• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    dik i tobe. (az na ty baby teda ;-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ELWERINE: a myslis, ze by si chlap daval jako obrazek kocicku?
    I kdyz, kdo vi, ze? :-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ELWERINE: To byl vtip :-D Vsimla jsem si, ze jsi zrovna v nejakem foru "Fotky chlapu a chlapcu" nebo neco podobneho :-P
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ELWERINE: tak neni to recept pro kazdeho, ze. :-) Zvlast, pokud jsi chlap :-P
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ELWERINE: Tak nerada bych navadele k nebrani leku, to rozhodne ne, ale UC mam diagnostikovanou uz pres deset let, za ty roky vetsi ci mensi rozsah zanetlivosti ve streve (ale na operaci jsem nikdy nebyla, je to tedy spise mirnejsi). Leky jsem brala celkem pravidelne, chodila na vysetreni, po nekolika letech (a urcite na to stres a okolnosti mely vliv) se mi to nahle zhorsilo, takze zvysene davky leku a dale sledovani u lekaru. Pred asi 3,5 lety se mi to postupne zacalo nejak "samo" zlepsovat (subjektivni pocity teda), v lete 2007 jsem otehotnela a problemy vymizely temer uplne a postupne docela (casto se to v tehotenstvi lepsi a po porodu horsi), takze jsem nejdriv zapominala a pak po konzultaci s lekarem prestala brat leky uplne. Problemy se nevratily, leky stale neberu, chodim do poradny, ale jinak jsem v pohode.

    Neni to samozrejme recept pro vsechny, ja jen doufam, ze to u me v remisi zustane pokud mozno uz naporad :-)
    SIN
    SIN --- ---
    _IV_: Cipky pusobi lokalne na sliznici, takze bych rekl, ze to telo zatezuji nejmin a jsou nejucinejsi.
    Vetsina tech leku neni jako Paralen s okamzitym ucinkem, ale musi pusobit dlouhodobe a proto je vhodny je brat pravidelne a soustavne. Tak trochu klame, ze i kdyz je prestanes brat, tak chvili trva nez se ten stav zhorsi.
    ELWERINE i PAJOVA maji pravdu: jednak tyhle leky nejsou to pravy svinstvo a muzou te pred nim uchranit.
    A pak psychika je klicova - stresy, uzkosti, vnitrni konflikty, pocit viny - jakykoliv negativni pocity se promitnou na fyzicnu daleko vic negativne nez pripadny vedlejsi efekty leku.
    Doporucuju najit nekoho, komu budes verit a budes si s nim moct promluvit. Nekoho kdo ma zkusenosti a nadhled - at uz "civilistu" nebo odbornika.
    _IV_
    _IV_ --- ---
    ja leky beru, samozrejme, ze jo. jen ne pravidelne. ale snazim se alespon 1x denne si je vzit. nastesti mi lekarka rikala, ze to postizeni nemam tak velike, ale je tam.. :(
    predepsala mi pentasu a cipky salofalk. cipy neberu skoro vubec.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    _IV_: snizila jsem davky leku na minimum, za ta leta uz docela telu rozumim, takze vim kdy zvolnit tempo a hlavne jsem zjistila, ze u me je to 90% o psychice.
    SIN
    SIN --- ---
    Bral jsem leky poctive, protoze vim a mam vyzkouseno, ze nebrani leku vede drive ci pozdeji k relapsu a kratsimu ci delsimu pobytu v nemocnici + neprijemnym vysetrenim + daleko daleko vyssim davkam leku.
    Osobne po roce nebrani leku jsem v nemocnici stravil 8 tydnu, nemoc (UC) postihla cely strevo coz me pravdepodobne v konecnem dusledku, v lete minuleho roku (7 let po onom vypadku v lecich) privedlo az k operaci, kdy mi cele tluste strevo vzali.
    Tolik k osklive realite - vsichni tu vime jak tezky je smirit se tim, jist kazdej den partu prasku, ktery nedaj zapomenout na to, ze je clovek nemocny nebo je po nich spatne. Dokonce bych rekl, ze jsme si tu vsichni nebo vetsina nebranim leku prosli a pak je zas zacli brat. Pravda ale je, ze je to na tobe jak se rozhodnes, je to tvoje telo, tvoje pripadna bolest a tvuj zivot.
    _IV_
    _IV_ --- ---
    zdravim, tak se jdu k vam take pridat :)
    po vysetreni na podzim mi zjistili crohna.. predepsali leky, ktere spolu s kasodietou zabraly.. ale mam mini dotaz. doktorka mi uz pred cca dvemi mesici snizila davku leku, coz je velmi dobre.. :) ale brat je moc nechci, protoze jsou to dalsi chemicky hnusy co do sebe laduju.. a tak by mne zajimalo, jak jste na tom vy. berete leky, nebo se jen hlidate a je to celkem ok.. :) diky
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    SIN: ..pravě, že všichni tvrdí, že pomáhá...teprve ho beru druhy den, tak asi tak rychle to teda nebude:D
    SIN
    SIN --- ---
    BAAJA: Vubec nemam zkusenosti z Aloe, bohuzel.
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    SIN: Hlavne, ze to pomuze! ...nemas nahodou zkusenosti s tim extraktem z aloe?
    SIN
    SIN --- ---
    BAAJA: byla to jen malá operace a vypadal jsem zdravě. :) ;)
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    SIN: Dobrý! to tě pustili za 4 dny? ..ja jsem se vratila v minule utery po dvou tydnech :) "akutni vzplanuti"

    Tužit, tužit, tužit :)
    SIN
    SIN --- ---
    BAAJA: Statečně přece! :) Posilujem svoje střeva - teda ti kdo je ještě maj - na bramborovej salat, tuny cukrovi atd... :D Schválně kdo to vydrží nepřejídat se, držet se střídmé a pestré stravy. :) ;)

    Třeba já jsem se v pátek vrátil po 4 dnech z nemocnice, kde mi za 2 - 2,5 h v narkoze "dokončili" (tenké) střevo rozdělané v srpnu. Takže opět jako novej - postaru :) a bez vývodu se učim znova co jíst a zacházet s trávicí soustavou. Takže se ze mne na svátky stal ochutnávač - lžíce toho a lžíce onoho - dejte mi tu dietní rybu! Ble. :))

    Doufám, že to všichni ve zdraví přežijem - ty svátky obžerství a nikomu nebude zle tak, aby se mu to zapsalo do paměti! :)
    BAAJA
    BAAJA --- ---
    Ahoj, tak jak se držíte před Vánocema?
    BLUEFRUIT
    BLUEFRUIT --- ---
    DANARUN:
    ELWERINE:
    SIN:

    Ahoj, diky za reakci... vyznam psychiky, poznani sebe sama, zvladani svych emoci, stresu a energie myslim chapu, a zajimam se o to i v jinych souvislostech. Ale nikdy jsem nemel zadnou vetsi praktickou zkusenost, nez nejaky self-testing v ruznych zivotnich situacich.

    Danaurun rika o kineziologii, pak o akupunkture - ale take jeste nezkousela primo. Mate nekdo nejaky prakticky typ, kterym jste prosli?

    Treba jsem trochu nahlizel na "Cestu" a "Manifest Abundance Retreat" od Brandon Bays, coz by se dalo mozna do urcite miry pripodobnit kineziologii. Ale sam s tim zatim zadne prakticke zkusenosti nemam. Neprosel z vas nekdo treba prave "Cestou"?

    SIN
    SIN --- ---
    BLUEFRUIT: určitě je lepší vyzkoušet všechno co "nebolí", jak už jsem tu někde psal, než se dočkat toho, že to bude bolet a nic se s tim nebude dát dělat. Na každýho zabírá něco jinýho. Stress je, nejen podle mých zkušeností, minimálně startovací impuls pro zhoršení těhle nemocí, takže když najdeš něco co ti pomůže psychicky je to jen dobře (nejen kvůli nemoci). Jinak ELWERINE má pravdu.

    BLUEFRUIT
    BLUEFRUIT --- ---
    ahoj, nezkousel jste nekdo "ochocit" si Crohna pomoci nejake psychoterapie? Treba vyuziti energie tela, hrani si s emocemi... zkratka nejakou alternativu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam