PAJOVA: Ne, nedokázal jsem změnit přístup k životu a proto mě čeká to co mě čeká. Nebo jinak: nemůžeš očekávat, že ten přístup k životu změníš ze dne na den - ani za týden, ani za měsíc - podle mýho názoru je to otázka měsíců - let, abys napravila to co nefunguje.
A ani ta změna se nanastartuje sama od sebe a rozhodně ne v momentě, kdy ti bude dobře. Naopak v době, kdy ti je zle jako třeba teď po gastroskopii nebo ve stavu kdy ti řeknou: "vezmem vám celý střevo", jsi nastartování tý změny nakloněná. Průšvih na tom je, že to může být skutečně pozdě - aniž bych chtěl nějak strašit a že to neni vůbec lehký, pro samotnýo jedince možná nemožný.
Tyhle nepříjemný stavy by tě měly dovést buď k zamyšlení, nebo spíš k vyhledání odborný pomoci. Obojí by pak mělo vést k tomu, že si řekneš: "Tohle je skutečně špatně!" Aniž by sis něco namlouvala. V tom momentě ztratíš ohledy na všechno a všechny okolo sebe, ztratíš strach ze všeho (že někomu ublížíš, že neobstojíš, že neuděláš to co bys měla, že někoho naštveš, žě někoho ztratíš apod.) kromě toho strachu z toho, že je ti zle a bude ještě hůř, a jedinou prioritou se stane tvý zdraví. Ale skutečnou prioritou, ne jen že si řikáš: "chci bejt zdravá", ale skutečně to bude to jediný co budeš chtít.
Není v mojí moci, ani záměrem (tady se to nedá postihnout), to tady vysvětlit ani někomu zázračně pomoc, řikám to proto, že kdyby mi tohle někdo řekl před pár lety, možná bych byl někde jinde. Jde o to se zamyslet a zkoušet všechno co jde, dokud máte sílu a čas. Zároveň si uvědomuju, že dokud jsem se neocit v tý finální negativní situaci, neměl jsem vnitřní puzení to řešit a u jiných to nebude jinak.
Další člověk - odborník ať už psychatr nebo psychoterapeut v každým případě pomůže pochopit spoustu věcí a nahlas vyslovený to zní uplně jinak a pokud skutečně chcete, odstartuje to celej ten proces nápravy toho špatnýho programu, kterej řídí tu nemoc. Nehledě na to, že už tim, že se svěříte, se Vám hodně uleví, i kdyby to měl být jediný pozitvní dopad toho setkání a bonus je, že to nebolí - nikdo vám nic nikam nestrká a prakticky nemůžete nic ztratit.