BANANABOY: No hlavně když to čtu, tak ta věta nedává smysl. :-) Bohužel se občas nevhodně při praní dotknu touchpadu a přehodím kurzor nějak jinam... :-)
V USA jsem nikdy nebyl natož abych tam žil a dělal dřevostavby. Ale jednoho tesaře z Nashville a později New Orleans znám osobně. Jeho otec byl tesař, jeho děda taky a je to tam takto velmi běžné. On sám dělal dřevostavby asi 15 let v USA a teď už asi dohromady (není tu trvale) pátým rokem po Evropě (hlavně Holandsko, Německo, Dánsko). Takže jeho srovnání mi bylo velkým přínosem.
Například teprve chvíli předtím než se poprvé dostal do Evropy se tam začala víc řešit parotěsnost v ostění oken, ale jejich stávající řešení je zase naopak mnohem dál. Speciální samolepící pružné fólie přímo vytvořené pro okna. Ale to se zde na tak malém trhu nemá šanci uchytit. Navíc v USA je mnohem větší důraz na normativnost. Většina oken má typizovaný modulový rozměr...
Ač mají mnohem větší trh, stále jedou vše hřebíkama (ať už ručně nebo pneu). U nás je to hodně o speciálních kováních. Přitom jejich domy jsou mnohem větší a stavebně složitější. Tím že to opravdu dělají tesaři, mají v tom větší zručnost, umějí lépe řešit vady dřeva. Zatímco u nás se staví z prvotřídních přesně předpřipravených surovin (KVH, tesařské botky, úhelníky,..) U nich je to hodně o umu a hlavně rychlosti. Ty dřevostaby tam rostou neuvěřitelnou rychlostí. Staví to víc lidí, kteří jsou velmi dobře sehraní. Proto jsou ty jejich stavby mnohem levnější.
Co se týče kvality provedení tepelných izolací(do nedávna se vůbec moc neřešila), samotného návrhu, technologií a pod. Tak tam má zase prim Evropa. U nich se stavějí hlavně ty katalogové paskvily. Dokonce až tak moc že ti průměrnej tesař z patra vyplivne jak dlouho se co dělá, jaká je na to spotřeba toho či onoho materiálu včetně alternativních propočtů.
Pravdou je že u nich jsou sice skoro všechno katalogové stavby, ale léty velmi zdokonalené a promyšlené. To co tady člověk najde v katalogu by často nevymyslel ani student prvního ročníku stavební průmyslovky.
Navíc je tam u nich nudná rovina a pravoúhle pozemky přesných rozměrů...
No a pak mám srovnání z GB kde jsem žil a hodně to sledoval. Většina staveb jsou dřevostavby, mají často podobný a oblíbený charakter, ale co kus to unikát. Přesnost není britskou ctností. Stavějí to tam stejně většinou dělníci z východní Evropy. A jakákoliv invence je proti britské mentalitě. Takže většina domů má jednoduchá okna, šílené rozvody. Směšovací baterii člověk najde jen u cizinců z dovozu (v krámě ji nesežene) Teplá voda funguje většinou samotížně. Ohřívá se v podkroví.
Moderní budovy, jsou na tom sice už lépe, ale pořád je to dost špatné...