• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    OMIKK:
    Tak zacal bych tim, ze vymenis kabely, ktere se zdaji dle fotky naprosto nevhodne k jakemukoliv kontaktu s horlavym materialem za kabely splnujici normy pro pokladku do a na horlave povrchy.
    Postaci Ti kabel cyky 3cx1,5
    Kabely cyky, ktere jsou v nasich podminkach dostupne muzes polozit a uchytit na horlavy povrch, nebot samy osobe pozar neiniciuji.
    Do chranicek (nikoliv do nejakych kgckovych, nebo ppr trubek) bych je umistil pouze v miste nejakeho mozneho namahani.

Dale si zakoupis "bodovky" ktere se mohou umistit do podhledu z horlaveho materialu.
    Idealni by bylo celou instalaci mit na proudovem chranici.
    Napojeni svetel na kabel cyky bys mel idealne dat do nejake certifikovane spojky, v praxi cokolada, nebo wago svorka omotana vulkanizacni paskou taky dobra.

Pokud chces vic informaci, vcetne citaci z norem,ap. ,napis mi do posty ;-)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    jdu izolovat pudicku...nejaky elegantni reseni na downlight ve strope
    ...puda nebude obyvana..tzn jen parotes na podlahu-vata-prkna(podlaha)
    co s tim udela profi remeslnik (kdyz pominu ze se to na pudu nedava...atd)
    ja mam vymysleny ze bych cely to svetlo nasunul do 200mm odpadnich trubek..akorat nevim jestli se mi uplne chce..je jich asi 14 celkem..cely to objizdet atd..treba existuje nejakej boxik..?

RAMJAH
    RAMJAH --- ---
    Ahoj, prosba, viděl jste už někdo naživo věci, který se realizovali pod projektem Pelíšky ( tuším Brno ) ?
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: potrebuju se zbavit obouch..:-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEVIL: To je jen teorie. protože se dostaneš jen na povrch. I když tlakově ošetříš všechny viditelné vstupy, stejně se nedostaneš všude. Pokud je to nábytek, dá se to potopit do lázně a nebo odvést do Řeže. Ale na stavbách dochází akorát k lokálnímu zpomalení jejich rozmnožení.
    Červotoče bych ale obecně moc neřešil, ten je strašně línej a pomalej. Tesařík je ale jinej level...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    R6ANDREW: je to nakej sajrajt - insekticid, takze budou mit padla navzdy imho
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    DEVIL: ja spis myslim jak funguje povrchove osetreni napadeneho dreva. Ma ma teorie, ze se tam brouk nevrati, smysl?
    JUMMI
    JUMMI --- ---
    Zdravím, chystám se na chalupě na stromový dům. Sháním tipy na konstrukční řešení spoje strom x dům. Věděli byste o něčem, nebo nějaké osobní zkušenosti? Díky
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    R6ANDREW: funguje to, kdyz si v hajzlu a larvy chroupou v tramech. aplikujes roztok a vetsina jich zhebne
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    A jak to funguje? Jako prevence - broukovi to nebude chutnat, odpuzuje ho to. Ziveho trefeneho to zabije. Ale, kdyz povrchove osetrim napadene drevo, teoreticky cerv se zakukli, vyleze brouk, ale pak se jiz nevrati, kdyz je to povrchove osetrene, ne? Ledva by vlezl do nejake nevystrikane chodbicky, ale i ta bude treba pul centimetru hluboko osetrena, jak to tam zateklo, a tak tam teoreticky ani nevleze, ne?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HE11_KNIGHT: kdyz nasi pred 20ti lety nechavali opravovat strechu domu, tak naka firma tam do tech od cervotoce min poskozenejch tramu pichala nakej roztok takovou specialni injekcni strikackou s tlakovou hadici. uz nevim co to bylo, ale ty tramy ac jsou v nich diry od cervotocu, tak drzej a dalsi diry se v nich neobjevujou. vim ze ti to asi nepomuze, ze nevim co tam strikali ale nasel sem tohle. tak napis treba ty firme, co pouziva za chemku. treba ti to reknou
    podotykam ze tenkrat do tech tramu nevrtali, jen meli takovy uzky jehly a tema to tam strikali az to strikalo z tech der od cervotocu.
    Tlaková injektáž krovu - likvidace tesaříka, červotoče, dřevomorky
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=4ucaOiuXMzk
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    DISKOPANKER SNUPAK CUKI Ok kuci děkuju, po tom Lignofixu jsem se díval, akorat jsem byl docela zmatený, že zmizel Lignofix Pro TOP. Místo toho nabízejí Super, což v jejich tabulkach oproti tomu PRO byl docela chudák. Ale vzhledem k tomu, že PRO není k sehnání asi změnili "recepturu" a Super bude asi rovnocenný.

Díky všem.
    DISKOPANKER
    DISKOPANKER --- ---
    DISKOPANKER: Jeste bych dodal, ze na jedny vic nez stolety chalupe sme to takhle osetrili pred cca peti lety a ty vyzrany mista uz se nerozsirujou
    DISKOPANKER
    DISKOPANKER --- ---
    HE11_KNIGHT: Pouzivame Lignofix, pred nastrikanim projit ty tramy, ocelakem vydrbat takovy ty povrchove sezrany mista az na pevny drevo a pak normalnim postrikovacem na zada poradne prodojit, klidne dvakrat, jeste se pouziva Bochemit, kazdopadne sou to pekny sajrajty, v kratasech a triku bych to nedelal a podle toho, jak to svedi na kuzibtipuju, ze ty brouky a houby to sezere slusne
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    HE11_KNIGHT: Z běžných prostředků je asi nejlepší lignofix. Dá se tam stříkat motorovým postřikovačem. Moc hluboko se nedostane, jak píše CUKI, ale je to lepší než nic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HE11_KNIGHT: Záleží co to je za hmyz jak moc je to postižený, jak dobře se k tomu dostaneš, jak moc masivní ty trámy jsou. Ale povrchové nátěry jsou k ničemu, to je jen tak na oko.

Nejlépe funguje asi ultrazvuk. Ale stačí se nedostat všude a máš to tam za chvíli znovu.

Co se týče hub, tak tam je to jasné. Stačí zamezit vlhkosti. Někdy stačí jen opravit střechu, vyřešit hydroizolaci a parotěsku,... To ale asi nebude u stodoly problém...
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj, potřeboval bych radu, čim napustit trámy ve stodole, aby to bylo likvidační pro dřevokazný hmyz co tam je, aby to bylo odpuzujicí pro hmyz/houby/vodu.

Na spodek trámu (nejblíže k zemi) jsem dal fungistop od colorlaku, ale prý je to jen na vlhkost (obal ale tvrdí něco jiného :) )
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Domy jako takový ne. Já hodnotím jen tu práci-stavbu se dřevem.
    Co se týče životnosti staveb a obrovskému materiálovému přizpůsobení nejnižší ceně. V tom já nevidím problém s kvalitou řemesla jako spíš podřízení velmi rozdílnému životnímu stylu.
    U nich je běžné že chlap je živitel rodiny a žena spíš jen tak nějak přicmrndává. Takže chlap získá lepší práci na druhé straně USA a staví se (minimálně velmi důkladně rekonstruuje) se znova. U nás jsou lidi kteří často neopustí za svůj život své město. Máme větší vztah k našemu bydlení. Protože ho budeme používat nejen mi, ale pravděpodobně i naše děti.
    Druhá věc že jejich domy jsou většinou hodně obrovské a to i pro chudší vrstvu obyvatelstva. Tedy to všechno se v tom velmi promítne.

A pak taky zrovna ten týpek o kterým jsem psal je z míst kde každoročně záplavy smetou vše z povrchu zemského a když ne tak to udělá tornádo. A oni ten dům postaví často de facto na rok nebo maximálně několik let. A pak když přijde povodeň, tak si udělají dovolenou a ten dům si za pár týdnu nechají postavit na tom samém místě znova. Tohle se na těch cenách dost projeví.

A co jsem tak pochytil (je to jen má domněnka), tak ten ekologický aspekt z Evropy se tam už taky dostal a tato výstavba je kvalitativně minimálně srovnatelná s tím, co se zde staví. Nejsem schopen říct na kolik je to běžným jevem a v jakých oblastech se to nejvíce projevilo (předpokládám ty s chladnějším klimatem a hlavně městské aglomerace), ale jisté je to že i to málo velmi rychle umožnilo obrovský vývoj materiálů a technologií, protože USA je prostě obrovský trh. Jsme sice ta jednotná EU, ale pořád si tu každý spíš hraje na svém písečku.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Ja ti nevim, vetsinou je uroven cookie cutter zastavby v usa hluboce odflaknuta. Vynechavani dulezitejch vrstev za ucelem usetreni, nedostatecny izolace, zivotnost domu je hluboce pod nasi urovni. Taky se v usa stale pouziva na urcity stavebni vyrobky azbest bez planu na regulace. Nove domy maji kvuli setreni na materialech zivotnost v radech desitek let. A ani zdeny stavitelstvi na tom neni o tolik lepe. Nic co by stalo za respekt.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: Teď nechci aby to vypadalo, že si stěžuji na kvalitu českého tesařství. To co se tu kdysi stavělo, nad tím zůstává rozum stát. Už jen nad tím návrhem. Naopak se tam neobjevil ani hřebík :-) pro mě už je taková stavba sama o sobě uměleckým dílem. To už nehodnotím vůbec ze stavitelského pohledu...

Ale srovnával jsem teď to dnešní stavitelství rámové k-ce. Tam je jasný důraz na výkon. A technologie a postupy diametrálně odlišné. Ano UK je hluboko pod evropským průměrem, ale tu unifikovanost z pohledu výroby k-ce bych tam nehledal, naopak. Jako když má schodiště do patra nahoře 98cm a dole 85 na šířku, to je u mě úlet. A vše se musí dělat (zbytečně) na míru. Předem si to nenařežeš... NZ jak vypadá netuším, ale obecně má mnohem blíže k USA.
    Na modulovost mám ale opačný názor. Necítím se být jejím otrokem, ale snažím se jí přizpůsobit. Ale když vidím okno které končí 15cm od jedné fošny zatímco na druhé straně ji to zbytečně odstranilo. Z toho se ježí chlupy zase mě. Chápu že někde to jinak nejde a má to své opodstatnění. Ale když je to uprostřed stěny kde to ničemu nevadí a je vidět že jen projektant nedomyslel...
    A radon řešit v USA nemusí, protože používají téměř výhradně crawlspace.

LINKOS: Ano pokud jsou vychytané tak je to jiná, ale já takové nevidím. Navíc když se do těch katalogů koukneš, tak jich bývá několik desítek i stovek. To je na náš trh moc aby se to mohlo vychytat. Navíc se to hodí opravdu vesměs jen do těch satelitů, které jsou po vzoru USA dosti unifikované.

Unifikace má smysl, ale musí vést k lepšímu stavebnímu postupu, což se u nás prostě neděje.

A Japonci o těch se bojím vůbec napsat. To je jiná liga a není to stavebnictví, ale zenové cvičení :-D jejich životní zvyky a potřeby jsou ale taky v tomto ohledu jinde a nemají takové nároky (například akustika). jejich běžné stavební metody budou podle mě taky asi dosti odlišné. Tohle je jen pro fajnšmekry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam