• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    TOMVYN: je to byt s majitelem a ten se rozhodl pro poměrně starý trik, že nechá regulované nájemné, ale rozdíl vytříská "prodejem" nájemní smlouvy. Jak dlouho bude regulované nájemné trvat se předpokládám ve smlouvě nepraví. Možnost odkupu závisí na tom, jestli ti majitel bude chtít něco prodat
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    BLANQ: podle stavu, rozměrů, využitelnosti, polohy, ... +/- 500%
    KUBCA
    KUBCA --- ---
    JIXIPEN: myslim, ze to chapes spravne:)
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    Já osobně hlavně nechápu, proč by přímý majitel nemohl dát rovnou normální smlouvu na byt (neregulovanou). Teda - max že z toho chce vytřískat peníze teď a potom ještě jak skončí reg. nájem.
    KUBCA
    KUBCA --- ---
    TOMVYN: to znamena, ze si od majitele koupis pravo mu platit najem. Regulace najmu konci tusim za 2 roky (???). Jinymi slovy si vyhodnost takove nabidky spoccitej tak, ze vem uhrn najmu za dobu do deregulace, uhrn trzniho najmu za stejnou domu, zjisti rozdil a porovnej ho s castkou co bys jednorazove zaplatil. Pochybuju, ze dojdes k tomu, ze by se ti to vyplatilo.
    Co se tyce najemni slouvy od majitele, firmy, nebo fyzicke osoby, tak tam z podstaty veci privatizaci cekat nemuzes. Prodavaji se i najemni smlouvy na byty patrici treba mestskejm castim (v Praze), ktery jsou pred privatizaci, ale tam se to dela obalkovou metodou a cena tomu, ze byt je pred privatizaci, odpovida.
    TOMVYN
    TOMVYN --- ---
    vite,co to znamena 'prodej najemni smlouvy - od primeho majitele'? Znamena to,ze se jedna o statni byt? Existuje u tech bytu automaticky moznost pozdejsiho odkupu? Je uvedeno 'smlouva na dobu neurcitou, regulovane najemne' - vite o nejakym problemu,hacku, ktery muze nastat,ze by nebylo vyhodne byt (resp.smlouvu) koupit? Protoze ceny jsou nekdy skutecne pohadkove zejmena s tim regulovanym najmem.. samozrejme predpokladam,ze problem muze byt,jakmile zacnu splacet smlouvu a za rok to pujde do prodeje a ja jsem svorc..
    vubec nevim,jak tohle funguje. Muzete nekdo poradit?
    Dik moc..
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    půdní prostor v baráku mám na mysli :-)
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    nemáte někdo tušení, kolik se pohybuje cena za plochu "syrové" půdy? Jedná se o prahu 5. kdyžtak pošta diky

AILAS
    AILAS --- ---
    GREVE: prave ze prohlaseni vlastnika jeste neni. Spis jsem myslel nekde najit typ toho bytu, protoze tady v panelaku jsou jen 2 typy prakticky jsou tady ty panelaky stejny. 3+1/L a 2kk. Ale jestli to neni na katastru, tak to asi tedy nikde nenajdu. Dik.
    GREVE
    GREVE --- ---
    AILAS: Myslíš jeden konkrétní byt? To na internetu určitě nenajdeš. Na katastrálním úřadě to pravděpodobně taky nebude, maximálně jako součást prohlášení vlastníka, ale tam často bývá jenom takové jednoduché schéma podlaží bez rozměrů. Ale zkus to, třeba to tam někdo kdysi založil.
    AILAS
    AILAS --- ---
    Nevite kde sehnat na internetu nakres/planek druzstevniho bytu nejlepe i s rozmerama? Je to nejak verejne? Na katastr bych asi musel osobne jestli to tam vubec je.
    Nechce se mi to kreslit a merit kazdy pokoj zvlast.
    Dik.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: nemáš zač, znáš to, my pronajímatelé si musíme pomáhat :-)
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Mně zapsali v jednom krajském městě vlastnictví za 2 pracovní dny, koukal jsem na to jako blázen :-) Tahle kauza ovšem probíhá v Praze a docela bych to potřeboval do měsíce. Ale jestli jde ta nájemní smlouva napsat tak, jak říkáš, tak je to skvělá zpráva. Moc díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: okamžikem zápisu to legální je, protože zápis proběhne zpětně k datu podání návrhu. Takže když třeba 1.1. podám návrh na vklad, 1.2. podepíšu smlouvu a 1.4. proběhne zápis, tak zpětně platí, že už toho 1.2. jsem byla majitel a pronajmout to mohla.
    Problém vzniká v případě, že ten zápis neproběhne. Pak by vzniklo bezdůvodné obohacení a bylo by to o dohodě s předchozím vlastníkem...

No ale naštěstí mimopražské katastry zapisují tak rychle, že to není problém, a i pražský se pochlapil a občas se zadaří něco nechat zapsat do 30 dnů, nejdýl do těch 60...
    Myslela jsem, že rychle zapisují jen krátké nekomplikované standardní smlouvy, ale teď mi prošla bez jakékoli urgence smlouva 3 cenťáky tlustá, na 30 domů a 60 pozemků, a to během dvou měsíců...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: To zní dobře, ale je to legální? Má ten budoucí majitel vůbec právo to podepsat? Respektive vzniká tím nájemní vztah?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: záleží, jak moc chce být nájemník konzervativní.
    nicméně v praxi je běžně uzavíráme s tím, že v preambuli je uvedeno něco jako "pronajímatel se na základě smlouvy o koupi nemovitostí mezi xxxx a xxxx, která byla podána na KN v xxx dne xxxx pod č.j. xxx, stane ke dni podání návrhu na vklad vlastníkem nemovitostí"

Ale setkala jsem se i s tím, že chtěli mít "budoucí nájemní smlouvu", která se automaticky konvertuje zpětně do nájemní smlouvy.
    GREVE
    GREVE --- ---
    Nevíte, jestli může nájemník uzavřít nájemní smlouvu s člověkem, který koupil dům, ale ještě není zapsán v KN jako majitel, nýbrž pouze probíhá převod na něj? Je jisté, že majitelem bude, ale v současné chvíli ještě není.
    RETAL
    RETAL --- ---
    KAIRRA: Aha, ok. Nechci to dál unášet. Nad třicítkou by už měli lidé být alespoň trochu rozumní, i když jsou v banánové republice na placených prázdninách, to je pravda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MISERY: trvaly pobyt mu muzes zrusit ty
    MISERY
    MISERY --- ---
    a hlavne jak se to dela, kdyz si tam da trvalej pobyt, bude delat bordel, ty ho odtamtad nejak vystipes, ale on si ten trvalej pobyt nezrusi, pak tam nastehujes nejaky slusny lidi a budes se bat, aby nahodou tam nebyl nakej pruser...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam