• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: pokud je chalupa celoroubená, tak konstrukce stropu a krovu tlačí přímo na stěny. Jednopodlažní budova je pak bez podstávky. Sesycháním i nepatrným stlačením dřeva se celé konstrukce "spojí" jak říkáš. Rybinové spoje jsou opracované tak, že tlakem na spoj se oba trámy posouvají k sobě na doraz. Proto musí být mezi trámy vůle, aby rybina fungovala.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Poloroubené jsou snad všechny ne? Hospodářská část byla vždy kamenná.
    Podstávka, jak je už zde napsáno, řeší pouze roznesení patra. Sesedání (tedy problémy s výplněmi) se děje podle mě více sesycháním materiálu, ne jeho zatížením patrem. Nebo je má úvaha mylná?
    Navíc sesychání a zatížení vahou má velmi dobrý přínos pro statiku. Dřevo se do sebe zaklesne a zapře. Proto v horách (Jizerky, Krkonoše) jsou roubenky bez podsádky. Zatímco Českolipsko nebo Turnovsko je vesměs všude postavené na podsádkách. Alespoň dle informací ze Severočeského muzea.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    GECKO: Ano, u stavby s podstávkou probíhá sesedání stěny jako celku, probíhá samostatně, bez vlivu na strop a krov.
    Vložené trámky jsou tam stejně jako píše TSOH. Ale v překladovém trámu nad oknem musí být kapsy nebo díry turch tak i tak.
    Podstávka je výborná konstrukce pro poloroubené budovy, protože nemění svou výšku a chalupa se tak po letech drží výšku stropu a střechy
    GECKO
    GECKO --- ---
    TSOH: Jen si dovolim upozornit, že zrovna na týhle fotce drží strop a následně střechu ta podstávka a se sesedáním se teda příliš nekalkuluje. Roubení je víceméně jen výplň.
    TSOH
    TSOH --- ---
    NYKRUK: Diky.. Ta varianta, kterou popisuji je řešena tak, že na těch vertikálních hranolech leží trám.. Proto mi to přišlo divný a tim pádem je to divný. Na fotografii, kterou jsi vložil, se díky vydlabanému prostoru nad trámkem počítá s tím, že si stavba vlivem sesychání sedne.. V té variantě, kterou popisuji se tomuto zabraňuje... Až pojedu kolem zkusím udělat nějakou fotku, ale z obrázku co jsem vkládal, by to mělo být patrné...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: To je jasné že to jde bez závitovky, ale ona jen v této uspěchané době urychlí to sesedání a umožní ho snadno zrovnoměrnit. Dřív se místnost seschla o dvě desítky cm a nikdo nic neřelil, dneska by i na několik cm lidé koukali jako na vtip.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: to se nestahuje, proč by mělo. Celá roubenka se dá postavit úplně bez železa a funguje perfektně.
    Svislé kolíky zabraňují proti vybočení trámu ve vodorovném stěnu. Je to moderní podoba stěnové kleštiny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Takže ty 2cm dubové tyče suplují tu závitovou tyč? To moc nechápu jak se to potom stahuje.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    TSOH: je to tak správně, ty hranolky je dobrý zadlabat do stěny a v trámu nad nimi musí být kapsa, aby trám mohl klesnout. Jinak se to opře o ty svislé trámky a bude je to tlačit směrem do futra nebo do boku.
    Všechny prvky musí být prostě posuvné

    Někdo dělá roubenku beze spár a trámy leží na sobě, ale to je pak problém dotěsnit. Po pár letech se to celé zkroutí a pak tam bude foukat.

    tady je t v detailu vidět


    CUKI: Závitová tyč není dobrá, protože se na ní sráží vlhkost. Dávají se tam svisle dubové tyče průměru asi 2 cm
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Zmenší! Roubenka, aby splnila alespoň trochu dnešní požadavky musí několik zim stát aby si trochu sedla. a ani pak to není kdovíjaký terno. Výplně se tam dávají až po několika letech.
    A aby to nebylo tak drastické, tak se každých X metrů navrtá zeď seshora dolů a protáhne se tím závitová tyč, která dokáže trochu podpořit rovnoměrné sesedání.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Asi laický dotaz: známej si nechává dělat roubenku a v místě otvorů má svislé dřevěné hranolky (nezmenší se už výška stavebního otvoru) a mezi jednotlivými kládami má také vložené malé špalíčky. Jsem měl za to, že se tyto stavby vždy vysycháním ,sednou, > že se zmenší výška a nijak se tomu nebrání/počítá se s tím předem... (co vim tak oknaři okna vyměřují třeba o 10 cm nižší než je otvor). Tohle jsem ještě nikde neviděl.. Napadají vás nějaké nevýhody/výhody takovéhoto postupu ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: A jako co má ta stavba sloužit? Pod úroveň terénu nemusí být takový problém, jako samotný styk se zeminou. Záleží na dřevě jaký použiješ, na zemině a pod. Třeba takovej klášter v Doksanech je částečně založenej na volném dřevěném dubovém roštu. Akát zase více odolává houbám.
    Osobně bych se tomu styku snažil, ale za každou cenu vyhnout. Je to nekontrolovatelný detail.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Ahoj, neměl byste někdo prosím tip na způsob zakládání dřevostavby pod úroveň terénu? Chtěl bych se vyhnout běžnýmu způsobu, tj vytažení zděný konstrukce několik desítek cm na terén včetně klasickejch detailů odvodnění a posazení dřevěný konstrukce na to (je to kvádr 7 x 3.5 metru, rád bych to udělal z opakujících se rámů a ztužujícího pláště, pokud bych to kladl na zděnou konstrukci tak bych musel řešit dostatečně tuhý kotvení do stěn atd...). Máte zkušenosti třeba s vložením dřevěný obálky do zděnýho "pouzdra"? Nebo máte někdo zkušenosti se stykem přímo dřevo > zemina, doplněný např o dvojitou hydro? Díky moc.
    ZORB
    ZORB --- ---
    PREEMA: http://www.dumrazdva.cz/ zatím na ně mám jen positivní ohlasy.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    PREEMA: chytry-dum.eu
    obrovská spokojenost. Klidně víc pošta. Jen je staví na místě, ale o to jsou levnější než panelové
    PREEMA
    PREEMA --- ---
    Ahoj , doporuci mi tady nekdo firmu na stavbu drevostavby ve strednich cechach ? diky
    GHANTA
    GHANTA --- ---
    VERKULENT: Napiš v jakym kraji chceš stavět. Nebudu doporučovat firmu, která je z druhýho konce republiky. u malého projektu má smylsl zůstat v rámci okresu, u všech profesí. Já takhle jezdil pomáhat kámošům, většinou na moravu. Něco i východní čechy. Máme i kapacity na menší roubenky, transfery a opravy historických roubenek. Např. teď stavíme z TEC panelů barák o půdorysu kolem 1400m2....Takže odpověď zní ano, někdo kdo staví dřevostavby určitě existuje, jsem toho příkladem. I když poslední dva roky funguju mimo čr.....
    VERKULENT
    VERKULENT --- ---
    Ahoj, existuje u nás v ČR nějaký freelancer, který staví dřevostavby, nebo prostě jen nějaká malá firma? Chceme jen pidi domek, chceme se na stavbě podílet, ale pod vedením někoho šikovného a zkušeného.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Snažím se neslučovat materiály s různým způsobem ekologické recyklace. Ne vždy to jde, ale zde mi sloučení barvy se dřevem, které mohu ekologicky spálit nebo zkompostovat zbytečné. Svislé venkovní řezivo se snažím vůbec nenatírat a raději používám uhlíkovou metodu. U vodorovných používám podomácku vyrobenou fermež aplikovanou za dlouhodobého letního sucha
    Jinak barvou a jakoukoli chemií natírám jen na již natírané a dostatečně vyschlé dřevo.

    Lodní jak je na vnější použití velmi vhodný protože je pružný, ale nevím co s tím udělá vlhkost, která se dostane za ten lak z vrchu při bočních deštích. Možná zbytečná obava, ale tak nějak mi připadá, že se za vlivem gravitace dostane spousta vlhkosti, která nebude mít moc cest jak se dostat ven.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: dik... co by jsi schválně zvolil za povrchovou úpravu ? Já jsem to olejoval jak jsem psal a v místech u země kam cáká voda jsem to po obvodu natřel lodním lakem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Nechal bych to být, déšť to brzy omeje. Pokud by jsi to chtěl natírat, tak bych počkal, až to vyschne a nebo bych to nechal být. Ta plíseň není nijak destruktivní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam