• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    Máte jednu z těchto nemocí vy nebo někdo ve vašem okolí? Změnilo vám to život? A pokud ano, tak jak moc? Podělte se o zkušenosti, informace. A pokud si chcete postežovat, tak také neváhejte. Netoleruji zde pouze jedinou věc a to jakékoliv navážení se do lidí.

    užitečné odkazy:
    http://www.crohn.cz/
    http://www.cgs-cls.cz/cps/rde/xchg/cgscls/xsl/index_21159.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Crohnova_choroba
    rozbalit záhlaví
    POOKA
    POOKA --- ---
    PAJOVA: a co to je za vysetreni, smim-li se zeptat?
    SIN: jj, nutridrinky rulez:) kdyby nebyly tak drahy, tak nevidim problem zit na nich celej zivot:)))
    SIN
    SIN --- ---
    PAJOVA: napadá mě co už si asi všechno zkusila: krůtí, kuřecí šunka, rybí file napřírodno, vejce na všechny způsoby, řýže i když ta je prý zbytková, nějaký vodový polívčičky - vývar, lehce kořeněný?, potom třeba bramoborový placky se myslim zadělávaj ale s moukou..., škubánky?

    A myslim,že Nutridrinky co prodávaj v lekárnách jsou bez mlíka a maj různý chutě (čokoláda, karamel, tropický ovoce), takže na tom by sis mohla spravit chuť - náladu. Já jsem na nich vydržel jednou 4 tejdny ;):)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    POOKA: no ja ted nesmim pecivo, cokoliv, kde je mleko,. perlive napoje, maso jine nez bile, ovoce a zeleninu... Nastesti jen do patecniho vecera, ale i tak trpim:-D
    POOKA
    POOKA --- ---
    PAJOVA: ja jsem resil stejny problem, nakonec se mi osvedcily jogurty, tvaroh, syry, testoviny, knedliky, pecivo a maso vseho druhu... nakonec toho neni tak malo, jen ty vitaminy holt je treba doplnovat pilulkama.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    hmm, tak ja nevim teda.. Asi do vysetreni bude hladovka
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Kečup je hnus, to je samý E a sádlo nabarvený na červeno, navíc dle bývalého kolegy výživového veganského fanatika, rajčta uhlovany a prey si dát tak jedno, ale víc ne.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    help nemate nekdo zkusenosti s nenadymavou a bezezbytkovou dietou? ja fakt nevim co jist, ze suchych brambor a vareneho kurete je mi blbe jen to vidim... Tak me napada, kecup nebo rajsky protlak se taky nesmi? Ze bych aspon jedla spagety
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: naprosty souhlas, jako bys psal o me.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: moc hezky napsany.
    SIN
    SIN --- ---
    Tim teda nechci říct, že by psychika byla nějakým prapůvodcem nebo příčinou toho onemocnění. SPíš to vidim na jeden z faktorů, k dědičnosti, vlivu prostředí, stylu života atd. Ale může to být jeden z klíčů, který otevírá celej tenhle průser. Stejně jako třeba nějaká infekce.

    A z toho si řikám, že když se podaří dát se dohromady psychicky tak je hned lepší průběh nemoci (odstraní se jedna z příčin), a proto jsem se tu na to vlastně ptal - jestli to někdo nějak řešil i po týhle stránce.
    SIN
    SIN --- ---
    PAJOVA: Aha, tak už tomu špatnýmu pacientovi rozumim. No taky jsem to podobně kdysi zkoušel - rok bez léků a bez doktora - výsledek byl poměrně tristní - 8 týdnů ve špitálu a celkový zhoršení, takže mě to pak přešlo no. Ale každej s tim bojuje jinak.

    Já k těm psychologům a psychiatrům nemám moc důvěru - nejsem si jist, jestli dokážou člověku nějak zásadně pomoct - většinou provedou analýzu a naznačí cestu - nakonec si člověk musí pomoct sám. Musí mu to dojít samotnýmu.

    Spousta lidí co znám s Crohnem nebo UC má tendenci nakládat na sebe strašně moc anebo je na ně nakládáno okolím - musíš tohle , musíš tamto, co řeknou lidi. Nebo žijou ve vnitřním rozporu - sami by chtěli dělat něco co je baví nebo nedělat nic a odpočívat, ale na druhou stranu se snaží dokázat maximum (aby si něco dokázali nebo jiným).

    Vim o paní která chtěla být doma s dětma, ale zároveň byla nucena chodit do práce, na kterou dlouho studovala. Nakonec stějně skončila doma s UC v invalidním důchodu a byla spokojená. Jakoby si "pořídila" nemoc jako omluvu. Když se uzdravila a měla jít do práce tak to bylo hned zpátky.

    Nebo naopak zase vím o holce, který doma pořád řikali že nic neumí a že pořádně nedostuduje a načež dostala UC a s přesto studovala dál, i když jí bylo zle. Jakoby si pořídila nemoc, aby bylo vidět že to prostě dokáže. Pak odešla z domu, vdala se a je v klidu.

    Trvá to dost dlouho, než člověku dojde (a nebývá to natrvalo), že nežije pro nikoho kromě sebe (tu nemoc za něj nikdo neodstoná) a nemusí nic dokazovat nikomu, včetně sebe. Když na to pak dojde tak je mu jasný, že tu nemoc nepotřebuje. Vlastně tim, že se uzdraví dokáže maximum.


    POOKA: Tak to máš samozřejmě pravdu s těma doktoroma. Někdy je to ale komplikovaný - třeba je tam víc doktorů a toho kdo dělá endoskopický vyšetření vidíš poprvý a neznáš ho. Pokud máš možnost vybrat si lepšího tak je to jednoznačný, ale ta možnost dycky nebývá no. Ale rozumim ti.
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: vim, o cem mluvis, ale vzdycky mas na vyber doktora... nekdy to da praci, to je fakt, treba kdyz lezis ve spitale.
    Kdyz na me na podzim prisla takova ataka, ze jsem musel do nemocnice, byl jsem bohuzel zrovna v rodnem Ostrove. Kde prave takovejhle "zlej doktor" byl. Trvalo to tri tydny, ale nakonec se mi povedlo utect do fakultky v Plzni, kde se mnou uz zacali jednat jako se clovekem.
    Ze zakona mas pravo na vyber osetrujiciho lekare (muzes rict, ze tenhle clovek te lecit nebude) a moznosti vyberu jsou podle me taky docela siroky. ...a kdyz i to selze, je treba vedet, kdy si na stavajiciho doktora dupnout. ...imho
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    mne psycholozka nepomohla, chodim k ni asi jen ze zvyku, aby doktorka na gastru byla spokojena... Ale nechci tim odsoudit vsechny psych., jen ta ma je imho spatna


    SIN: no spis odmitam crohnovi prizpusobit zivot. Hehe hraju si na zdravou, jakoze treba 3 prace, skola, barak na krku a pestry spolecensky zivot:-D a vysledkem je ,ze sem tam to se mnou nekde prasti a pak jsem chvili hodna.. Mam proste tendenci sebe i okoli presvedcovat, ze jsem uplne zdrava a v pohode a zvladnu vse co ostatni
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    ja chodim k psycharovi, ale nejdriv sem mela psychoproblemy a pak teprve kolitidu, tak nevim, jestli to muze nutne souviset...
    i kdyz on tvrdi, ze jo.
    SIN
    SIN --- ---
    Žádná nemoc na dobrý náladě nepřidá, ale je rozdíl mezi nemocí která přejde (rýma, zlomená noha) a nemocí se kterou musíš žít pořád a změní ti (byť jen částečně) život v negativním směru. Navíc tyhle nemoci jsou s tou psychikou spojený velmi úzce. Proto mě zajímalo jestli někomu psycholog pomoh nebo ne, případně jestli se na někdo na jeho návštěvu nechystá.

    POOKA: někdy nemáš na výběr doktora (když třeba ležíš ve špitále), bohužel. Mě bejvalo zle už když jsem ucítil Fortrans.

    PAJOVA: "spatný pacient" znamená co? :) Hádáš se s doktorama, prskáš léky a lámeš si ručičky? :)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    NETCAT: drzim palce
    NETCAT
    NETCAT --- ---
    uz jsem objednana, tak uvidim, jake vysetreni mi naordinuje...
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: aha, tak tohle je vyraznej argument... k takovymu doktorovi uz bych asi vickrat nesel... ale jasne poprvy je poprvy :\
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: jo,tak s tim na me taky prisla doktorka. U kolonoskopie mi dala injekci az kdyz jsem hooodne nadavala
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ono je málo nemocí, který by špatnej psychickej stav, zlepšoval..
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: gastrolozka me poslala na psychiatrii a k psycholozce, protoze jsem ukazkovy priklad spatneho pacienta. Kazdopadne u mne jsou psychika a crohn spojene nadoby, coz je dost peklo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam