• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    DACAN
    DACAN --- ---
    GECKO: jeste jednou diky. ja jsem si jen tak ze srandy spocital hranol 10x10 v bauhausu a vyslo mi to na 7300 za kubik. tak me celkem rozbilo, ze to same na pile.
    GECKO
    GECKO --- ---
    DACAN: Se obavam, ze to je plus minus bezne... tady mas nejaky pily z libereckyho kraje pro srovnani: http://www.pila-facek.cz/media/files/cenik-na-rok-2011-od-1_2_2011_xlsx.pdf http://www.pila-platek.cz/cs/produkty/ Lepsi cenu bys dostal na maly pile, kde mensi mnozstvi pripadne prodaj bez papiru a bez dane a tak, ale v Satalicich nevim, kdysi jsem tam kupoval par prken a tak jsem tohle neresil. Spocitej si cenu v hobbymarketech... Tady mas nejaky cenik dodavatele na Zizkove http://www.palubky-praha.cz/ceniky/196.pdf ale to neni pila a asi nebudou mit vsechno skladem... Tazke, kdyz budes hledat, o par stovek min asi najdes, mozna to uhadas bez DPH. Za pulku to asi nekoupis...
    DACAN
    DACAN --- ---
    GECKO: satalice. kubik za 6k bez DPH. jsem naivni, kdyz chci lepsi cenu?
    DACAN
    DACAN --- ---
    GECKO: dik za tip
    GECKO
    GECKO --- ---
    DACAN: Jedna pila je v Satalicich hned vedle nadrazi. Jestli je nejaka bliz nevim, ale tohle bys zase tak daleko mit nemusel. Vzhledem k pomerne malemu mnozstvi by to ale mozna slo celkem roumne koupit i v enjake bauhausu nebo tak...
    DACAN
    DACAN --- ---
    - chtel bych postavit zahradni domek 2 x 4, 5 x 2+ (shv) (metry)
    - chtel bych pouzit profil 10 x 5 cm a "ramovou" konstrukci.
    - obklad palubkama.
    - strecha sikma s jednou plochou s krovy profilu treba 3 x 15 cm. strecha osb + sindele

    drevo na spodek mi vyslo na cca 0,5 kubiku bez prorezu.
    krovy cca 0,125 kubiku

    poradi nekdo, kde nakoupit material? jsem sever prahy, chabry, zdiby, libeznice
    GECKO
    GECKO --- ---
    IKSIK: Hmm...vzal bych je nejakym olejem zespoda a zeshora bych spis pouzil podlahovy tvrdovoskovy olej. Polyuretanovy lak na podlahu je pekny, ale blbe se s nim dela, musi se udelat vic vrstev a jak ho poskodis a poskrabes, vpodstate se to neda opravit. V takovyhle chatce to poskrabes temer urcite... Jinak ty palubky budou pracovat, rozesychat se a zase bobtnat, nedosahnes toho, aby to bylo porad na sraz...
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Mělo by to bejt přibližně něco takovýho.
    Bude to prostě chatička, ve který se dá příležitostně přespat a strávit tam nějakej letní víkend. Na bydlení to rozhodně nebude. Bude stát na betonovejch tvárnicích, na kterejch budou položený dřevěný trámy a na těch už podlahový palubky. Pod těma palubkama vlastně bude cca 20cm vzduch a pak už nějaká suchá tráva a hlína.

    Tu podlahu shora asi natřu nějakým Polyurexem. Ale zespoda se k těm palubkám dostanu jedině ještě před přišroubováním. Pak už tam prostě budou a žádným štětcem na ně nedosáhnu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    IKSIK: Hele.. co to vlastne bude? To je jen nejaka boudicka z bauhausu neo chata na (alespon obcasne) bydleni?

    Steny bych osetril bud nejakym olejem, nebo nejakou lepsi tenkovrstvou lazurou (ja na obklad pouzival BORI). Oleje jsou drazsi, ale asi o neco lepsi (muzes pouzit Astraxil, PNZ... ale ne vsude se to da snadno kuipit).

    U podlahy to chce neco, co je mechanicky odolny a zespoda zalezi na tom, co bude pod tim
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Ještě něco. Je dobrý ty podlahový palubky před položením nějak ošetřit i zespoda? Sice na to nebude svítit sluníčko ani pršet, ale přecijenom to bude holý dřevo na vnější straně.

    A čím mi doporučíte tu chajdu pak natřít zvenku a čím zevnitř?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    GECKO: OK.
    GECKO
    GECKO --- ---
    IKSIK: Budes tam chodit s vercajkem, co ti obcas upadne, budes tam stavet leseni, kozy, stafle, kozicky, na ktery si budes davat material, ten budes rezat, odrezky ti budou padat na zem, budes mozna neco natirat a obac neco rozlejes, pri delani stropu upustis kladivo, budes tam behat zvenku s botama od blata... prste spousta moznosti... ver mi, finalni podlahu az nakonec.. i kdyby ses na hlavu postavil a zakryl to jak chces, neochranis to...
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    GECKO: Jak to? Budu po nich chodit. Nic víc.
    GECKO
    GECKO --- ---
    IKSIK: Ze je znicis?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Ahojte,

    mohli byste mi vysvětlit, proč se při stavbě zahradní chatky musí podlahové palubky pokládat až úplně nakonec? Já bych radši postavil nejdřív tu základní desku i s podlahou a stavěl domeček okolo toho.
    GEEK
    GEEK --- ---
    Dřevodomy, altány, rozhledny. Poznejte dřevostavby 2010 - Fotogalerie - Zprávy - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zpravy/fotogalerie/2011/02/22/drevodomy-altany-rozhledny-poznejte-drevostavby-20/
    GECKO
    GECKO --- ---
    SWARAJ: Hmm.. OK.. mrkni na tyhle stranky http://roubenka.mistecko.cz/uvodem

    Postavit roubenku uz chce trochu zkusenosti i s navrhem... Pokud se predpokalda, ze se dily vyrobi predem nekde v hale a pak se budou po nejake delsi dobe skladat na miste, tak riziko krouceni tu asi je, ale jestli to vyresi vetsi profil nevim. Vim ale kolik vazi devitimetrovej tram 20*25 (mam je jako vaznice stropu ve svy stavbe) a vazi fakt dost... manipulace je na jerab...

    Jinak u roubenky takto postaveny je hlavni problem pocitat se postupnym seschnutim stavby a tedy prizpusobenim vsech detailu. Ve smeru kolmem na vlakna se drevo seschne klidne o 10% takze na vysce patra 20 - 30 cm a tomu se musi prizpusobit ulozeni dveri, oken, rozvodu atd atd...

    Osobne bych zvazoval pouziti hranolu cca 200 - 250 * 80 na vysku sendvicove. Pokud ma byt vnitrni predstena s izolaci a tedy zevnitr roubeni nebude viditelne, pak uz bych to vubec resil jako sendvic a roubeni udelal zvenci takhle falesne... bude to ze vsech pohledu mnohem efektivnejsi reseni.
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    GECKO: všechny úskalí jsou mi známy. ovšem věc se má tak, že investor má zcela přesnou představu, co chce. a prostředí hor, navíc CHKO, si obdobný typ stavby celkem i žádá. vzhledem k dostupnosti dřeva není ani problém větší kubatury na materiálu. tepelně nevyhoví, takže se počítá s izolací zevnitř. pokud by se použil menší profil (např. 140x140), tak to zas neodpovídá lokální architektuře. konstrukce by měla být provedena klasicky, tzn. rybinový spoj. Tudíž se dá předpokládat, že síly se rozloží. ovšem jedná se mi především o kroucení před zabudováním do konstrukce a následné komplikace s kompletací.

    z výše uvedeného nechceme jít cestou imitace roubení, ale zcela klasicky po řemeslné stránce. holt bude třeba vnitřní prostor řešit pomocí tepelně izolační předstěny, jejíž materiálové řešení bude odvislé i od finančních zdrojů.
    GECKO
    GECKO --- ---
    SWARAJ: Se obavam, ze takhle to uplne rict nejde....

    Obecne, hranol zabudovany v konstrukci bude mit mensi tendence ke ktrouceni a prohybani, protoze je nejak ukotveny a nema tolik kam uhnout. Jinak taky zalezi na tom, jak je uriznuty (v tomhle prurezu to bude vpodstate vzdycky stredovy) a taky kde ten strom vyrostl a podobne... Pokud se to nesmi kroutit, je potreba lepeny hranol.

    jinak u roubenek je potreba vzit v uvahu, ze ani takhle masivni drevo nevyhovi pozadavkum na tepelnou izolaci a stavba je neekonomicka (spotrebuje se psousta, navic pomerne drahyho dreva a vysledne vlastnosti nejsou optimalni). Kdyz uz to ma vypadat jako masivni roubena stavba, zvazil bych pozuiti tencich hranolu s perodrazkama a mezi ne vlozit izolaci a tak vytvorit sendvic.

    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    Má někdo zkušenost s klasickýma roubenkama? Jaký by měl být průřez masivu (smrkového), aby při délce 9,3m nedocházelo ke kroucení? Stačí 20x20, anebo je třeba sáhnout až k 25x25cm?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam