• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AQUALOCO: věšení, sundání, vyžehlení a složení .. cca 30 minut
    ale i kdyby byla návratnost 2 roky, tak mi to za to nesraní se s tím stojí :D
    nejvíc to ale ocenila žena, neb nemusí věšet a žehlit :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ZATAMOKO: tyvole promiň, ale jak dlouho věšíš pradlo, že se ti to vrátilo tak rychle? ;) (mame nad prackou shoz na pradlo shoz a kos na to, tak nam to neklapne)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Na suseni pradla je taky dobra susicka v A+++(+) tride umistena na pracce.
    Krome mista setri i cas. Nam se jen v usetrenym case zaplatila za 6 mesicu, zaruku ma 5 let :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SMYSLOV: tak to si ještě vymysli sušící systém (ideálně v přístřešku pro auto na zimu či deště, doma to otravuje a překáží). A podle ztrát doporučuju kamna s minimálním výkonem, jinak se tam do hodiny nedá bejt v těch novejch domech! ;)
    Vlkhý boty překvapivě vyschnou na podlahovce. Jinak doporučuju nějaký udělátko na boty ke kamnům (za kamna). Na sušení mokrejch bund jsem instaloval ke středovýmu trámu zavěšenou dř. tyč.. Holt jsem nikdy v domě nebydlel dřív, tak to ladim;)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    AQUALOCO: ztráty zatím nespočítány... už koukáme po korkové podlaze... jeví se jako dobré řešení... nám jde u ty podlahy o to aby to chození nebolelo (což je ten beton i dlažba), ale nechceme opoštět podlahové topení... architekti i stavitelé ho tam umístili kvůli místu a my to absolutně chápeme... krom jiného tam stejně v obýváku budou jotulky (na sušení prádla jak všude píšou, že jim chybý radiator .))
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: jj, dobrý děkuju za info. Mám takovou vizi, že až jednoho dne odejde dřevěnej obklad domu, nahradím ho (nebo překryju) něčim, co bude vyrábět proud. Laicky bych ho klidně vyráběl na principu objemových změn nějakých materiálů (eventuelně FV fólií či desek - materiálů, který by to uměly), ale zatim sem v knajpě nenarazil na přislušně šílenýho fyzika :) Ale to už jsem trochu mimo...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Bojler mas na NN, nebo na sitovy?
    CUKI
    CUKI --- ---
    AQUALOCO: celoročně. pro FVE navíc není problém provozovat v zimě naopak. Jen to slunce je potřeba. Ideální je sklon do 20° od kolmice, nikoli to co se dělá u elektráren.
    Mě to jako brzda nepříjde. Těch 50% úspory za TUV je 5x až 10x více, než mi uspoří před chvílí zmíněná podlahovka s TČ jejíž investice je cca desetinásobná...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    CUKI: Takže hlavní brzdou je asi cena těch panelů, žejo? Protože když se začnem přes léto otužovat, je to doma :) Těch 40-50% jsi myslel v průměru za celej rok nebo od jara do podzimu (jak zatim předpokládám)?
    CUKI
    CUKI --- ---
    AQUALOCO: To záleží na podmínkách a spotřebě vody, ale dá se ušetřit v reálu tak kolem 40-50% spotřeby na ohřev TUV. Panely tak 1,5 až 2kWp cena (18-24k Kč) MaR (2k Kč moje vlastní výroba, 5-6 komerční řešení) a bojler (4-6k Kč) tedy cca od 24k Kč se dá šetřit v mém případě kolem 3000Kč ročně....
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SMYSLOV: betonová podlaha, na ní lepenou buď tenkovrstvou dřevěnou podlahu v hl. pobytovejch plochách (trochu přenos brzdí, ale má přínos v podobě příjemnýho materiálu na bosou nohu, když se ještě netopí / zkusil jsem v tomto období studenou dlažbu a docela nepříjemný) nebo marmoleum a ev. dlažbu v soc. zázemí. jaký máte spočítaný ztráty?
    CUKI: jaká je prosim tě nákladnost (plocha panelu atd.) a přínos v tomhle řešení? je to efektivní, případně v jakých měsících?
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: můžeš to rozvést? Rád se nechám přesvědčit, pádnými argumenty...
    TČ samo o sobě je vhodné do domů s velkou TZ a tady se jedná o novostavbu, čili nevidím důvod tam dát něco co se prostě musí servisovat a taky posrat..
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV: chápu že si investici můžeš dovolit, jen jsem chtěl nastínit co ti přinese..
    Proč přetechnizovat něco co funguje dobře? Za podlahovku ano, za TČ je pro mě nesmysl z výše uvedeného. A tu podlahovku bych dal elektrickou, která je provozně i jednodušší i životností je někde jinde...

    Solár se moc nevyplatí právě z důvodu složitosti systému, nahradil bych ho sekundárním předehřevem bojleru pomocí FVE
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    BANANABOY: pardon za zmatení kamarádi architekti nám projektují dům...
    v rámci studie vybrali tři firmy kde jsme jim dům představili a navrhli jim do kolika se mají vejít... v rámci tohodle tendru nám všechny tři oslovené firmy ukázali řešení podlahové topení spolu s TČ... a my jsme si nakonec vybrali jen jednu partu, která tu podlahovku s TČ také navrhuje... žádné subdodavatelé nebudou... bude jedna parta na dům a někdo jinej na interiér...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    CUKI: tvoje odpověď mi evokuje rozhovor s 60-ti letym topenářem kterej neni ohotnej pobrat 21.století a víc se v tom radši nebudu šťourat.

    SMYSLOV: jenda vec ktery nerozumim, vy stavite nejakyma subdodavkama ? ze zminujes nejaky firmy, ale projekt k tomu domu neni ?
    pokud to mam byt mensi smart-house, TČ je určitě výborná cesta. U všech projektu a realizaci kam jsme je pouzili si to uzivatele pochvaluji. Vse v kombinaci s podlahovkou.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    AQUALOCO: díky a podlahu máte jakou dlažba, beton, plovoucí?... či jiná varianta
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SMYSLOV: Podlahovka je super (hlavně v přechodnym období), podlahu máme na terénem, takže to bylo jasný. TČ bych vynechal. S elektrokotlem protopíme za sezónu 7 tisíc. Porovnával jsem mnohokrát s obdobnýma domkama, který TČ maj a účty za elektriku jsou stejný.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    CUKI: jasný... za mě nemáme problém investice...
    za druhé návratnost nám je díky investici taky jedno... (do domku se stěhujeme dokonce života)
    a jak jsme psal vsechny tri oslovené firmy tam to topeni dali..
    uz kvuli uspore mista nejde o velky dum naopak jde o maly chytry domek...
    vsichni to povazuji za standart...
    pardon jsme poprve v zivote a naposledy v situaci staveni domecku...
    a cena oproti radiatorum a kotly nevychází nikterak astonomickým rozdílem...

    mě by zajímalo zda tu někdo s topením bydlí... teorie si jde užít všude hodně...

    v teorii a číslech vychází dobře solár na střeše na ohřev vody v realitě je to trošku na prd věc .)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV: prvně musíš znát tepelné ztráty. Za druhé TČ není úplně vhodné pro nízké zeploty jaké se používají v podlahovce. Použít jde, ale moc výhod to nepřinese. V novostavbě je TČ samo o sobě nesmysl, pokud tedy nestavíš hrad... Novostavba by na topení měla spotřebovat do cca 20kWh/m2/a U větších by to mělo být podstatně méně, ale uvažujme při 100m2 vytápěné plochy dáš za topení něco přes 5k Kč za rok při použití otopné soustavy do které vrazíš 2000Kč!!

    Za jak dlouho se ti vrátí podlahovka s TČ do které vrazíš třeba 100k Kč?? Protopíš stejnou částku za 20 let, kdybys ušetřil polovinu což se ti nepovede, tak by se ti to vrátilo za 40 let (a to nepočítám že ty peníze se dají investovat jinde) Tolik to čerpadlo zdaleka nevydrží a to nemluvim o údržbě...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    SMYSLOV: jo takhle uplne obecne a ze siroka :) . No to je spis o tom si nad to sednout a projit si pro a proti vice elementu a podle toho se rozhodnout.
    Pokud chcete podlahovy palubky na rostu, tak podlahovka odpada = lehka skladba podlahy. Pak se musi zvolit bud vysokoteplotni spad = tzn kotel + radiatory. Nebo TČ vzduch/vzduch a teplovzdusny rozvod po dome nebo reseni vytapeni pomoc VZT /vzduchotehniky/. Případně krbová vložka atd atd
    Podlahovka se da ale pouzit i do lehke skladby podlahy, jen je to lehce proti principu tohohle systemu. ale ta moznost je. Jen je to drazsi a klesa ucinost. Co se tyce finalniho povrchu je stale moznost mit hezkou dřevěnou podlahu, ale je potreba pouzit podlahove lamely ktere jsou urceny pro podlahove vytapeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam