: vtipna poznamka :)
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    :-)
    RVHP
    RVHP --- ---
    LIZA2404: Ja myslim, ze v Sarajevu lidi ukazali vubec dostatecne, jak k sobe muzou mit blizko:-)))
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    RVHP: V Sarajevu mi do půl hodiny od zaparkování vykradli auto a zkusili s ním odjet, což se jim naštěstí nepovedlo, vyrušili je policajti. I tak docela legrace, vybitý okno, rozbitý elektrický zamykání... Jojo, tak to je, když maj k sobě lidi tak krásně blízko :D
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    v chorvatskem biogradu se zase nezamykala auta, pokud si dobre vzpominam.
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ty jo ... on to myslel trosku "obrazne" dle meho - ale kazdopadne mluvil o bosenskem venkově ...
    a mimochodem moje zkusenost z cernohorskeho venkova byla obdobna ... kamos me pozval k nim domu na navstevu a bylo to tak ze "az prijdes tak si otevri a ja budu nekde po baraku" ...
    na ceskem venkove, ze ktereho jsem to mame tak ... "az prijdes, zazvon a ja ti pak otevru".
    RVHP
    RVHP --- ---
    LIZA2404: V Sarajevu jsem videl i bezpecnostni kovani! A v Hredlich kousek od Prahy se nazamykalo, tak nevim:-)
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    RVHP: K těm jazykům - mě když se tam ptají, jak jsem se naučila, tak to zásadně formulují, "po našem" a jazyk nespecifikují, aspoň se neseknou.
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    RVHP: To je krása. Máme taky zvenku kliku, že bychom si byli s jinými blíž? Ale nevím, člověče, příbuzní v Bosně se v noci normálně zamykaj, i když maj kliku zvenčí :D
    RVHP
    RVHP --- ---
    Ja byl v Bosna grillu pouze jednou pred nekolika lety, cevapi si dal a prislo mi to takove ponekud prefabrikovane... Pokud se neco zmenilo, tak je to vyborna zprava. Pljeskavicu obstojne chuti jsem si ondyno dal v Mon Ami v Kodansky.
    NIK0DAS
    NIK0DAS --- ---
    MOSINKA: Dobrý čevapi dělají v Bosna Grillu
    http://jugo.novinka.cz/hr/napoje/bosna_gril.htm

Pleskavice bohužel jako hamburger, ale i tak je to fajn:)

A mají tam domácí rakiji:)
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    když už jsem zmínila ten Piran tak stručné info o něm
    zdroj: stránky zmiňované restaurace:-)

Slovinci přišli na území Piranu v 7 století. Pod vlivem benátské nadvlády a osidlování italským obyvatelstvem převládala však v Piranu jako úřední řeč italština. Větší část italských starousedlíků se do Itálie přestěhovala až po druhé světové válce.

K historickým památkám města se řadí především kostel sv. Jurija, který byl postaven okolo roku 1637 na místě zůstatků původního kostela. Na tomto místě stál dle doložených pramenů také římský maják. Další architektonickou památku tvoří Tartiniho náměstí ve středu města, kde původně byla zátoka pro rybářské čluny až do roku 1894, kdy byla zátoka zasypána. V architektuře města jsou zastoupeny jednotlivé styly od gotiky až po 20 století. V současné době se v centru náměstí tyčí socha Giuseppe Tartiniho, piranského rodáka, který se proslavil coby houslista a skladatel.

Název města Piran se stal předmětem diskusí starší a mladší generace žijící v této oblasti. V poslední době se přiklání k názoru, že tento název vznikl z řeckého slova pyr, což v češtině znamená oheň a to bylo na místě původního přístavu kde byl umístěn maják.

V současné době se město Piran se sousedící Portoroží řadí mezi nejvýznamnější turistická letoviska Slovinské republiky. Toto malebné městečko svými historickými a kulturními památkami a nespočetnou nabídkou ubytovacích středisek (apartmány, hotely) a stravovacích zařízení může uspokojit i ty nejnáročnější návštěvníky
    RVHP
    RVHP --- ---
    MOSINKA: valka skoncila pred trinacti lety a burek je burek. udajne je nejlepsi v holesovicke trznici, ale uprimne nema ani na belehradsky, ktery ma k sarajevskemu podobnou vzdalenost, ale i tak je super. a samozrejme s masem.

A cevapi teda nevim.....

http://www.sarbatru.net/2008/08/28/kdyz-dva-delaji-totez.html
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ja nevim ale asi jo ... jmenuje se to Piran .... a to je přímořské pekelně malebné městečko ve Slovinsku ....
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    MOSINKA: je to slovinsky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam