• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    _ALEXA_
    _ALEXA_ --- ---
    VODNIK: Ano, dalo mi souhlas. Skutečně je povinnost nahlásit to na mně a ne na družstvu, to už mám zjištěné
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    _ALEXA_: A dalo družstvo souhlas nájemníkům s dalším podnájmem? Žádní vlastníci tam nefigurují, byty vlastní družstvo a to určuje podmínky. A jako vlastník má podle povinnost hlášení
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Tohle mne vlastně taky zajímá. Řekl jsem, že to nechci řešit a uzavřel smlouvu jen s češkou. Její slovenský přítel není ve smlouvě, nic mi neplatí, nájemník si může v bytě ubytovávat blízké osoby jak chce aniž bych mu do toho kecal (když to není podnájem ale polečná domácnost), ale pořád ve mně vrtá, jestli i tak neexistuje nějaký paragraf, na který bych mohl narazit.
    _ALEXA_
    _ALEXA_ --- ---
    Na naše družstvo přišlo udání na cizineckou policii, že pronajímá byty cizincům bez oznámení. Tak jsme zjistili, že tu povinnost nemá družstvo, ale jednotliví nájemníci družstva (majitelé bytů). Máte někdo zkušenost s registrací svého bytu do UbyPortu a nahlášením podnájemníka zpětně?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Máte někdo k dispozici vzor "Domovní knihy"? Pronajímám byt Slovákovi a nerad bych časem řešil s cizineckou policií nějaké opomenutí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NECROMAN: Tak já mám hlavně všechny smlouvy uzavřené podle starého zákona. Proto bych je rád nějak obnovil. Když už se s tím píšu. Něco takového jsem tam chtěl napsat taky, ale bylo mi vysvětleno že cokoliv co by mohlo poškodit nájemníka je neplatné. Proto mu vlastně dávám tu možnost a nechávám to na něm. To mi přijde elegantní a neprůstřelné. Protože on může kdykoliv si najít jakýkoliv bankovní ústav. Ale nevím jak se vlastně pracuje s těmi vynkulovanými vklady. Nikdy jsem o tom nic neslyšel. Chápu že musí souhlasit oba? Ale co když on nebude chtít? Nicméně dost pochybuji ž by to někdo řešil, potože se za to brý platí a je to oser na víc.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    CUKI: teď jsem aktualizoval smouvu z roku 2020 pro nové nájemníky. Četl jsem ke kauci řadu názorů, nejhorší je v každém případě kauci ve smlouvě neřešit a pak se divit. Uvedl jsem tak do smlouvy toto a nájemník s tím neměl problém:
    Smluvní strany se dohodly, že z jistoty náleží nájemci úrok ve výši 1 % p. a. (ročně). Tento úrok bude vypořádán při
    vrácení jistoty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Předělám smlouvy a řeším ty debilní úroky z kauce. Je blbé tam napsat: "Úrok z jistoty náleží nájemci pouze ve výši připsané bankou na účtu pronajímatele. Nájemce má však právo zřídit si na vlastní náklady vinkulovaný vklad u banky s úročením dle své volby, kam pronajímatel jistotu na žádost převede."?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NECROMAN: Zkušenost mám jen s webem Bezrealitky - sice se ozvalo dost lidí, ale úroveň většiny z nich byla tragická - mizerná komunikace, neberou telefon, nedorazí na domluvenou schůzku... Porovnání se seznamen ale nemám...
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    NECROMAN: Používám taky oboje a všechny pronájmy za posledních mnoho let jsem nakonec udělal přes Sreality. Zájemců chodí tolik že je mi celkem jedno odkud, ale přes Bezrealitky jaksi chodí lidí co je hlavně zajímá jestli by nešlo s cenou něco udělat, nemají prachy na kauci a podobně. Prostě solventní skupinu nájemců mi dodává Sreality, i když jejich cenová politika se mi nelíbí. A u prodeje to platí ještě mnohem víc
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zjištění při pronajímání bytu bez realitky:
    - na inzerát u Bezrealitky odpovídá 4x tolik lidí, než na totožný inzerát na Sreality
    - Sreality má naprosto tragickou správu kontaktů a zájemců, spíše žádnou, oproti Bezrealitky
    - Sreality jsou několikrát dražší než Bezrealitky pro vystavení inzerátu
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    CUKI: Mbanka má ty “obálky” a nejlepši urok jsme loni měli v Partners bance.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ČÚZK: Nahlížení do KN – údaje o vlastníkovi jen po přihlášení | Controlis
    https://www.controlis.cz/clanky/novinky/120/cuzk-udaje-o-vlastnikovi-v-nahlizeni-do-kn-docasne-jen-po-prihlaseni

:-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    JEZEVECV: Mám u nich spořící účet a tam máš prd. Trochu lepší prd za nějakou omezenou částku, ale taky prd :-( K těm osmi 8% co si stát představuje že bych měl depozit úročit, se to nepřiblíží ani náhodou.
    JEZEVECV
    JEZEVECV --- ---
    CUKI: Spořící účet se spořícími obálkami má třebas ČSOB. Úročení podle aktivity na běžném účtu a využívání ostatních služeb.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVARA: Můžu poprosit tu banku která má v portfoliu takový produkt?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Nikdo to tu neřešil?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Zeptám se, co mě jako pronajímateli přinese za problémy, když si nájemník (s exekucí) zřídí v té nemovitosti sídlo podnikání? Dle nového OZ, bych mu v tom snad ani nemohl zabránit, ale zároveň chtějí písemný (úředně ověřený) souhlas, což mě trochu překvapuje, že mu k tomu nestačí nájemní jen smlouva.

Jak to je?
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    Kdyz bych si chtel odecist naklady z toho co mi dal spolubydla, kolik tak cca stoji posudek na rozdeleni kupni ceny abych mohl udelat odpis?
    Ma to smysl kdyz bych odepsal jen kousek? Co se pak deje s tim co se prenese dal, deli se to nejak pomerove do budoucich let?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KLX: Obecní úřady mívají lepší "povědomí" a lepší archivy než SÚ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam