• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GECKO
    GECKO --- ---
    Hele, to je ale debata o hovne, zejmena DEVIL uplne nechapu, co tu chce rict vzhledme k tematu klubu a polozene otazce.

    THICKLY: No, pokud nechces byt otrokem hypoteky, mas spoustu moznosti... napriklad vyhrat prvni cenu ve sporce, vydelat spoustu penez nejakym legalnim zpusobem, bydlet v najmu, stat se bezdomovcem a tak.... ale pokud chces VLASTNI bydleni, pak ma ty prvni dve, pripadne muzisi koupit nebo postavit nejaky levnejsi dum. Toho lze dosahnout dvema zpusoby... jednak koupi pozemku v miste, kde jsou levne (ale bude to nejaka rit, ale treba ve Frydlanstkem vybezku, nebo na Jesenicku se jiste neco najde) a co se tyce domu, tak tam nizsi ceny dosahnes zejmena mensimi rozmery. Drevostavba (rozumne provedena) obecne neni levnejsi nez zdeny dum a obracene. Ekologicky dum, pod tim si lze predstavit ledacos... ja to pojimal tak, ze se snazim pouzivat lokalni materialy (drivi, mistni pila), ekologicle a relativne snadno recyklovatelne materialy (drevovlaknite desky, slamove desky na interier, konopna izolace do konstrukce) a obecne to koncipovat jako provozne nenarocny (vytapeni drevem a podobne).

    EPS jsem pouzival v mire minimalni, ale na nektere detaily ano, plastovou folii nemam vpodstate nikde, na strese hlinikovy plech, ktery je lehky a vecny... ale netvrdim, ze ot je jedina mozna cesta.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: Vidis a ja v Anglii, zadnou drevostavbu nevidela, a jestli jo tak byla o cihlovana, ale je fakt ze jsem se po tom nepidila. I tak bych dum po anglicku rozhodne nechtela, krom toho ze vsechny vypadaji stejne a jsou mnohopatrove dle me jsou vseobecne domy v hroznym stavu, desitky let stary, neopravovany, rozvrzany a spinavy. O co vic se mi libi jak investujou a staraj se o verejnej prostor o to hur to vypada uvnitr, coz je dany, presne jak rikas, zivotnim stylem, lidi nakupujou levne v Primarku, veci kolikrat ani neperou,neopravujou rovnou vyhodi. Ale nechci bejt za specialistu, v Anglii jsem zila kratce, do lepsi spolecnosti jsem se nedostala :-)

    Americke budovy se mi take nelibi, jeden jak druhy, jak domecek ze sirek a vytapet ty obri prostory i pri lepsi izolaci bych take nechtela, ale opet dany jejich zivotnim stylem a prirodnimi zivly kolem. Jen jsem se chtela ujistit ze kdyz si tu clovek objedna drevostavbu ze to nebude to same v blede modrem.

    Co se mi libi je ze praded postavil dum sam, z veprovic, bez hypoteky a stoji do ted. Ale vytapet bych to take nechtela. Takze hledam jak bydlet a nebyt otrokem hypoteky na 30let a zaroven aby moje deti vedeli ze rajce neroste na strome a maso na plastovych taccich...asi jsme se zblaznila... ;-)

    Myslim ze ta situace v jiznich statech je dana tim, ze nemaji takovy socialni system, na duchody nemuzou spolehat a dum je kolikrat to jedinne co jim zustalo + obrovska nezamestnanost mladych, kteri ted bydli s rodicemi do 35let, rodice je musi zivit. Jsou hrdi, v domech bydli po generace a jsou schopni se velmi uskromnit tak aby neprodavali. Daleko vyhodnejsi je ted stavet nove, ci rekonstruovat, ovsem ceny pozemku nejsou o nic lepsi. Ale opet nejsem specialista/realitni makler/ sociolog.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: A druhej extrém je třeba Španělsko. Půl Španělska je sice na prodej, nezaměstnanost často i přes 40% ale ceny nemovitostí dolů nejdou.
    V USA se trh zaceluje právě díky rychle a pružně se měnící ceně těch nemovitostí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: Nechápu co máte všichni proti sádře. Pokud bych něměl SDK tak si udělám alespoň sádrovou omítku. Pokud SDK dobře dimezuješ, tak ho jen tak neprorazíš, to mi věř. Nikdy jsem nohou od křesla SDK nepropíchnul. A i kdyby snadno to zacelíš, což se ti u omítky bezestopy tak snadno nepodaří...

    Když jsem žil 2 roky v Anglii tak jsem těch dřevostaveb prošel mraky a taky jsem v nich bydlel. Nikdy bych to za panelák nevyměnil. To že mají v USA úlet místo toho něco udělat pořádně si pořídit pokoj pro hosty, pokoj s kulečníkem,... to je jiná věc. Rozdíl mezi námi a USA je ten, že tam se díky ochotě se stěhovat za prací, ceny nemovitosti pohybujou daleko víc dle lokality než jen dle stavu nemovitosti.

    V tom místě které uvádíš, kde bys dal za bydlení 5M (ale platy jsou tam taky jiné) by jsi postavil draho i stan. Protože tam je dobře placená práce.
    Naopak najdeš v USA i velká města kde jsou nemovitosti doslova zadarmo v super stavu. Ale o práci tam nezavadíš...

    Každá kultura má jiné zvyklosti. A málo kdo, kdo nežil alespoň chvíli v jiné zemi si uvědomí jak dobře se tu máme a jak je tu levné bydlení...
    Třeba v GB stojej nemovitosti cca 5ti násobek co tady, platy 5x vetší nejsou, jen ty minimální...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUKI: ja nevim kolik vydelavas, ale ja teda fakt nechci dat 25ti letou cast svejch vyplat do drevenyho, s odpustenim, chlivu!! je pravda ze treba 70% kanadanu celej zivot zije v najmu, ale to je furt bejt jak homelessak. furt se stehovat a nabytek snaset nekam, kdyz sou ty schodiste vsechny takovy malinky, vsechno z gypsu, takze trosku vetsi tlak na zed a noha od kresla se zapichne do zdi. v naprosty vetsine domu/bytu je vsechno vsude slyset (televize, jakejkoliv spotrebic, dupani/rvani deti, napousteni vany, splachovani hajzlu) clovek si pripada jak v nakym socialnim bydleni, kdy sdili vsechny veci se sousedama, at chce ci nechce. a to jeste mnohdy je treba plny stenic, svabu a podobnejch. dostat je odtud pak skoro nemozny. jak zalezou za ty duty zdi, podel trubek....
    ja na spani nejsem moc velka panenka. spal sem ve stanu v krovinach uprostred kruhovyho prujezdu v centru mesta, ve vidni pod grilem u reky, na zamrzlym jezere, ve vetvich stromu, ale vzdy dobrovolne bez placeni. tady za to, kdyz vim, kudy se kdo vedle v byte pohybuje a jeste za to musim platit...to je fakt silenstvi! a do toho se treba jeste spusti forced air - nejmin efektivni vytapeni baraku a ten zvuk toho kotle skrz ty trubky!
    ja se z toho chci co nejdriv dostat, jinak vylitnu z kuze
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: No já bych řekl, že tak špatný to USA, GB (ani Kanadě) neni.
    Je potřeba si uvědomit účel těch staveb. V Evropě (hlavně u nás) jsme zvyklí hnít celej život na jednom místě a hledat si práci dle bydliště. V USA je normální to dělat opačně. Najít si práci a podle toho bydliště.
    Takže ten dům podle toho musí vypadat. Tohle je ten případ, těch jejich katalogovejch domků v satelitních městečkách na předměstí, které se sem tak často serou. Bohužel mi jsme nepochopili tu jejich myšlenku, protože u nich je ten satelit brán jako nejlevnější bydlení (hned po nechvalně proslulých čtvrtích) ceny pozemků tam jsou extrémně levné a nemovitosti jsou tak říkajíc dočasné. U nás se stal satelit s takovými domky symbolem luxusu (protože je to přece to samé co ve vysněné USA). Bohužel nyní dochází k vystřízlivění a ti co mohou se většinou stěhují jinam...

    Ve skutečně lepších lokalitách ty domky vypadají diametrálně jinak (i když po energetické stránce taky nic moc).

    A u nás se používají všemožné superhyper nástroje a spojovací prvky. U nich to jsou výkoné kvalitní pily a kladivo a obyč hřebíky. Kdo někdy viděl kvalitního anglosaského tesaře v při jeho díle. Ví o čem mluvím. To co on dělá všechno "od oka" ale přesně to by našinec nezvládnul ani po několika školeních a přečtení všeho chytrého na trhu

    Druhej rozdíl je v tom, že ty domy jsou fakt extrémně levné. Protože v některých místech se stavěj třeba rok co rok znovu, po povodních a stejně se jim to vyplatí. Protože ten místní zemědělec si na ten dům za ten rok vydělá...
    Taky u nich moc neexistují rekonstrukce, to je zase úlet naší krajiny. Pokud nevyhovuje tak se stěhujou jinam. Nic moc neopravujou. To u nás si většina lidí koupí starek domek, kterej je na zbourání s tím že ho stačí "jen" zrekonstruovat. Jen že to "jen" znamená dát víc peněz než za novej a už to nikdy nebude ono. Navíc to je nekonečná práce...

    Vše má své pro a proti, je na každém co hledá a co si vybere..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GECKO: severni amerika je vsechno klasicka 2by4 mrdka. mezi tema stenama a pak ubohym sadrosem je totalni prasarna elektrika a nezaizolovany trubky s teplou vodou. zvenku se ten shit pokreje nakou 'cool' nalepovaci radoby dlazbou se sparama, nebo se na to natluce umelohmotnej sindel. levny vokna kde 2 sklovy sou jo hogo fogo.
    to jak se stavi u nas v cechach a nasi stavari jaky sou mistri si clovek uvedomi az pak kdyz vidi ty neumetely tady. delal sem 3 mesice beton (garaze, basementy, chodniky, schody) kolem novejch baraku v kanade a fakt je to HC. ty baraky co se postavily pred 10ti lety sou tedka uplne v pici. vypadaj vybydleny, jakoby rozklizeny, oprejskany...vzdy az zub casu odhali jak je to vsechno krivy a nekvalitne az lajdacky udelany.
    nektery baraky dokonce misto 2by4 dreva mely takovy MDF lisovany drevo desky a icka ze kterejch to bylo. to sem nechapal, ze to je povoleny, nebo schvaleny inspekci.
    zlaty panelaky, cihlovy domy a trojvrstvy vokna co se delaj v cechach.
    pak sou z tech mistnich krcalu - baraku takovyhle navoneny hovna za 300 tisic dolaru. 150 m2 dreveny budky za 5 milionu...
    Brighton
    http://alberta.brookfieldresidential.com/.../chappellegardens/live-here/house-models/detail/brighton
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: Polystyren asi ne, to mas pravdu. Pouzivaji se nejake folie a hydroizolace, nebo jen staci ze to stoji na betonovych patkach? Jak moc nizkoenergeticky ty slamaky jsou?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: Ekologická je stavba jako celek ne použitý materiál na izolaci. EPS pak může ve výsledku být klidně ekologičtější než ta sláma! A ve slamáku jsem EPS nikdy neviděl ani si ho tam nedokážu dost dobře představit.
    Daleko důležitější než z čeho dům je postaven. Záleží odkud jsou ty materiály a hlavně jestli se dají zpětně po dožití stavby i rozumě recyklovat.
    V tomto ohledu je třeba sklobeton u Earthships je hotová ekologická bomba
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    GECKO: Ja mela predstavu ze drevostavby ktere se nyni vyuzivaji na treba pasivni domy, jsou rekneme ekologictejsi variantou nez zdene domy. Jestli to ale dobre chapu, tak ono se vsechno (i slamak?) stejne nakonec zabali do plastove hydroizolace a oblepi polystyrenem? Rekneme ze pasiv se bez polystyrenu neobejde? Ja bych chtela hlinene omitky a prijde mi zverstvo davat je na polystyren.
    GECKO
    GECKO --- ---
    THICKLY:
    THICKLY: No... to je na delsi povidani....

    Jednak nevim, jestli je tu ted nejkay zvlastni boom drevostaveb, ale obecne se stavi uz dlouho (OKAL je vpodstate drevostavba, i kdyz mizerne provedena a z dnesniho ophledu zoufale nekvalitni).

    Kazdopadne, povazujeme-li za drevostavbu takovou stavbu, nebo cast stavby, kde je hlavnim kosntrukcnim prvkem drevo, nebo nejake (typicky deskove) materialy vyrobene ze dreva, tak je drevostavbou minimalne castecne vetsina stavebni produkce rodinneho bydleni za poslednich 25 let a to proto, ze vetsinou je vynucovana sikma strecha a zaroven se dela obytne podkrovi, coz je typicky drevena konstrukce krovu, vyplnena izolaci a oplastena SDK (sadrokartonem)...

    K drevostavbam. V zasade muzou byt bud masivni nebo sendvicove.

    Masivni jsou roubene nebo srubove stavby, tdy stavby, kde jsou steny seskladany z masivnich hranolu (tramu) pripadne kulatin nalezato. Nekdy se dnes dela sendvic, kdy i takova stavba ma na vnitrni strane vrstvu izolace a to proto, ze masivni drevo samo o sobe zase tak dobry tepelny izolant neni.

    Sendvicove jsou takove, kde jsou steny slozene jako souvrstvi ruznych materialu, ktere nektere statickou a jine napriklad tepelneizolacni funkci. Takove stavby obvykle maji nejakou kostru, ktera zajistuje, ze to stoji (tedy maji skelet) ale neni to uplne nutne (napriklad stavby z K-kontrol, resp europanel, coz jsou dve OSB desky s vlepenou EPS - tedy polystyrenovou - deskou nutne pri jednom podlazi a podkrovi skelet mit nemusi.

    Drevostavby asi nejcasteji vychazi z americkeho 2by4 systemu, coz znamena, ze se zakladni ram sten konstruuje ze surovych hranolu o prurezu 2x4 palce, tedy cca 5x10 cm. Do vznikle mezery se vklada tepelna izolace (vata) a steny se olpastuji OSB deskama, ktere maji statickou funkci, zavetrovavaji to atd. Stavba je obvykel provadena "primitivnim" zpusobem na hrebiky nebo vruty, nepouzivaji se tesarske spoje. V evrope se obvykle kvuli mnozstvi izolac epouziva jiny prurez, vetsinou neco mezi 16 - 20 cm tloustky dutiny. Na vnitrni oplasteni se casto pouziva SDK, neni to ale nutne. Zaklad je, ze takova stavba bez oplasteni alespon z jedne tsrany neni dostatecne staticky stabilni.

    Je ale mozne postupovat i tak, ze skelet je vytvoren z masivnich tramu vetsinou prurezu, spojovan je tesarsky na cepy/dlaby a zavetrovan opet tesarsky, pasmanmi, vzperami atd, takovy skelet pak stoji sam o sobe a desky na nem maji ciste funkcni vyplne. (to jsem treba pouzival ja, masivni tramova kostra, v interieru castecne priznana, zvenci drevovlaknite izolacni desky a drevena provetravana fasada a zevnitr desky stramit s tenkovrstvou omitkou.

    a tech variaci je spousta i jinych.

    Obecne bych ale rekl, ze drevostavbu, at uz jakoukoliv stavi vetsinou lidi spis z duvodu rekneme filozofie nez z duvodu technickych nebo ekonomickych.

    Je ale mozne
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: to jestli se to rozsype za 30let je záležitost návrhu a realizace. Je jedno jestli je to zděný, sendvičová či masivní dřevostavba, nebo něco dalšího. Vše má své výhody a nevýhody a toho se musíš držet. Což je v reálu viděno velice vzácně.

    SDK kde nahradit čímkoli jiným, otázka je prč nahrazovat tak výjimečný materiál. To je stejná hloupost jako z venku dřevostavby nalepit EPS a na to nějakou šerednou fasádu...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: Takze ten boom drevostaveb co je ted u nas, je neco co se v americe stavi 50let a rozsype se za 30? Ja jsem mozna zaujata z panelaku a rada bych se sadrokartonu vyhnula, je to u modernich drevostaveb mozne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY:
    "napr v USA (dřevěný skelet opláštěný zvenčí překližkou a zevnitř sádrokartonem)" nic takového se USA pokud vím nestaví.
    Naopak evropské stavby pocházejí z 2by4 k-ce co se staví v USA Místo těch překližek se tady i tam používají ale OSB desky...
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Dopredu se omlouvam, ze budu za ignoranta, ale kdo by mi vysvetlil rozdil mezi skeletevou drevostavbou napr v USA (dřevěný skelet opláštěný zvenčí překližkou a zevnitř sádrokartonem) a sendvičové drevostavby co se stavi ted u nas?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Tak to jsem tě asi špatně pochopil, měl jsem pocit že ti vadí že jsem napsal "hermeticky utěsníš" Pokud jen z venku tak je to v tomto případě v pořádku, i když nechápu jaký to má smysl. Navíc vata o které si psal že tam být nemá (místo skelné bych tam dal tedy kamennou), odvětrávání z venku ani nikam jinam nepřekáží.
    Nejak nechápu tvou původní obavu. proto mě to zarazilo a chtěl jsem od tebe zjistit vice podrobností...
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: co to meles? Proc by to hemohlo hyt odvetravany smerem ven? Navic komin je stran vzduchtesnosti stavby priste dira, tak co....
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: To je tak když leví ruka neví co dělá pravá. Kominík ti sice může a nemusí dát revizi (osobně bych se toho nebál). Ale co je důležitější Ten způsob provedení komína musí korespondovat s technickým provedením stavby. O čemž dost pochybuju. Pokud tento poklop musí být "odvětrávaný" tak do většiny novostaveb vůbec nepatří. To ale zase netrápí toho kominíka, že. A investor může být štastný protože mu to doporučil "kvalifikovaný" dodavatel komínů... Ach jo :-)
    GECKO
    GECKO --- ---
    CUKI: mam triplastovy nerezovy komin vedeny venku po fasade. Prochazi stenou drevostavby. Dodavala to firma AHA komin z Frydlantu a pan Hauer pusobil, ze dost vi o cem mluvi. Ve stene udelali kastlik z nejakych soecialnich desek k tomu urcenych. Zevnitr jsme dotahli sadros ke kominu, zvenci je ta bedna zakryta dratenou siti priti hmyzu, na tom je vetraba fasada z modrinu, ktery je kolem kourovodu s min. Mezerou 5cm, prekrytou nerez vencem. Kastlik jsem vypljil skelnou vatou, ale dle kominika by mal byt prazdny. Nicmene po instalaci kamen na to revizni zpravu bez potizi dal.

    Pokud se bude delat na komin revize (coz predpokladam), doporucuju tenhle detail a asi i komplet konstrukci resit s tim, kdo ude delat revizi a ne s anonymnima vseumelema z internetu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Tak si nech udělat to oplechování od klempíře a pak ho tam jen přiděláš. To je tak půl hodka práce takže se vejdeš cca do 500Kč
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam