• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: v lécích se natolik nevyznám abych ti dokázal říct, jestli některý z nich snižuje nebo nesnižuje imunitu, byť třeba pouze jako vedlejší efekt.

    Podle mého lze obecně říct, že v oblasti těhle střevních zánětů je tolik neznámých, že jsou různé možné léčby a možné kombinace onemocnění a tedy i specifické případy kdy to nemusí s imunitou až tak souviset. Respektive můžeš mít angíny a k tomu zánět tlustýho střeva aniž by to spolu souviselo nebo to spolu nějak naopak skrytě souvisí.

    Třeba mě kdysi hnali k očaři protože prý tkáň oka je podobná jako tkáń střeva a může se stát že začneš hůř vidět. Nebo když máš kolititdu často bolí klouby (to mi dost připomíná revma, co řikáš?). Tělo je taková hodně složitá spojená nádoba všechno souvisí se vším...

    Tvuj imunitní systém chybně vyhodnotil (hodnotí) něco ve střevě (po nějaké události), co je pro jiného (nebo i pro tebe bylo) normální jako závadné a bojuje s tím. Ano, velmi zjednodušeně řečeno v podstatě požíráš sama sebe v pojetí té autoimunitní teorie.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    indikacni skupina meho leku: antirevmatika, antiuretika, antiflogistika.
    nic na snizovani imunity.
    je mozny, ze v urcite fazi ty nemoci, to nemusi vadit, myslim posilovani imunity? ja ji totiz posiluju co to da, vitaminy, bylinky, aloe - a kupodivu vubec nepocituju, ze by se mi strevo ozhorsovalo. naopak, posledni rektoskopie pry rikala, ze se to lepsi a lepsi.

    mam totiz problem s anginama, porad se mi opakuji a muj obvodak mi nechce psat antibiotika, ze by se mi rozhodila strevni mikroflora...

    jeste teda jednou, pro blbce: moje strevo ted funguje tak, ze zabiji dobre bakterie? nebo pozira samo sebe? nebo proste kazi snahy o vyleceni?
    SIN
    SIN --- ---
    Ano to je pravda - omezí to imunitu kompletně. Záleží kolik ti těch imunosupresiv dají a ano musíš na sebe dávat větší pozor. Pacienti pro transplantacích berou autoimunitní léky celý život - nepřežili by to - respektive jejich tělo by odmítlo orgán. A ano jsou často nachlazení, náchylní k infekcím, plísním, zápalům plic atd.
    Celkově jde o výběr mezi větším a menším zlem = je lepší mít rýmu, než aby ti krvácelo střevo.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    jo tohle sem cetla, nicmene, to znamena, ze vazne nikdy nic nerkne mymu telu, aby se prestalo branit? a jak teda funguji leky na kolitidu?
    prece kdyz si dobrovolne budu snizovat imunitu, tak mozna pomuzu strevu, ale zbytek tela pujde do haje...
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: VYtaženo odtud:http://web.archive.org/web/20070515020639/www.kolitida.cz/co-ji-zpusobuje.html

    Co ji způsobuje?

    Předpokládaných příčin ulcerózní kolitidy je mnoho, existuje množství teorií. Pravděpodobně se jedná o autoimunitní onemocnění, na jehož vzniku se podílí více faktorů.

    Jak bylo řečeno v úvodní kapitole, příčina choroby není přesně objasněna. Existuje však řada teorií, které se snaží mechanismus vzniku onemocnění vysvětlit.
    Imunitní systém na omylu

    Mezi nejrozšířenější a asi nejpravděpodobnější patří teorie autoimunitní choroby. Co to znamená? Imunitní systém má za úkol chránit tělo před škodlivými vlivy z vnějšího prostředí, zejména před infekcí. Za normálních okolností tedy imunitní systém dokáže bojovat proti bakteriím a virům, které napadají organismus. Bohužel v některých případech může někde v organismu dojít k omylu a imunitní systém se začne „bránit“ proti buňkám vlastního těla. Proč k tomu dojde, není jasné.

    Předpokládá se, že na počátku dojde k nějakému drobnému poškození střeva, přičemž některé součásti střevní buňky jsou imunitním systémem mylně rozpoznány jako cizorodá škodlivá látka. Obranný systém si je zapamatuje a spustí autodestrukční proces, ze kterého není cesty ven. Některé částečky střevní buňky jsou podobné částečkám v buňkách kůže, oka nebo žlučových cest. To by vysvětlovalo postižení těchto tkání, které je někdy s ulcerózní kolitidou spojeno.
    Další možné vlivy

    Na vzniku nemoci se podílí i dědičné vlivy. Jejich význam se stále podrobně zkoumá a informací přibývá.

    Nepochybné je, že na vznik nemoci mávliv vnějšího prostředí. Zejména jde o stravovací návyky. Proti vzniku nemoci působí rybí oleje a dostatek vlákniny v potravě. Jídla s velkým obsahem vlákniny však nejsou vhodná u již propuklé nemoci.

    Jako vyvolávající činitel se pochopitelně zvažuje i infekce. Žádná konkrétní bakterie ani jiná infekční částice, která by nemoc způsobovala, však objevena nebyla.

    Někdy bývá za spouštěč nemoci považován psychický stres. U něj se však spíše jedná o součást nemoci, která ji může ještě zhoršovat. Také je možné, že se pod diagnózou ulcerózní kolitidy skrývá více různých typů onemocnění s podobnými projevy.
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: http://www.baxter.cz/vase_zdravi/sub/auto_onemocneni.html
    audio - rozhovor s ředitelem Ústavu molekulární genetiky AV ČR s prof. Václavem Hořejším, který se v Laboratoři molekulární imunologie věnuje autoimunitním onemocněním.:
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/431375
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: jak jsem psal - myslim že budu mít brzy možnost přesvědčit se o tom. ;)

    Mimochodem ještě donedávna jsem bral imunosupresivum 2x denně - než jsem dostal nový - vylepšený, který se bere jednou denně a postupně se uvolňuje do organismu celých 24h.

    Myslim, že investice do technologie v týhle oblasti (farmacie) neni vůbec problém - konkurence je veliká (tzn je snaha vyvýjet pořádlepší věci), odbyt léků zajištěn, nemocných čím dál tím víc = víc a víc peněz neboli zlatý "důl". řikám si, že je to je tak jediná dobr zpráva - protože to požene výzkum dopředu a snad přídou s něčím novým co zabere (viz. výzkum rakoviny).

    Zkušenosti s Aloe nemám - možná bych to zkusil, co to provede, ale jak řiká ELWERINE posiluje imunitu (otázka je co si pod tím konkrétně představit) ... hmm ... opatrně :)
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    prosim vas, jak to teda je s tim imunitnim systemem? kdyz mam kolitidu, to si mam dobrovolne snizovat imunitu? dyt uz takhle sem porad nemocna, nachlazena,...
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    SIN: jo, myslim, aloe vera, ja uzivam konkretne tohle: http://www.prozdravi.cz/aloe-star-pro-celkovou-podporu-organismu.html
    hrozne to prohustuje stolici a navic je to zazrak na vsechno okolo.
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: Mno to bude asi ten důvod proč se nepoužíval - ale teď se prý něco testuje - tak možná mu dali nějaký odolnější pouzdro nebo zpozdili ten účinek nebo kdoví co, že to vyjde až na tlustý střevo. Mám takovej pocit, že to brzy zjistim jestli to funguje nebo ne.
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: ALOE? Vy mě těma zkratkama vážně dostáváte nebo je to aloe vera? to je nějak krém ne? :))

    Pochopil jsem to tak jako co užívat jako podpůrný lék? Třeba pro vytvotření mirkoflory ve střevě? Já má mtřeba Mutaflor - pilule co se jí při jídle. Docela dost drahý - velký doplatky,ale pomáhá mi. Nebo Hylak(x)? forte - pekelně kyselá vodička, naštěstí mi ne pomáhá.
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    co ALOE? nejaka doporuceni? zkusenosti? me bylo porazeno, tak uzivam denne panaka, ted ale musim po dvou mesicich prestat, tak nevim, cim to nahradit.
    prijde mi, ze mi vazne pomaha.
    SIN
    SIN --- ---
    Mno takže dnes jsem trochu více při smyslech :). Včera jsem se dozvěděl, že Entocort je ve fázi zkoušení účinnosti na UC (do teď se prý předepisuje jen u Crohna) a měl by u UC nahradit Prednison, protože působí pouze lokálně ve střevě a tak méně zatěžuje oragnismus a je i účinnější.
    Jinak jsem nafás více vitamínů a dalších léků - celkově doplatek 1000 Kč. Mimojiné i Entizol :/.
    SIN
    SIN --- ---
    TECZKA: dyk to řikám :) sem mimo no :)
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    SIN: asi to bude autoimunitni onemocneni.)
    SIN
    SIN --- ---
    KASUMI: Omlouvám se ale AIO je co? Dnes jsem unaven - absolvoval jsem návštěvu lékařů, takž se omlouvám, že mi to nedocvakává. Vůbec je to dneska lehce na pikatchu.

    Já se Prednisonu strašně bál protože moje známá na tom byla s UC a predinosem asi jako ty. Nakonec je to jediná věc, která mi spolehlivě zabere.

    AD antibiotika - normálně všechno, kdykoliv.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    to pribrani na vaze i presto, ze jsem vubec nejedla (vetsinu casu v nemocnici jsem byla na 2-3 nutridrincich denne max)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SIN: ja mam s prednisonem naprosto katastrofalni zkusenosti

    nemam teda crohna ani UK, ale mam jine AIO (a na zadost pajove pisu zkusenost s prednisonem)

    lecilo se to u me tak, ze pri vyskytu jsem sla do nemocnice na zhruba 10 dni na kapacku na hydrocortizon, pak jsem presla na prednison v tabletkach a to brala asi mesic
    vedlejsi ucinky? pribrani na vaze, silene otekly oblicej, velice bolave akne (oblicej a krk, ani dotknout jsem se toho nemohla, vypadala jsem asi tak 10x hur jak v puberte), tachykardie jak blazen (mela jsem pocit, ze porad beham), vysokej tlak (ja mam normalne nizkej, zhruba 100/80, s P jsem mivala i 160/120), bolesti bricha i pres soubeznou lecbu protivredovejma praskama, otoky nohou, migreny a hlavne, strasny deprese... ty prasky me uplne nicily..
    muj dr pak teda po schvaleni revizakem od pojistovny presel na imunosupresiva (sandimun), ktera tedy nasazuje misto prednisonu
    ucinek je pomalejsi, ale neni tak strasnej.. zvedne mi to v podstate jen tlak na prumernou vysi, obcas boli hlava.. tenhle rok jsem si ale odskakala vsechny nemoci, co jsem potkala.. minule jsem nechytla ani jednu, ted jsem jela od zacatku - byla jsem s tou nemoci a naslednyma infektama a bakteriema temer 4 mesice doma...
    ted jsem nemocna poprve od doby, co jsem cista (zadne leky), ale jde videt, ze imunita se startuje.. za prve se mi udelalo brzo lip, zadruhe citim projevy te me nemoci.. tak snad to ustojim :(
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    TECZKA: tak to jsem rada, ze te to pobavilo:-)

    no antibiotika primo na crohna byly v pohode... A kdyz mi je chteji dat na cokoliv jineho,tak to resim s gstroenterolozkou, aby se neco nepokazilio
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    PAJOVA: nee, nezabijej, nahodou je to jedna z mala veci, co me dneska pobavila. teda hlavne, kdyz sem cetla, ze se tam znicis.)
    ja bohuzel ted mam naprosto bez energicky stav, stale akutni faze, takze sport ani nic namahavejsiho nebude,..
    navic od vcera citim zanet mocaku, ale nechci k lekari, pac nechci antibiotika, abych se zas neodrovnala na nemocnici, tak cely den prolivam bylinkovym cajem.

    jak to mate vy s antibiotiky? mam srach ze kdyz mi je ted nasadi, tak mi zase vybijou vsechno zdravi, co v tech strevech je - jestli neco...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam