CUKI: No to s regulaci vlhkosti je IMHO hodne diskutabilni....
CUKI: Tady te uplne nechapu.... Stramit neni nosny a neni to konstrukcni deska.. je to ciste oplasteni (takze ano, konstrukce msi byt zavetrovana sama o sobe, coz treba muj skelet z masivnich tramu byl). Cena v porovnani s OSB, rostem a SDK je bezproblemu konkurencni, dokonce i na pricky, kde se v SDK musi postavit rost a vyplnit izolaci a pak dve desky je stramitova pricka z dvojity desky cenove konkurencni. neni potreba zadny rost, stavis e to rovnou, ty desky sami sebe bez problemu unesou. Dvojita pricka bude mit mnohem lepsi nepruzvucnost nez SDK pricka. Navic, presne jak pises se na to kamkoliv da cokoliv povesit, proste zasroubujes vrut a on drzi. Omitat se to musi, ale zase o pak vypada jako stena, pekne nastukovany. Pokud SDK jen vytmelis a vymalujes, je to hladky a leskly jak psi kulky. Pokud ma vypadat jak stena, musi se udelat stejna omitka jak na SDK.
Hmotnost stramitu neni zasadni rpoblem anipri zalozeni drevostavby na patkach (ja mam zlaozeno na patkach), mozna by to chtelo peclivy vypocet v pripad zloazeni na zemni vruty. Ale po stavbe a provozu na patkach bych dnes asi volil stejnou metodu jako
JADR: tedy udusany penosklo a armovanou desku. jenz e v dobe, kdy jsem zacinal ja nebylo granulovany penosklo v aktualnich cenach vubec na trhu a v deskach to stalo uplny nesmysl (stejen jako ted). V ty dobe se i obcas delalo zalozeni na XPS a desce, ale to stoji taky nesmysl...
JADR: Teda, po my skusenosti s tim jak modrin saje (resp nesaje) to muselo byt docela peklo... natirals samostatny palubky nebo az hotovou fasadu? Ja pouzival tenkovrstvou lazuru Bori a natiral jsem samostatny prkna, hrany ve dvou vrstvach a plochy v jedny. Ztmavlo to, ale vypada to super. Ale nemam fasadu z palubek, ale s pamel se sesikmenejma hranama kladenyma s mezerou. Koupil jsem na pile vzduchosuchy modrinovy prkna asi za 2800 za kubik, protahlo se to a ofrezovalo v truhlarne, pka jsem vsehcny ty prkna natiral.. asi 800 kusu...