• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: to tedy určitě protože je to pěkná konina. Podlahovka má podobnou teplotu jako vzduch v místnosti, tedy se nic nevíří. To nejsou radiátory kde vzniká koloběh díky vysoké teplotě na tělese. Stejně jako u kamen, tam ale nedochází k tomu úplnému koloběhu, protože nejsou pod oknem.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: urban legend, pardon za mala pismena
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: co je "ul"?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: mozna ul, ale tvrdi to spousta lidi...
    MATT
    MATT --- ---
    ALDEMIK: kámoš to řešil na chalupě, nakonec má ještě vedle schodů 2x2 metry pochozí rošt, aby moh vzduch samovolně stoupat do patra, docela to funguje..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: podlahovkou se víří prach? odkdy?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NYKRUK: tak nejak nepredpokladam, ze by shaneni a vymena filtru bylo neco vic nez jednorazova rocni udrzba. a dum je mrnavy, fakt budu radsi ohrivat vzduch nez vzduch-voda-vzduch, virit prach podlahovkou nebo si blokovat uz tak maly prostor radiatorama...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    ALDEMIK: To asi ne, ale chceš celej život shánět, platit a měnit filtry? Když už tam chceš krbovky, tak můžeš rovnou udělat rozvod teplou vodou nebo hypocausty.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    NYKRUK: i s prachovymi filtry?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    ALDEMIK: rozvod vzduchu = rozvod prachu
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Resime rozvod tepla v projektu male nizkoenergeticke drevostavby vytapene krbovkama. prizemi a podkrovi o plose 76m kazde. mate nekdo podobnou situaci? uvazujem, jestli je treba teplovzdusny vymenik s rozvodem vzduchu nebo jestli to vyresit nejak jinak...
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: no logicky čím větší je nabídka a menší poptávka jde cena dolu. Ve ES to ale zatím neplatí. Nevím co tím banky sledujou, asi nikdo nechce udělat první krok. Protože zatím jsou ty ceny tedy majetek bank na téměř původních cenách, tak banka může vykazovat majetek který ale už de facto nemá... Je to jen taková další bublina v tomto zvráceném světě.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: A banky je nechtej prodat proc? ja myslela ze banky na jihu jsou kolikrat pred krachem? Myslis ze ty ceny nakonec pujdou dolu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: Ty na oko zděné budovy v GB jsou vesměs dřevostavby s přizdívkou. Která je tam jen jako dekorace...

    Ty jižní státy, jestli mluvíš o ES tak je to jinak. Ti lidé už ty nemovitosti nevlastní, ale mají je banky. Oni byli nuceni se přestěhovat do nájmů v levnějších (většinou taky bankami vlastněnými) nemovitostech. A rozdíl oproti USA je ten, že tam ze dne na den ty nemovitosti klesli na ceně taky, což se zde bohužel nestalo a proto se trh nemůže tak rychle uzdravit.
    GECKO
    GECKO --- ---
    Hele, to je ale debata o hovne, zejmena DEVIL uplne nechapu, co tu chce rict vzhledme k tematu klubu a polozene otazce.

    THICKLY: No, pokud nechces byt otrokem hypoteky, mas spoustu moznosti... napriklad vyhrat prvni cenu ve sporce, vydelat spoustu penez nejakym legalnim zpusobem, bydlet v najmu, stat se bezdomovcem a tak.... ale pokud chces VLASTNI bydleni, pak ma ty prvni dve, pripadne muzisi koupit nebo postavit nejaky levnejsi dum. Toho lze dosahnout dvema zpusoby... jednak koupi pozemku v miste, kde jsou levne (ale bude to nejaka rit, ale treba ve Frydlanstkem vybezku, nebo na Jesenicku se jiste neco najde) a co se tyce domu, tak tam nizsi ceny dosahnes zejmena mensimi rozmery. Drevostavba (rozumne provedena) obecne neni levnejsi nez zdeny dum a obracene. Ekologicky dum, pod tim si lze predstavit ledacos... ja to pojimal tak, ze se snazim pouzivat lokalni materialy (drivi, mistni pila), ekologicle a relativne snadno recyklovatelne materialy (drevovlaknite desky, slamove desky na interier, konopna izolace do konstrukce) a obecne to koncipovat jako provozne nenarocny (vytapeni drevem a podobne).

    EPS jsem pouzival v mire minimalni, ale na nektere detaily ano, plastovou folii nemam vpodstate nikde, na strese hlinikovy plech, ktery je lehky a vecny... ale netvrdim, ze ot je jedina mozna cesta.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: Vidis a ja v Anglii, zadnou drevostavbu nevidela, a jestli jo tak byla o cihlovana, ale je fakt ze jsem se po tom nepidila. I tak bych dum po anglicku rozhodne nechtela, krom toho ze vsechny vypadaji stejne a jsou mnohopatrove dle me jsou vseobecne domy v hroznym stavu, desitky let stary, neopravovany, rozvrzany a spinavy. O co vic se mi libi jak investujou a staraj se o verejnej prostor o to hur to vypada uvnitr, coz je dany, presne jak rikas, zivotnim stylem, lidi nakupujou levne v Primarku, veci kolikrat ani neperou,neopravujou rovnou vyhodi. Ale nechci bejt za specialistu, v Anglii jsem zila kratce, do lepsi spolecnosti jsem se nedostala :-)

    Americke budovy se mi take nelibi, jeden jak druhy, jak domecek ze sirek a vytapet ty obri prostory i pri lepsi izolaci bych take nechtela, ale opet dany jejich zivotnim stylem a prirodnimi zivly kolem. Jen jsem se chtela ujistit ze kdyz si tu clovek objedna drevostavbu ze to nebude to same v blede modrem.

    Co se mi libi je ze praded postavil dum sam, z veprovic, bez hypoteky a stoji do ted. Ale vytapet bych to take nechtela. Takze hledam jak bydlet a nebyt otrokem hypoteky na 30let a zaroven aby moje deti vedeli ze rajce neroste na strome a maso na plastovych taccich...asi jsme se zblaznila... ;-)

    Myslim ze ta situace v jiznich statech je dana tim, ze nemaji takovy socialni system, na duchody nemuzou spolehat a dum je kolikrat to jedinne co jim zustalo + obrovska nezamestnanost mladych, kteri ted bydli s rodicemi do 35let, rodice je musi zivit. Jsou hrdi, v domech bydli po generace a jsou schopni se velmi uskromnit tak aby neprodavali. Daleko vyhodnejsi je ted stavet nove, ci rekonstruovat, ovsem ceny pozemku nejsou o nic lepsi. Ale opet nejsem specialista/realitni makler/ sociolog.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: A druhej extrém je třeba Španělsko. Půl Španělska je sice na prodej, nezaměstnanost často i přes 40% ale ceny nemovitostí dolů nejdou.
    V USA se trh zaceluje právě díky rychle a pružně se měnící ceně těch nemovitostí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: Nechápu co máte všichni proti sádře. Pokud bych něměl SDK tak si udělám alespoň sádrovou omítku. Pokud SDK dobře dimezuješ, tak ho jen tak neprorazíš, to mi věř. Nikdy jsem nohou od křesla SDK nepropíchnul. A i kdyby snadno to zacelíš, což se ti u omítky bezestopy tak snadno nepodaří...

    Když jsem žil 2 roky v Anglii tak jsem těch dřevostaveb prošel mraky a taky jsem v nich bydlel. Nikdy bych to za panelák nevyměnil. To že mají v USA úlet místo toho něco udělat pořádně si pořídit pokoj pro hosty, pokoj s kulečníkem,... to je jiná věc. Rozdíl mezi námi a USA je ten, že tam se díky ochotě se stěhovat za prací, ceny nemovitosti pohybujou daleko víc dle lokality než jen dle stavu nemovitosti.

    V tom místě které uvádíš, kde bys dal za bydlení 5M (ale platy jsou tam taky jiné) by jsi postavil draho i stan. Protože tam je dobře placená práce.
    Naopak najdeš v USA i velká města kde jsou nemovitosti doslova zadarmo v super stavu. Ale o práci tam nezavadíš...

    Každá kultura má jiné zvyklosti. A málo kdo, kdo nežil alespoň chvíli v jiné zemi si uvědomí jak dobře se tu máme a jak je tu levné bydlení...
    Třeba v GB stojej nemovitosti cca 5ti násobek co tady, platy 5x vetší nejsou, jen ty minimální...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUKI: ja nevim kolik vydelavas, ale ja teda fakt nechci dat 25ti letou cast svejch vyplat do drevenyho, s odpustenim, chlivu!! je pravda ze treba 70% kanadanu celej zivot zije v najmu, ale to je furt bejt jak homelessak. furt se stehovat a nabytek snaset nekam, kdyz sou ty schodiste vsechny takovy malinky, vsechno z gypsu, takze trosku vetsi tlak na zed a noha od kresla se zapichne do zdi. v naprosty vetsine domu/bytu je vsechno vsude slyset (televize, jakejkoliv spotrebic, dupani/rvani deti, napousteni vany, splachovani hajzlu) clovek si pripada jak v nakym socialnim bydleni, kdy sdili vsechny veci se sousedama, at chce ci nechce. a to jeste mnohdy je treba plny stenic, svabu a podobnejch. dostat je odtud pak skoro nemozny. jak zalezou za ty duty zdi, podel trubek....
    ja na spani nejsem moc velka panenka. spal sem ve stanu v krovinach uprostred kruhovyho prujezdu v centru mesta, ve vidni pod grilem u reky, na zamrzlym jezere, ve vetvich stromu, ale vzdy dobrovolne bez placeni. tady za to, kdyz vim, kudy se kdo vedle v byte pohybuje a jeste za to musim platit...to je fakt silenstvi! a do toho se treba jeste spusti forced air - nejmin efektivni vytapeni baraku a ten zvuk toho kotle skrz ty trubky!
    ja se z toho chci co nejdriv dostat, jinak vylitnu z kuze
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: No já bych řekl, že tak špatný to USA, GB (ani Kanadě) neni.
    Je potřeba si uvědomit účel těch staveb. V Evropě (hlavně u nás) jsme zvyklí hnít celej život na jednom místě a hledat si práci dle bydliště. V USA je normální to dělat opačně. Najít si práci a podle toho bydliště.
    Takže ten dům podle toho musí vypadat. Tohle je ten případ, těch jejich katalogovejch domků v satelitních městečkách na předměstí, které se sem tak často serou. Bohužel mi jsme nepochopili tu jejich myšlenku, protože u nich je ten satelit brán jako nejlevnější bydlení (hned po nechvalně proslulých čtvrtích) ceny pozemků tam jsou extrémně levné a nemovitosti jsou tak říkajíc dočasné. U nás se stal satelit s takovými domky symbolem luxusu (protože je to přece to samé co ve vysněné USA). Bohužel nyní dochází k vystřízlivění a ti co mohou se většinou stěhují jinam...

    Ve skutečně lepších lokalitách ty domky vypadají diametrálně jinak (i když po energetické stránce taky nic moc).

    A u nás se používají všemožné superhyper nástroje a spojovací prvky. U nich to jsou výkoné kvalitní pily a kladivo a obyč hřebíky. Kdo někdy viděl kvalitního anglosaského tesaře v při jeho díle. Ví o čem mluvím. To co on dělá všechno "od oka" ale přesně to by našinec nezvládnul ani po několika školeních a přečtení všeho chytrého na trhu

    Druhej rozdíl je v tom, že ty domy jsou fakt extrémně levné. Protože v některých místech se stavěj třeba rok co rok znovu, po povodních a stejně se jim to vyplatí. Protože ten místní zemědělec si na ten dům za ten rok vydělá...
    Taky u nich moc neexistují rekonstrukce, to je zase úlet naší krajiny. Pokud nevyhovuje tak se stěhujou jinam. Nic moc neopravujou. To u nás si většina lidí koupí starek domek, kterej je na zbourání s tím že ho stačí "jen" zrekonstruovat. Jen že to "jen" znamená dát víc peněz než za novej a už to nikdy nebude ono. Navíc to je nekonečná práce...

    Vše má své pro a proti, je na každém co hledá a co si vybere..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam