BANANABOY: Teď nechci aby to vypadalo, že si stěžuji na kvalitu českého tesařství. To co se tu kdysi stavělo, nad tím zůstává rozum stát. Už jen nad tím návrhem. Naopak se tam neobjevil ani hřebík :-) pro mě už je taková stavba sama o sobě uměleckým dílem. To už nehodnotím vůbec ze stavitelského pohledu...
Ale srovnával jsem teď to dnešní stavitelství rámové k-ce. Tam je jasný důraz na výkon. A technologie a postupy diametrálně odlišné. Ano UK je hluboko pod evropským průměrem, ale tu unifikovanost z pohledu výroby k-ce bych tam nehledal, naopak. Jako když má schodiště do patra nahoře 98cm a dole 85 na šířku, to je u mě úlet. A vše se musí dělat (zbytečně) na míru. Předem si to nenařežeš... NZ jak vypadá netuším, ale obecně má mnohem blíže k USA.
Na modulovost mám ale opačný názor. Necítím se být jejím otrokem, ale snažím se jí přizpůsobit. Ale když vidím okno které končí 15cm od jedné fošny zatímco na druhé straně ji to zbytečně odstranilo. Z toho se ježí chlupy zase mě. Chápu že někde to jinak nejde a má to své opodstatnění. Ale když je to uprostřed stěny kde to ničemu nevadí a je vidět že jen projektant nedomyslel...
A radon řešit v USA nemusí, protože používají téměř výhradně crawlspace.
LINKOS: Ano pokud jsou vychytané tak je to jiná, ale já takové nevidím. Navíc když se do těch katalogů koukneš, tak jich bývá několik desítek i stovek. To je na náš trh moc aby se to mohlo vychytat. Navíc se to hodí opravdu vesměs jen do těch satelitů, které jsou po vzoru USA dosti unifikované.
Unifikace má smysl, ale musí vést k lepšímu stavebnímu postupu, což se u nás prostě neděje.
A Japonci o těch se bojím vůbec napsat. To je jiná liga a není to stavebnictví, ale zenové cvičení :-D jejich životní zvyky a potřeby jsou ale taky v tomto ohledu jinde a nemají takové nároky (například akustika). jejich běžné stavební metody budou podle mě taky asi dosti odlišné. Tohle je jen pro fajnšmekry.