• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    LADY_OLIVIE
    LADY_OLIVIE --- ---
    PAJOVA: a co, crohnovu nemoc?
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    TECZKA: no mlecne vyrobky omezuju, kdyz mi neni dobre,alej inak se mi do toho moc nechce


    LADY_OLIVIE: bohuzel ano
    LADY_OLIVIE
    LADY_OLIVIE --- ---
    PAJOVA: jo takhle aha, díky. To je pravda,ale bohužel je to dost často opak, já mám třeba vylezlé klíční kosti a nad nima se mi udělaly takové ty...no jak kost naroste na kosti,věčinou se to dělá na páteři...takže to dost vyčnívá a vypadá to hubeně.Ale odsuzovat někoho kvůli hubenosti...ty patříš mezi "nemocné"?
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    LADY_OLIVIE: myslim to tak, ze nekdo ma kostru takovou, ze tezko bude vypadat jak anorektik/cka
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    PAJOVA: mliko je nejvetsi zlo, ta slecna, jak sem psala, uz rok nahrazuje sojovym a nema anginy. mliko zahlenuje, v kazde forme. ja ho mela zakazany ze zacatku i pri kolitide, kdyz ze me sel hlen. - ale pak jsem zjistila, ze uz mi toho moc nezbyva, tak sem zacla aspon syry jist.

    jinak ja stridam zubni pastu a citrovital - vytazek z grepovejch seminek. obecne si myslim, ze pasta je tak nejak na nic.. nejlepsi je pecovat o zuby mezizubnima kartackama a jinejma vecma, nez je patlat florem. ten citrovital by mel nicit bakterie mnohem ucineji nez nejaka pasta.
    LADY_OLIVIE
    LADY_OLIVIE --- ---
    PAJOVA: tomu nerozumím, jak to myslíš...že když je holka tlustší, že má výhodu?
    stejně je to všechno o módě, teď se lidi zbláznili, každá holka, která je jen trochu hubenější, je podle nich anorektička...
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    TECZKA: placam se v anginach uz skoro roktakze vytery, sono a nevim co vsechno mam za sebou.sono ukazalo neznicitelne lozisko a diky tomu se zaclo mluvit o vyndani. Parkrat jsem mela antibiotika, pac jsem fakt nemela kudy polykat... Nic moc, kdyz clovek ma vedle postele kybl, protoze nepolkne ani sliny, nechutny, ale i to uz mam parkrat za sebou..A samozrejme s kazdou anginou cepy, coz je taky fuj. No a kdyz jsem se branila vylozene pilulim, tak bioparox, ruzny caje a castecna ignorace..
    mlecny vyrobky? tak to jsem nevedela, ze muzou mit vliv

    btw. tuhle jsem slysela,ze crohnaci by pry nemeli pouzivat zubni pastu, nedela to pry dobrotu


    LADY_OLIVIE: "vyhoda" robustnejsi kostry
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    KASUMI: pekny.. vim o cloveku, ktereho posilali domu, ze simuluje, ze mu nic nemuzou najit a nakonec se ukazalo, ze "simuloval" leukemii.

    ja jsem nemocna neustale, loni asi 4 anginy, zanet mocaku, zanet kloubu,... mam pocit, ze snizit moji imunitu by znamenalo umrit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    teczka: ja, nez mi diagnostikovali, ze je to AIO (ano, autoimunitni onemocneni :)), tak jsem tvrdila, ze to ma urcite nejakou spojitost s tim, ze nejsem absolutne nemocna, ale porad mam ty urcite problemy
    to jsem tehdy ani netusila, jak blizko jsem pravde, ale v podstate jsem rok a pul nebyla standardne nemocna, ale mela jsem ty sve specificke problemy
    rikala jsem to i dr., ale nikdo si toho nevsimal no..
    az mi vzali kus tkane na imunofluorescenci ci co a tam se to potvrdilo

    jo a pro zajimavost
    uz v dobe, kdy to melo stejne prubehy jako ted, tedy to bylo AIO, me dopovali extra silnejme lekama na podporu imunity (nejaky extrakty z krevni plazmy, 4kubikovy injekce do ruky) pul roku.. pak jsem jim zkolabovala a byla jsem v pytli :)
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    PAJOVA: jj, ja jsem alergik totalne na vsechno.. oni vedi, proc to delaji, kamaradka to ma take tak a nedovolili ji to tez.
    cim tu anginu lecis? me hrozne pomaha mátovej caj, zadnej cukr, zadny mliko a kloktat Vincentkou, hned jak citim, ze na me jde... pokud ji nechces mivat, uplne vyrad mlecny vyrobky, to proste zabira.)
    mas za sebou vyter z krku? na nejakyho toho koka ci jiny bakterie?
    LADY_OLIVIE
    LADY_OLIVIE --- ---
    v okolí mám slečnu, co trpí crohnovou nemocí...každý den tisíckrát odpovídá Ne, nemám anorexii,nemůžu za to, že jsem tak hubená...
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    TECZKA: o anginach mi ani nemluv, pred tydnem a pul jsem se mela valet na Karlaku na ORL s vytrzenymi mandlemi. Gastroenterolozka mi tu operaci doporucila, jenze nakonec to zazdili na alergologii, kde z nich nemuzu vyrazit souhlas, protoze pry by se mi mohlo zhorsit astma... A ted babo rad co je spravne.. Mandle mam velke jak balony ikdyz zrovna nemarodim, vadej mi v noci pri dychani, jenze zas astma.. Fakt peklo, obcas mam pocit,ze se moje telo rozhodlo zlikvidovat se samo
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Já bych jen po zkušenostech doplnil: .... pokud je ti subjektivně dobře a lékařské výsledky to potvrzují ...
    Jo vůbec se z nás nestresuj! :)
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: v lécích se natolik nevyznám abych ti dokázal říct, jestli některý z nich snižuje nebo nesnižuje imunitu, byť třeba pouze jako vedlejší efekt.

    Podle mého lze obecně říct, že v oblasti těhle střevních zánětů je tolik neznámých, že jsou různé možné léčby a možné kombinace onemocnění a tedy i specifické případy kdy to nemusí s imunitou až tak souviset. Respektive můžeš mít angíny a k tomu zánět tlustýho střeva aniž by to spolu souviselo nebo to spolu nějak naopak skrytě souvisí.

    Třeba mě kdysi hnali k očaři protože prý tkáň oka je podobná jako tkáń střeva a může se stát že začneš hůř vidět. Nebo když máš kolititdu často bolí klouby (to mi dost připomíná revma, co řikáš?). Tělo je taková hodně složitá spojená nádoba všechno souvisí se vším...

    Tvuj imunitní systém chybně vyhodnotil (hodnotí) něco ve střevě (po nějaké události), co je pro jiného (nebo i pro tebe bylo) normální jako závadné a bojuje s tím. Ano, velmi zjednodušeně řečeno v podstatě požíráš sama sebe v pojetí té autoimunitní teorie.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    indikacni skupina meho leku: antirevmatika, antiuretika, antiflogistika.
    nic na snizovani imunity.
    je mozny, ze v urcite fazi ty nemoci, to nemusi vadit, myslim posilovani imunity? ja ji totiz posiluju co to da, vitaminy, bylinky, aloe - a kupodivu vubec nepocituju, ze by se mi strevo ozhorsovalo. naopak, posledni rektoskopie pry rikala, ze se to lepsi a lepsi.

    mam totiz problem s anginama, porad se mi opakuji a muj obvodak mi nechce psat antibiotika, ze by se mi rozhodila strevni mikroflora...

    jeste teda jednou, pro blbce: moje strevo ted funguje tak, ze zabiji dobre bakterie? nebo pozira samo sebe? nebo proste kazi snahy o vyleceni?
    SIN
    SIN --- ---
    Ano to je pravda - omezí to imunitu kompletně. Záleží kolik ti těch imunosupresiv dají a ano musíš na sebe dávat větší pozor. Pacienti pro transplantacích berou autoimunitní léky celý život - nepřežili by to - respektive jejich tělo by odmítlo orgán. A ano jsou často nachlazení, náchylní k infekcím, plísním, zápalům plic atd.
    Celkově jde o výběr mezi větším a menším zlem = je lepší mít rýmu, než aby ti krvácelo střevo.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    jo tohle sem cetla, nicmene, to znamena, ze vazne nikdy nic nerkne mymu telu, aby se prestalo branit? a jak teda funguji leky na kolitidu?
    prece kdyz si dobrovolne budu snizovat imunitu, tak mozna pomuzu strevu, ale zbytek tela pujde do haje...
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: VYtaženo odtud:http://web.archive.org/web/20070515020639/www.kolitida.cz/co-ji-zpusobuje.html

    Co ji způsobuje?

    Předpokládaných příčin ulcerózní kolitidy je mnoho, existuje množství teorií. Pravděpodobně se jedná o autoimunitní onemocnění, na jehož vzniku se podílí více faktorů.

    Jak bylo řečeno v úvodní kapitole, příčina choroby není přesně objasněna. Existuje však řada teorií, které se snaží mechanismus vzniku onemocnění vysvětlit.
    Imunitní systém na omylu

    Mezi nejrozšířenější a asi nejpravděpodobnější patří teorie autoimunitní choroby. Co to znamená? Imunitní systém má za úkol chránit tělo před škodlivými vlivy z vnějšího prostředí, zejména před infekcí. Za normálních okolností tedy imunitní systém dokáže bojovat proti bakteriím a virům, které napadají organismus. Bohužel v některých případech může někde v organismu dojít k omylu a imunitní systém se začne „bránit“ proti buňkám vlastního těla. Proč k tomu dojde, není jasné.

    Předpokládá se, že na počátku dojde k nějakému drobnému poškození střeva, přičemž některé součásti střevní buňky jsou imunitním systémem mylně rozpoznány jako cizorodá škodlivá látka. Obranný systém si je zapamatuje a spustí autodestrukční proces, ze kterého není cesty ven. Některé částečky střevní buňky jsou podobné částečkám v buňkách kůže, oka nebo žlučových cest. To by vysvětlovalo postižení těchto tkání, které je někdy s ulcerózní kolitidou spojeno.
    Další možné vlivy

    Na vzniku nemoci se podílí i dědičné vlivy. Jejich význam se stále podrobně zkoumá a informací přibývá.

    Nepochybné je, že na vznik nemoci mávliv vnějšího prostředí. Zejména jde o stravovací návyky. Proti vzniku nemoci působí rybí oleje a dostatek vlákniny v potravě. Jídla s velkým obsahem vlákniny však nejsou vhodná u již propuklé nemoci.

    Jako vyvolávající činitel se pochopitelně zvažuje i infekce. Žádná konkrétní bakterie ani jiná infekční částice, která by nemoc způsobovala, však objevena nebyla.

    Někdy bývá za spouštěč nemoci považován psychický stres. U něj se však spíše jedná o součást nemoci, která ji může ještě zhoršovat. Také je možné, že se pod diagnózou ulcerózní kolitidy skrývá více různých typů onemocnění s podobnými projevy.
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: http://www.baxter.cz/vase_zdravi/sub/auto_onemocneni.html
    audio - rozhovor s ředitelem Ústavu molekulární genetiky AV ČR s prof. Václavem Hořejším, který se v Laboratoři molekulární imunologie věnuje autoimunitním onemocněním.:
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/431375
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam