• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: nemáš zač, znáš to, my pronajímatelé si musíme pomáhat :-)
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Mně zapsali v jednom krajském městě vlastnictví za 2 pracovní dny, koukal jsem na to jako blázen :-) Tahle kauza ovšem probíhá v Praze a docela bych to potřeboval do měsíce. Ale jestli jde ta nájemní smlouva napsat tak, jak říkáš, tak je to skvělá zpráva. Moc díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: okamžikem zápisu to legální je, protože zápis proběhne zpětně k datu podání návrhu. Takže když třeba 1.1. podám návrh na vklad, 1.2. podepíšu smlouvu a 1.4. proběhne zápis, tak zpětně platí, že už toho 1.2. jsem byla majitel a pronajmout to mohla.
    Problém vzniká v případě, že ten zápis neproběhne. Pak by vzniklo bezdůvodné obohacení a bylo by to o dohodě s předchozím vlastníkem...

No ale naštěstí mimopražské katastry zapisují tak rychle, že to není problém, a i pražský se pochlapil a občas se zadaří něco nechat zapsat do 30 dnů, nejdýl do těch 60...
    Myslela jsem, že rychle zapisují jen krátké nekomplikované standardní smlouvy, ale teď mi prošla bez jakékoli urgence smlouva 3 cenťáky tlustá, na 30 domů a 60 pozemků, a to během dvou měsíců...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: To zní dobře, ale je to legální? Má ten budoucí majitel vůbec právo to podepsat? Respektive vzniká tím nájemní vztah?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: záleží, jak moc chce být nájemník konzervativní.
    nicméně v praxi je běžně uzavíráme s tím, že v preambuli je uvedeno něco jako "pronajímatel se na základě smlouvy o koupi nemovitostí mezi xxxx a xxxx, která byla podána na KN v xxx dne xxxx pod č.j. xxx, stane ke dni podání návrhu na vklad vlastníkem nemovitostí"

Ale setkala jsem se i s tím, že chtěli mít "budoucí nájemní smlouvu", která se automaticky konvertuje zpětně do nájemní smlouvy.
    GREVE
    GREVE --- ---
    Nevíte, jestli může nájemník uzavřít nájemní smlouvu s člověkem, který koupil dům, ale ještě není zapsán v KN jako majitel, nýbrž pouze probíhá převod na něj? Je jisté, že majitelem bude, ale v současné chvíli ještě není.
    RETAL
    RETAL --- ---
    KAIRRA: Aha, ok. Nechci to dál unášet. Nad třicítkou by už měli lidé být alespoň trochu rozumní, i když jsou v banánové republice na placených prázdninách, to je pravda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MISERY: trvaly pobyt mu muzes zrusit ty
    MISERY
    MISERY --- ---
    a hlavne jak se to dela, kdyz si tam da trvalej pobyt, bude delat bordel, ty ho odtamtad nejak vystipes, ale on si ten trvalej pobyt nezrusi, pak tam nastehujes nejaky slusny lidi a budes se bat, aby nahodou tam nebyl nakej pruser...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ja prave nemluvim o mladych Amicich. Rozptyl byl 25-50, prumer lehce pres 30... a prijeli sem ucit anglinu a zaplatili si na to pomerne drahej kurz. Aby nedoslo k nedorozumeni, ja nejsem z tech co nenavidi Americany, samotnou me tahle zkusenost neprijemne prekvapila..
    RETAL
    RETAL --- ---
    Tak jinak - jak myslíš, že by se ti Amíci chovali, kdyby tam bydleli na delší dobu a nikdo po nich neuklízel? Myslím, že by to nebylo o nic horší než lidé podobného věku a postavení odjinud.
    Možná ne, nevím. Každopádně mluvíš "o mladých Amících", ale myslíš "mladé Amíky, kteří sem přijeli na dvouměsíční party".
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    RETAL: no, jeste zvali australany a byl to vyraznej rozdil (prestoze jich bylo vyrazne mene, takze to statisticky neni uplne relevantni) :( Proste u nich ten pocit nulove zodpovednosti nabyval strasnejch rozmeru, u jinejch lidi byl asi na urovni navstevy hotelu. Ty v hotelu davas bagety do skrine a vajgly tipes o zem? :/
    RETAL
    RETAL --- ---
    KAIRRA: Spíš než na blbé američany to IMHO vypadá na blbou kombinaci dvouměsíčního pobytu s paní na úklid (tj. nulová zodpovědnost za byt).
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: tak ja to napisu cely, jelikoz uz se jedna o minulost: slo o velky byt rozdeleny na 5 pokoju se spolecnou koupelnou a kuchyni, pokoje se pronajimaly americanum, ktere dodavala jazykovka.. slo o lidi, co se tu ucili na ucitele anglictiny, temer vyhradne to byli americani, ale velice ruzneho veku, motivace apod. Jeden "turnus" trval vetsinou dva mesice, pak se to vymenilo, platili za noc. Chodila k nim pani na uklid. Takze ty vstupni podminky nebyly stejne jako u klasickeho najemnika. Nicmene to bylo peklo, ten bordel byl jak rikam nesnesitelnej, od obycejeho zahazeneho pokoje po chutovky typu jidlo tejden zapomenuty v satni skrini (kam pochopitelne uklizecka nelezla). Vajgly a prazdny flasky od piva vsude, jednou tejdne kalbicka (nocni klid drzeli, jen se po desaty presunuli ven a pak se nad ranem hlucne vraceli domu).. atd atd :) Uz bychom to nechteli, ale po ty 3 roky to byl velmi solidni pravidelny prijem :)
    GREVE
    GREVE --- ---
    RAZZI: Já pronajímám nezařízené byty a abych pravdu řekl, tak jsem spíš rád, když si tam nájemník dá trvalý pobyt. Aspoň vidím, že to myslí vážně s dlouhodobým pronájmem.
    Ale chápu, že to záleží na typu bytu. U takových těch hotelových pronájmů zařízených bytů na rok je trvalý pobyt asi spíš nežádoucí.

KAIRRA: A platí vám potom poškození bytu?
    RAZZI
    RAZZI --- ---
    Greve: Můžeš mít ve smlouvě stanovené že si tam trvalý pobyt přihlásit nesmí, a příslušné sankce. Něco jako "základní právo nájemníka" je nesmysl a slušnost či neslušnost s tím nemá co do činění. Uvědom si že když pronajímáš byt kde je vnitřní vybavení za pár set tisíc, přijde tam exekutor a komplet to zabaví s tím že má za to, že to patří nájemníkovi, tak i když máš předávací protokol a nafocený byt před vznikem nájmu tak vynětí z exekuce chvíli trvá, jsou s tím náklady a o riziku poškození těch věcí ani nemluvě.
    Samozřejmě pokud někdo pronajímá byt bez vybavení tak trvalý pobyt finanční rizika nenese, ale i tak je bezpečnější ho nepovolovat.

Co se týče rozhodčích doložek: Pokud je nájemník ochoten ji podepsat a máte nějakého ověřeného rozhodce, je to obrovské plus. Dávat to k soudu při HK mi až tak výherní nepřijde, to už je spíš lepší rozhodcovská firma se kterou se dá dohodnout na podmínkách a nebo konkrétní rozhodce na kterého je spolehnutí. Každopádně to chce probrat s rozhodcem text smlouvy, spousta rozhodčích doložek je stavěných na zásadách spravedlnosti a některé nájemní smlouvy jsou hodně nevyvážené, tak je potřeba si to ohlídat.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: tak odkud mam zacit? Od bordelu skrze ktery se neda projit? :))
    GREVE
    GREVE --- ---
    RAZZI: "Když jim povolíte trvalý pobyt" - trvalý pobyt nemusíš povolovat, nájemník si ho udělá kdykoliv. Nepovažuju to za nějakou nevýhodu; mít v bytě trvalý pobyt považuju za základní právo nájemníka (proč by si jinak pronajímal byt, když tam nechce mít pobyt?) a nějaké zakazování mi přijde velmi neslušné. Můžeme debatovat o tom, jestli je to pro majitele nebezpečné nebo ne, ale mně připadá jako mnohe větší riziko už to, že je nechám byt užívat běžným způsobem.

KAIRRA: Historky s američanama vyprávěj! Já bych se teda bál takovým lidem cokoliv pronajmout. Na druhou stranu Rusům, Srbům a pod ani ne, pokud působí slušně.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MISERY: jak rikam, tam to takhle divoky nebylo.. byl to chlapik se svoji starou matkou, dobre oblecenej, mluvil cesky, ke smlouve bez reci donesl pas... Ale ano, bohuzel od te doby take pro pripadne cizince stanovujeme trochu jine podminky, zatim tady ale zadni dalsi nejsou.
    MISERY
    MISERY --- ---
    KAIRRA: ale jo, ale je to takovy hop trop....pokud ty lidi budu nejakou dobu znat a budou v pohode, tak at jsou treba puvodem z divokeho africkeho kmene, ale cizi lidi a jeste cizinci....se kterejma se treba poradne ani nedomluvis nebo pak muzou delat, ze nerozumej....nevim no...prijde mi to zbytecny riskovani...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam