• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MISERY: a co je u dané nemovitosti napsáno v katastru? Jaká je forma vlastnictví budovy?
    MISERY
    MISERY --- ---
    Potřebovala bych taky poradit, chceme koupit byt na Kladně, nejprve bude pro přítelovu maminku, až jednou maminka nebude, tak to bude jako přilepšení na důchod. Našli jsme jeden, který by se nám celkem líbil, i cena dobrá, ale je to podílové spoluvlastnictví. Šli byste do toho? Nebo se na to raději máme vykašlat? Většina lidí vlastní 25 nebo 50/1000. Makléřka dost mlží, ani neřekla jaký je to podíl (prý, že musí zajít na katastr - dost blbost, je to na internetu), neřekla ale ani jméno prodávajícího. Na dotaz, jestli se neuvažuje o vypořádání majetku taky nic neřekla. Co myslíte? Co nejhoršího se může stát?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISERY: no, popravdě, vzhledem k tomu, že si řekli o roční smlouvu, spíš myslím na to, jak ten byt zatraktivnit do budoucna.
    MISERY
    MISERY --- ---
    TRISSIE: Tak se jich zeptej ne, co by chtěli raději? Alespoň budou spokojenější, že jim vyjdeš vstříc. Ale osobně bych raději dveře, to je přeci jen věc, kterou si nájemník jen tak novou nekoupí (aby pak schovával někde původní dveře, aby je pak vyměnil, když se bude stěhovat jinam a bral s sebou nový superdveře). Zatímco žaluzie si přeci můžou koupit sami a případně si je pak vzít s sebou nebo ti je odprodat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SARAJ: no já bych taky sázela víc na ty dveře, ale třeba tihle nájemníci se ptali specificky na žaluzie. A obojí letos dělat nechci.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ono je to celkem jednoduche, ad a si vetsina lidi neporizuje v pronajmu pojisteni domacnosti,takze dobre zabezpeceni bytu je velke plus -minimalne pro mne, preci jen compy, nabytek, doklady atp... zavesy do oken mne neopak bavi zarizovat:)a jako dalsi plus beru, ze pokud clovek bydli sam -tedy ja jako samostatna zena - se cejtim lip..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: ja bych radeji ty dvere - jeden z duvodu proc bydlim 3 rokem u stejneho majitele a ted se stehuju o patro up -dvojite dvere
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám teď nečekaně nějaké volné prostředky, které chci nacpat do bytu, který pronajímám - váhám mezi objednáním žaluzií na všechna okna nebo instalací bezpečnostních dveří.
    Do čeho byste šli vy? Jako pronajímatelé, nebo třeba co by se vám víc líbilo jako nájemníkům...

Byt je aktuálně pronajatý, nájemníci to vzali, jak to bylo, ale není to perpetuum mobile, aby to jen generovalo cash, chce to taky průběžné investice, že.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    ATOMIKS: koukam, ze nikdo nezareagoval... zkusim laickou odpoved

cenu vzdy urcuje trh. Kdo ho zna nejlip? realitka... oslov nejake, a at ti sami reknou návrh, za kolik je v teto lokalite puda prodejna, kdybys potreboval penize a/ihned b/ do roka ... tim zjistis zhruba rozpeti, a s tim uz muzes sam pracovat a podle toho se rozhodnout

Pokud penize nepotrebujes, nebo je nemas kde "otocit" se solidnim vynosem, asi nema cenu prodavat.. tady cena dolu nepujde - mas je tu tedy bezpecne ulozene :-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    mohli byste mi, prosím, (alespoň trochu fundovaně) poradit?
    mám zemědělskou půdu, má to 10000m2, v pronájmu (za skoro nic) je tam nějaké zemědělské družstvo. je to zemědělská půda, domy tam stát nemůžou, je to desetimetrová nudle od vesnice k vesnici někde poblíž jičína.
    zemědělské družstvo se ozvalo, že by půdu koupili a nabízí mi 10,50 Kč za metr.
    a já se ptám, jestli to je dobrá cena? takový sreality nabízí v té oblasti ceny od 15 Kč/m2 do 90 Kč/m2...
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    MICANA: nu, gratulace :-)
    MICANA
    MICANA --- ---
    TOMAS: Díky za odpověď, objevila jsem ji až teď. Přesto jsem sama instinktivně zvolila cestu námluv a cukrbliků, a odvětrávání krz fasádu bude :)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    WRACH: tabulky neexistují... musíš podle cen na trhu
    WRACH
    WRACH --- ---
    lama dotaz,, podle ceho nejlepe odhadnout realnou trzni cenu nemovitosti? existuji nejake tabulky s lokalitou a cenou za m2 verejne pristupne? banky nebo realitky s necim takovym predpokladam pracuji denne
    GREVE
    GREVE --- ---
    KIKULINKA: Nestandardní sousedy můžeš mít přece všude. Je jedno, jestli budou na dvorku nebo za stěnou (ta první možnost je možná i lepší, ne?). Nevidím v tom nějaký výrazný problém, pokud má ten byt dobrou cenu.
    KIKULINKA
    KIKULINKA --- ---
    ráda bych znala vas nazor, popr, zda s tim mate nekdo zkusenosti
    chceme kupovat 3+kk na Vinohradech a na místě jsme již zjistili že přímo pod bytem se nachází ateliér, ze kterého jako jediného bude přístup na přidružený dvorek ve vnitrobloku,
    čímž možná vyvstává první a zásadní problém, že náš případný byt bude kvůli případným "nestandardním" obyvatelům a chování (zejména na zmíněném dvorku) nepoužitelný. zatím jsme to nemohli se sousedy a budoucí obyvatelkou onoho ateliéru ověřit, nicméně má smysl se o tento byt ještě zajímat?
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    ahoj, jak je možné, že v katastru má nemovitost "záznam" rodinný dům, když jde o jde o hotel, kde se provozuje ubytovaní a restauraci??
    např. Hotel Petřín v Jablonci nad Nisou

Vyhledání stavby
    http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberBudovu.aspx?typ=Stavba

jestli se nepletu prostory restaurace by měly být zkolaudovány na provozovnu, tedy nebytové prostory (??)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    MICANA: vzal bych to hned od zacatku...
    oni budou tvrdit, ze byt jsi koupila ve spatnem stavu, a je tvoje chyba, ze sis nezjistila moznosti jeho uprav-oprav tak, aby to bylo v souladu s plany sdruzeni vlastniku byt.jednotek..
    A za dalsi byt je tvuj-vymezena bytova jednotka, v nem si muzes delat co chces (pri dodrzeni stavebnich, bezpecn. podminek atd), ale navrtavani fasady apod je uz zasah do spolecnych prostor domu, tedy potrebujes souhlas spolecenstvi (je to stejne, jako by sis chtela zbrat pro svoje potreby spolecnou kocarkarnu)
    ad komin.. jedna se o spolecne prostory - tam bych videl sance vysoke, ad fasada-tam vidim sance dost male
    ad posledni otazka.. nemuzes je popotahovat. Muzes navrhnout na schuzi spolecenstvi vyuziti fondu oprav... odizolovani domu proti vlhkosti, pri souhlasu vetsiny by to slo ze spolecne kasy... tak bud na vsechny hodna, pec babovky, kupuj kyticky starenkam a pak to zkus :-)
    MICANA
    MICANA --- ---
    Zdravím v klubu a mám dotaz týkající se vztahu majitele bytu a společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ). Je to trošku specifická záležitost, ale třeba se někdo s něčím takovým setkal.

Koupila jsem suterénní byt ve velmi špatném stavu (způsobeném do značné míry neodbornými stavebními zásahy ze strany dřívějšího družstva). Teď se ho snažím odvlhčit a odvětrat, leč výbor SVJ mi navzdory dřívější vstřícnosti začíná drobně házet klacky pod nohy (velmi zjednodušeně: nechce povolit větrací mřížky na fasádě ve dvoře, nechce zpřístupnit můj komín zabraný jiným nájemníkem atd.), čímž mi prakticky znemožňuje vysušení toho prostoru. Dodávám, že fakt jde o vyvedení dvou trubek zpod podlahy nějakým způspobem ven, ne o nějaké bourání zdí.

Zajímalo by mě toto: pokud přistoupím na jejich podmínky rekonstrukce a povede to k tomu, že bude v bytě vlhko a bude hygienicky nezpůsobilý, můžu je za to nějak popotahovat? Resp. kdo může za nevyhovující hygienické podmínky v bytě, když je dům rozdělený mezi obyvatele?
    ONDRI1
    ONDRI1 --- ---
    GREVE: Šlo mi o druh zobecnění pro zahraničního klienta. I tak díky. Ještě mě napadá jedná věc. Jak řešit situaci s nájemníkem, se kterým jsem v minulosti uzavřel nájemní smlouvu, jejíž platnost již vypršela a nájemník nereaguje na výzvy k vyklizení, dopis si ani nevyzvedne a dluží mi na nájmu za, řekněme tři měsíce. Musím jít soudní cestou nebo existuje varianta, např. za přítomnosti policie, jak vyměnit zámek a nemuset mít strach, že mě poté nájemník obviní, že jsem mu odcizil v bytě hodnotné věci apod..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam