• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHAMPOO:
    co znamená pidi pozemek a co znamená financ nejsou moc vysoko? Jak by to mělo bejt velký a kde ten pozemek je? Od toho bych se odpíchnul...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    SHAMPOO:
    Jiná tesařina
    http://www.jinatesarina.cz/
    HOBLINA | Roubenky a sruby
    http://www.roubenkyasruby.cz/
    Roubené chalupy
    http://roubenechalupy.cz/

    taky řešíme co a jak, a rozhodli jsme se pro pohádkovou roubenku bez polystyrenu a dalších moderností

    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Zdravím
    Konečně nám banka schválila pidi pozemek a domek na něm a mě došlo že v placatém humuso bungolovu žít nechci. Nedal by mi někdo typ na nějakou zajímavou firmu s dřevostavbama. Finance taky nejsou moc vysoko, ale odmítám bydlet v krabičce amerického typu. Za nápady děkuju
    GECKO
    GECKO --- ---
    BANANABOY: ja ekopanely v interieru pouzival. horlavost? zkousels to zapalit? to muzes palit autogenem a nechyti plamenem. zbytky sly v kamnech palit jen narezane na male kousky. impregnace? proti cemu? cena.... to je k diskusi, zase nepotrebuji podpurnou konstrukci.

    z vnejsi strany jsem ale taky daval drevovlaknitou desku.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    taky osobne si nejsem jisty jejich pouzitim. me osobne vadí hořlavost a cena, pokud se jedná o konstrukční desku.

    btw s chatkou u rodičů se to má nakonec tak, že jsem sehnal pozemek s chatkou z přelomu 80.-90. let kousek od rodičů a budu to řesit asi úplně jinak a pouději podle peněz .) každopádně díky za rady
    JADR
    JADR --- ---
    TABO: ja na ne koukal ale i pres to ze je to cesky vyrobek ze slamy mi tam vadilo par drobnosti - cena, bez impregnace, nema PD. Nakonec jsem sel do drevovlaknite desky. bavim se tedy o vnejsim oplasteni drevostavby
    TABO
    TABO --- ---
    BANANABOY: mrkni na ekopanely. ty moc chceme my. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY:
    zevnitř OSB, bude mít mimo jiné f-ci zavětrování a parobrzdy a z venku nech klasický palcový prkna. Když to budeš chtít udělat echt dobře, tak je mužeš z vrchní strany opálit, pak budou nesmrtelný. Izolace buď slámu nebo vatu podle toho kolik máš místa
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY:
    vevnitř ni moc, ale z venku nádhera. Ideální spojení dřeva a kamene.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    asi si na zahradě u rodičů postavim chatku, co bude zaroven plnit funkci domu pro hosty. kvuli pracnosti, detailům atd, to padne asi nad difuzně otevřenou kci.
    tipy na materiály ? at už na izolaci, konstrukční - montážní desky, finální materiály do interiéru / exteriéru...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    TSOH: jsem si nemoch vzpomenout, kde jsem koukal na takovy letní bydlení. pro inspiraci...
    maj tam i další hezky dřevostavby, včetně jedný, kde je fotka s excentrickým uložením na patku :)

    Dům v zahradě_Matrelík — Projekty — Labor 13 - architektura / projektování staveb
    http://www.labor13.cz/projekty/560-dum-v-zahrade-matrelik/

    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: něco takového mám v maringotce v kokořínsku... chtěl jsem si trochu polepšit, ale asi to nemá smysl... :)
    všem moc dik za rady...
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: Da.. udelej rost na roztec desek EPS a nabouochej tam polys. a srat na to...
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: dik.. no je fakt, že na ten záměr je to asi až moc složitý...
    hlavní problém je ten, že chci aby z venku a zevnitř byla obyčejná prkna což už je tl. 5 cm a mezi to nacpat izolaci... (tl stěny celkem 10 cm tzn pro izolaci 5 cm ) s tim se moc vlastně nedá dělat jak to tak sleduju ... :)
    BANANABOY: dik...
    ---

    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    TSOH: a jak píše GECKO, ta parotěsná vrstva je bohužel "kritický" místo na provedení a jak už jsem psal včera, myslim že by bylo dobrý zvážit difuzně otevřenou skladbu pro tenhle účel. Myslim, že tedka je na tobe se rozhodnout a zvážit i finance. spočitat si plochy a posoudit které řešení bude pro tebe vhodnější.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: No potiz je v tom, ze kdyz natahnes aprotesku, mela by byt skutecne v cely svy plose parotesna... tzn slepeny presahy pasu jak jsou nad sebou, v miste styku s konstrukci prilepeny (k osteni oken, dveri atd) samozrejme totez napojeni nad strop, vsechny pruchody treba pro istalace, elektriku atd... Kazda dira je potiz, ktera situaci zhorsuje mnohokrat, protoze kdyz tam neni vubec, tak se vlkhost do konstrukce siri rovnosmerne, ale kdyz tam je a jsou vni diry, tak vsechna vlhkost jde tema dirama a tam je ji pak hodne... problem.. No a kdyz tohle opravdu poctive udelas tak na to pak zacnes sroubovat prkna a tim kazdy prkno je na kazdym sloupku vrut a teda dira do parotesky? To je blbe.. to se resi tak, ze se udela rost, ktery se prisroubuje relativne malym poctemvrutu (nasobne mensi pocet prurazu parotesky), navic, kdyz chces byt poctivy, muzes to podlepit bitumenuvou paskou, co ty prurazy utesni... a ten obklad se pak sroubuje na ten rost. Rost se pripadne doplni izolaci, pokud se paroteska nachazi v petine az ctvrtine tloustky celkovy izolace od vnitrku, tak to je OK.

    Jenze nevim, jestli to neni na tvuj zamer moc velky kladivo.. IMOHO je.

    Proto jsem rikal, ze bych zevnitr dal enjaky desky, ktery parotesnost zajisti tak nejak primerene sami od sebe a zvenci to nexaklapel deskama, ale jen pojistnou folii, pripadne tim drevovlaknem.

    Mezeru pod vnejsi prkna.. zalezi na vysce fasady i trochu jeji skladbe. Obecnce se doporucuje 4cm, tak aby to delalo kominek... nahore to ma byt otevreny. A vychazi to na klasickou stresni lat :)) Ja treba na garazi pouzival i mene, kdyz jsme to daval jen na prkna, ale tam byla mala vyska obkladu, zevnit nebyla izolace a hlavn esjem fasadu skladl z kosych prken kladenych vodorovne, kde jsou mezi prknama mezery, takze to vetra i v plose. Palubkly s perodrazkou ale moc nevetraji.
    TSOH
    TSOH --- ---
    GECKO: dik.. no spise se jako laik snazim poradit a vybrat nejakou vhodnou variantu... nemam v tom vubec praxi (coz je i dle mého projevu docela patrné.. :) )
    ---
    takže ten obrazek co jsem sem daval je docela v pohode ne ? jak píšeš: zevnitř parotěsku a před ní by byla prkna 2,5 cm silná (což na vruty pro nějaké interierové zavěšení by mělo stačit..) pak tu difuzní folii a další venkovní prkna 2,5 cm... ta mezera mezi difuzní folií a venkovními prkny by měla být cca kolik ?
    ---
    pro představu co byle ve stěnách té chatky co jsem bořil (byla ze 30 let) stěny byly cca 10 cm široké a zcela duté... na vnitřní straně venkovních prken byla jen IPA... :)

    BANANABOY: dik.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    TSOH: odvětrávaná mezera je vetsinou pred finalnim fasadnim obkladem a je to z nekolika duvodu. Jednak z toho, aby drevo ktere prijima a odevzdava vlhkost rovnomerne vysychalo z obou stran a tolik se nekroutilo, prodluzuje to zivotnost fasady. pak je dalsi vec, ze vlivem rychleho poklesu teplot nebo uz jenom vyssi zmeny teploty, dochazi ke kondenazci vzdusny vlhkosti. a to se u predsazenych fasad děje prave i na vnitrnim povrchu, ikdyž není provětrávaná, protože není vzducho(paro)těsná. Tu vzduchovou mezeru ti tam doporučuju udělat, hlavně u obkladu dřevem.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: Hele, zacinas z toho delat seriozni barak... ale snazis se to ocurat a to se nevyplaci... Pokud budes delat izolaci vlozenou v ramu, tak vnejsi odvetyran urcite udelej, zvlast pokud bude obklad z palubek nebo enceho podobnyho bez mezer.

    Obecne je problem vlhkost pronikajici zevnitr do konstrukce, kdyz s enekde pak nema jak dostat dal a ven a kondensuje tam. Zevnitr bych delal parotesku juen za predpokladu, ze pred ni bude predstena, jinak do ni nadelas tolik der vrutama, ze jakoby tam nebyla. To uz to radsi zevnitr oplasti OSBckama, ty jsou doclea slusna parobrzda. Zvnejsku bych to klidne udelal i tak, ze vlozis izolaci do ramu, pak pretahnes folii, mezeru a na to obklad... zadny desky zvenci. Pokud ano, tak nejaky drevovlaknity jak psal JADR, nebo neco jako Hofatex UD, nebo Steico desky, ktery maj proti tem jeho tu vyhodu, ze jsou napusteny nejakym parafinem, takze odolavaj vode a vlhkosti a pak nemusis pouzivat folii. Ja pouzival Hofatex UD a folii zvenci nemam, nemam ji ani zevnitr, mam znivtrni desky z ekopanelu Stramit a na nich omitku a izolace je konopi... ale tys chtel stavet nejakou letni miniboudu v lese ne...
    JADR
    JADR --- ---
    TSOH: vypada to jednoduse, takovy reseni mam rad. mozna bych ale jeste pouvazoval nad necim co ti prerusi ten tep. most. asi nejakou desku - drevovlaknitou... muzes zvenci i omitnout.

    Ja mam skladbu: provetravana modrinova fasada, difuzni folie, drevovlaknita deska pavatherm combi 6cm, ram s izolaci16cm, OSB 2.2cm a uvnitr jeste bude asi predstena.
    Nicmene jsem uvazoval nad resenim a to by me zajimali zkusenosti pokud nekdo ma - dat na to OSB zevnitr, rakosovy pletivo a omitnout hrubou hlinenou omitkou. Sice tam nebudu mit takovou izolaci jako v predstene ale zvysi to akumulaci tepla, coz je asi lepsi... co myslite?
    Katedra konstrukcí pozemních staveb [Zaměstnanci]
    http://kps.fsv.cvut.cz/index.php?lmut=cz&part=people&id=50&sub=153
    TSOH
    TSOH --- ---
    BANANABOY: dik... nasel jsem jeden obrázek, který jsem trochu upravil... myslíš, že by byl nějaký problém s tímto řešením ? http://www.imagehosting.cz/images/zdiwew.jpg
    na vetsine skladeb je jeste odvetravana mezera, kterou bych rád vynechal...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ad ty patky a pozice sloupku / sten. Patky je mozny /dela se to běžně/ zatizit excentricky. Samozrejme se to odviji od zatizeni a následny dimenze a uzpusobeni patky.

    TSOH: folii do stěn určitě, ale dekten je určen na vnější líc /difuzní folie/, tady by bylo lepší zvolit spíš parotěsnou folii. Případně pak otázka jestli by nebylo výhodnější zvolit spíš difuzně otevřenou skladbu a na vnitřní stranu dát jen parobrzdu, což můžou být i OSB desky. Do podlahy bych dal klidně i nejaky bitumen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam