• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    SRNECEK: Majitel postupuje v nesouladu s OZ, otázka je, do jaké míry to vymahatelné, když po něm budete chtít, aby to nedělal.

    Nenastal v bytě nějaký problém, že by se třeba majitel začal bát o svůj majetek (z pozice pronajímatele se mi to stalo, nájemníci mi vrátili v podstatě vybydlený byt, do kterého jsme jim v době jejich pobytu nechodili a oni nám nenahlásili vzniké závady, v jejichž důsledku to poškození nastalo - třeba netěsnící odpad u linky vedl k totálnímu zamoření kuchyně plísní, jim to bylo jedno).
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, prosim Vas, stava se mi obcasne, ze mi majitel bez oznameni vtrhne do bytu, je to spolubydleni, takze to neni uplne soukromi, ale i tak to predem neohlasi a dokonce si presune nejake veci, kdyz potrebuje, nikdy se nejednalo o urgentni navstevy. Nedavno se tu zjevil jeho syn po 10 vecer, aby si jen do jednoho pokoje ulozil nejake veci, neobyvany, uz mi ruply nervy a trochu si to vylil na nem, ten byl dost arogantni, jak ma pravo si sem chodit. Pokud vim, tak obcansky zakonik stanovuje podminku, ze majtel muze vejit bez ohlaseni jen v krizovych pripadech, ze? A pokud chce inspekci, tak musi proste se predem ohlasit. Uz mne to dost sere, zejm. jsem treba ve spodnim pradle a nahle tu stoji a zejm. presun os. veci. Vesmes jsem nikdy s nim nemel problemy, ale toto se nejak zacalo horsit, vzdy proste prijde rict nejakou kravinu, co se dalo resit telefonem, a nebo jde napr. doresit neco s jinym najemnikem, zase se to dalo resit telefonem, a nebo nejaky check-in, ale ktery se mohl dohodnout predem. Chci zkusit proste argumentaci tim zakonikem, i kdyz doufam zprvu v nejaky selsky rozum, at mne jen informuje i SMS, ze v nejaky cas prijde. Diky.
    GREVE
    GREVE --- ---
    CUKI: Oficiální vyúčtování ti moc nepomůže. Stejně to bude velmi nepřesné, takže lepší je to vzít rovnou při odstěhování nájemníka odhadem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREVE: To se ti ne vždy musí podařit. Například teplo se rozpočítává za sezónu někdy v květnu.
    BEBERA: Ideální je nájemníkům nastavit zálohy s rezervou. kauci vrátíš hned a přeplatek po vyúčtování.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: díky
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: Podle spotřeby při odstěhování.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: spočítáš podle spotřeby ke dni předání bytu, nebo držíš kauci ještě 3/4 roku po odstěhování. Teď ti nerozumím...
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: Spočítám, odečtu od kauce a zbytek pošlu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak prosím řešíte vyúčtování služeb po odstěhování nájemníků? Jde mi konkrétně o nedoplatky. Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREVE: To jo protože se jich týká stejná nemovitost (nemovitosti). Pokud už něco v tom katastru máš. Většinou se to přidá do tvého LV. Ale máš pravdu, mě zprvu napadlo že jde o LV s jediným neznámým vlastníkem, tak to mě docela zaskočilo :-)
    GREVE
    GREVE --- ---
    CUKI: No to není úplně pravda. Jsou různé listy vlastnictví. Zkus si třeba na CUZK vyhledat libovolný panelák, kde jsou desítky bytů v osobním vlastnictví. Uvidíš, že je tento panelák se stovkami lidí zapsán na jednom LV :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREVE: Co? List vlastnictví se vztahuje právě k osobě (osobám) a nikoli k nemovitosti. Na jednom LV můžeš mít 2 různé nemovitosti v rámci jednoho katastru.
    Ale teď už možná chápu o co jde. Pokud je LV, kde je více spoluvlastníků. Ty ale museli být v okamžiku vzniku jasně určeni. V případě že dojde k nějakému úmrtí bez dědiců. Měl by podíl přejít na obec. Trvá to ale docela dlouho.

    GOGGA: Jde o tento případ?
    GREVE
    GREVE --- ---
    CUKI: List vlastnictví se nevztahuje k osobně, ale k nemovitosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOGGA: Když je to tvé LV, tak jak může být vlastník neznámý? To jsi přeci ty :-)
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    nemate nekdo na nekterem svem LV neznameho vlastnika?
    SM3
    SM3 --- ---
    ZIP79: Mam bezproblémové zkušenosti s http://www.happyhouserentals.com/
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    TBC: Ano. No, jenze majitel toto moc nechce resit, uz jsem jej zadal a dle mne musim projevit zlost, aby pochopil, ze mne to uz doslova sere.

    Nejak se mi smazal ten komentar.

    Zadal jsem jen o radu, zdali mam pravo z pohledu zakona se zbavit veci od exspolubydliciho, ktery tu uz skoro rok nebydli a nema vuli si sve veci odvezt, ty dle mne maji hodnotu az par tisic, a tak se i obavam je jen tak vyhodit, nicmene predpokladam, ze ve smlouve mel totoznou vetu, ze je povinnen se vystehovat do konce smlouvy, a pokud ne, tak veci na jeho naklady budou odstraneny. Nicmene resim, ze jakmile se tech veci zbavim, tak aby nahle majitel si nevymyslel, ze mu to povolil. Majitele jsem uz zadal, at to konecne s nim doresi, opakovane. Nic.
    SM3
    SM3 --- ---
    Nájemník dlouhodobě neplatil a když už tak jen část, v podstatě dluhy jen rostly, následně přišel velký dluh na stočném, odpojený elektroměr apod. srandy, dost jsem si s tím zmrdem užil. Každopádně už je pryč několik měsíců a byt jede dál konečně s normálními lidmi.
    Každopádně ten zmrd byl agenturou několikrát upozorněn, že mu končí smlouva pro hrubé porušení smlouvy (neplacení nájemného) a že má byt vyklidit, to se po několika urgencích i z mé strany nestalo. Takže po cca měsíci co nereagoval na maily a měl vyplý telefon a byt měl být vyklizený, jsme vlezli do bytu, tam bordel a spousta jeho věcí, ty jsem sbalil a v kufrech to na něj čeká už pomalu 8 měsíců.
    Mam od něj podepsané uznání dluhů s tím, že právnička je názoru toho, že to projde bezproblémů soudem, s tím že ty prachy uvidím moc nepočítám, ale co s těma věcma? Opakovaně jsem ho průkazně vyzýval k vyrovnání dluhů a pak dostane adresu kde si má vyzvednout věci, vůbec na nic nereaguje, jedná se o cizího státního příslušníka mimo EU, který je třeba dávno někde mrtvý.
    Můžu ty věci prodat/výhodit? Ve smlouvě měl, že pokud ten byt, po oprávněné výzvě nevyklidí, tak jsou věci uskladněny na jeho náklady a riziko. Prodejem těch věcí neutržím ani 1/3 celkových dluhů.
    TBC
    TBC --- ---
    SRNECEK: zavolej majiteli a domluvte se na postupu.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    CUKI: OK Diky, to je dobry input pro mne. Videt tu perspektivu pronajimatele, ano, beru to jako bod 3.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam