PAJOVA: Mě kdysi doktor řek: Přestaňte myslet na ostatní a začněte myslet na na sebe. Je to nevyléčitelné, jen vás zaléčíme, ale jakmile budete mít stres - třeba rozvod - tak vás tu máme zpátky.
Alternativní léčba: mnnooo... to je hodně složitý - já s ní mám smíšený zkušenosti - po dlouhý době co jsem se léčil u doktorů mi krátkodobě pomohla, ale nakonec jsem skončil opět u doktora a chemie.
Je otázka nakolik tomu budeš věřit - tahle nemoc je z větší části nemocí ducha - do určitýho stádia, podmínek a určitá forma může být velmi užitečná.
Stádium a podmínky - dokud ti neni vyloženě zle a neteče z tebe krev. Podmínky- pokud to budeš používat jako jednu ze složek léčení a nevysadíš kvůli tomu vše ostatní.
Forma - to co ti dá naději, zvedne náladu, uklidní tě apod. ti nikdy nemůže uškodit.
Závěr - pokud se nebudeš bát zklamání, že to nezaber/nezabralo, nebudeš flákat konvenční léčbu = budeš k tomu přizpůsobovat rozumně a opatrně.
Mimochodem slyšel jsme o doktorovi v Břeclavi, který mimojiné léčí pomocí hudby nebo zvukových frekvencí - vstupní sezení 3000 Kč. Nad Crohem a kolitidou údajně (přehnaně řečeno) mává rukou a řiká: "bez problémů, takovejch už jsem vyléčil"
Bezstresové prostředí - z větší části ano (oproti dřívejšku nebo "normálním lidem"), ale nic není ideální. Stálo mě to ale dost - komplexní změnu životního stylu, smíření se s tím, že nebudu nikdy "za vodou" finančně - obecně menší zaměření na výkon a přechod k tomu, že budu spokojenější když mi bude dobře. Je to hodně složitý - bez pomoci blízkých a soobní "námahy" se to neobejde.
U každého je to specifický - někomu stačí aby si našel 5 věcí, který mu vždycky udělají radost a ty pak "použil" když je mu špatně, nebo prostě nějaká činnost při který vypne - zahradničení, fyzická práce; svěření se někomu, popovídání si apod.