• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZELENY_CAJSLACKLINE ------- aneb rovnovaha je moje druhe jmeno
    BUDDHA
    BUDDHA --- ---
    KWJET: Hurray z Kwjetaka je podnikatel !!! :)
    Kluci usatí - tak až půjdete ozvěte se - zkusim si zač je toho lajna !!!
    KWJET
    KWJET --- ---
    LUNIX: čau, no já jsem teďko v ostrově na ukončovací hajlajn akci.. :) v sobotu jsme natáhli v Tisý hajlajn na Dogu (cca 18m dýlka), přešel jsem já, Smolda a Mirka! (Smolda povidal, že je o pro ženský světovej rekord, protože Lost Arrow Spire má "jen" 17 metrů.. :D) potom včera opáčko první hajlajny v ČR (v Ostrově, cca 16 m, paráda), urvali jsme lajnu při napínání 35 m hajlajny :D a dneska prší jaxvině, takže akorát kalíme Pod Císařem.. :)
    zejtra se eště uvidí, jestli vymyslíme eště nějakej hajlajn a jedem dom... takže třeba ve středu nebo tak bysme mohli jít něco natáhnout, podle počasí.. ;)
    dám vědět ;) Q
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    zitra (dneska) asi zase riegrace cca od 12-13 hod, kdyby mel nekdo zajem. planuju nejakou kratsi lajnicku.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    KWJET: supr, vypada to dobre :-)
    kdy planujes dat nejakou lajnku? rovnou si od tebe nejaky drobnosti objednam pri ty prilezitosti.
    dneska jsem byl v riegrech testovat svuj vylepsenej mechanismus napinani, momentalne uz s celkovou nosnosti 25kN a luxus. jen uz mi 29m statiky (neco pres 5m efektivne) staci na napnuti ty 35m gumy z provaznictvi na florenci jentaktak :-)
    KWJET
    KWJET --- ---
    ofíko spuštěnej www.slackshop.cz no jupí...
    teď už jen samá pozitiva a sociální výhody... :D
    Q
    KWJET
    KWJET --- ---
    BUDDHA: čááu buddhos.. hele jedu dneska domu na North Gang Meeting u Vojda.. nechceš přijet? info kdyžtak na Grůwru.. na lajny pudem, ale jindy, tendle wýkent nestíhám.. ;) see ya Q
    BUDDHA
    BUDDHA --- ---
    Hleda se Kwitko - jez vytahne sve kamarady na linu - znacka TENTO VIKEND :]
    KWJET
    KWJET --- ---
    HELLOMAN: jj, ten vzoreček to povidá v těch jednotkách, ve kterejch zadáš W - tíhu slackera; joa Sag samozřejmě přesně v půlce..

    LUNIX: co dneska zajít na vítkov? já tam budu od 3 s blabošem, tak kdyžtak doraž ;)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN: jo, to je ono, tak supr, silu mame spravne :-)
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    LUNIX: ten VYKWJETUV :-) to muze rikat v "kg", a ne v Newtonech... to by docela sedelo protoze sin(arctg(x)) je "podobny" x, a pak az na ten desetinasobek za gravitacni konstantu je to uplne to samy :)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    KWJET: cus, vzorec vybornej. lezou z nej 10x mensi hodnoty nez z toho, co vymyslel Helloman, ale jinak prubeh funkce vypada stejne a je vyrazne jednodussi, coz se rozhodne hodi. Mne se teda zdaj realnejsi ty 10x vetsi hodnoty, ale mozna nejsou, asi by to chtelo sehnat ten merak a overit.

    o grigri jsem taky uvazoval, ale myslim, ze s tou kladkou je napinani vyrazne jednodussi. nevis kolik ma grigri udrzet? nejak se mi to nedari najit.

    uzly na lajne delat nechci, planuju samosvor z majlonky a karable, vypada to celkem stabilne a pujde to lip rozdelavat.

    letnou vidim cca na 14 hod (doufam ze spis driv), kdyby byla nejaka zmena planu, tak sem snad stihnu napsat, ale na 90% tam budu. nevim teda kde presne, nemam tam jeste moc ocihly stromy, ale podle lajny urcite najdes :-) taky nejspis pojedu na kole, protoze se mi to nechce tahat rucne. taky jsem zvedav, jak se na tom udrzim, zatim jsem daval max tu 15ku :-)
    KWJET
    KWJET --- ---
    ahoj všem, koukám, že se to tu slušně rozjelo :) na spočítání statickýho zatížení existuje docela príma vzoreček, je to asi takle: T=W*L/4S , kde T je vzniklej tah, W je hmotnost slackera, L je vzdálenost kotvících bodů a S je průhyb lajny.. říkám statický pnutí, při pádu do odsedky na hajlajně je to zhruba 2x tolik, takže při normal chození to bude něco mezi.. tipoval bych tak 1,2 - 1,5 x statický pnutí...
    ohledně blokantu - tam se nejvíc osvědčil gri-gri (drahá ale spolehlivá varianta) nebo lehčí a levnější reverso 3 (nebo guide od black diamondu) to používám já a jsem s nim plně spokojenej.. nejslabší prvek systému bejvá obvykle (pokavaď je vše jak má bejt) lajna v uzlu nebo line-lockeru, železo by mělo vydržet mnohem víc než popruh.. lajna z florence, jsem na ni zvědavej, taky jsem na ni koukal, tak bych se kdyžtak v sobotu stavil na tý letný a můžem natáhnout nějaký macky.. :) v kolik tam lunixi asi tak budeš?
    slacklajn hajl Q
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    slusny, myslim ze z toho lezou dost realny hodnoty. zatim jsem byl s 15m lajnou s pruvesem odhadem tak 0.75m asi na 3.5kN, napnuty na pruves jen 0,5m by to bylo 5,2kN. kdyz udelam 30m s pruvesem 1m, tak budu zase na 5.2kN a mozna se u toho ani nezabiju, az budu padat.

    u ty 123m lajny to vychazi pri 1m pruvesu na 21.5kN a myslim ze maj pruves vetsi, takze zase neuveritelne realne hodnoty. cool, diky moc. v sobotu vyrazim i s nejakym meridlem a budu zapisovat hodnoty.
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN: ajo, nejaka nocni demence, mne to taky tak vyslo vcera, nevim proc jsem si myslel opak. :-)
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    LUNIX: vzdyt jo, myslim, ze je to ok, tzn, vazim 70kg,lajna je dlouha 20metru (kdyz na ni nestojim), nejdriv je pruves 1 m, pak 10cm a ta zavislost vypada ok..
    Sila=5*70/sin(arctg(2*1/20))=3517
    Sila=5*70/sin(arctg(2*0.1/20))=35000

    T_MAX
    T_MAX --- ---
    LUNIX: hm, to je fakt .. bral jsem to jako kdyby to bylo nafest - sorry :)


    hele hlavně týpek to tam napíná přes ten hupcuk, ale pomocí prusíků a pak to dává nafest přes samosvor
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    HELLOMAN: ja myslim, ze ten vzorec nebude uplne dobre, ale i tak dik. zkousel jsem dosazovat stejny cisla do hmotnosti a delky a menit pruves a pripada mi, ze to ma opacnou zavislost nez by melo, spravne je mensi pruves=vic napnuta lajna = vetsi sila, vychazelo mi to naopak, ale je mozny, ze neumim pocitat. ono to asi nebude uplne jednoduchy, ale mam v zaloze jednoho matfyzaka, co vystudoval fyziku, ten by mel vedet, zkusim co z nej vypadne. bude se tam muset nejak zohlednit prutaznost toho materialu, bez toho to asi nepujde.
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    T_MAX: ten blokant je imho ok, vzdyt je to na kladkostroji...
    LUNIX: hh, s vypetim vsech sil, jsem dal dohromady tohle, ale za nic nerucim, vyjde sila v N co pusobi na ten popruh kdyz si na to stoupnes...
    Sila=5*M/sin(arctg(2*L/X))
    kde M je vaha slacklinera, X je dylka ty smycky a L je pruves(v metrech...), kdyz si stoupnes doprostred
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    blbej kladko-blokant, kdyby existoval nejakej poradnej (up to 12.5kN, coz chapu, ze dost dobre nejde), tak se dostanu az na nosnost 50kN celyho kladkostroje. uvazoval jsem jestli koupit tenhle 5kN http://www.bouldershop.cz/karta.php?id=746, nebo tenhle 6kN http://www.bouldershop.cz/karta.php?id=749 nakonec jsem koupil ten horsi a myslim ze bude i tak bohate stacit :-) ten typek z youtubu, jak jsem odkazoval (a stavel podle jeho vzoru), pouziva evidentne ten samej na napinani 60m slackline a ten na me pusobil dojmem, ze si to dokaze i spocitat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam