• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    TIMA
    TIMA --- ---
    LIMONADA: Dlouhou jsem ještě nezkoušela, takže tam co nejdřív zamířím.

ZRUUD: Nic velkolepého. Jakožto naprostý začátečník, co disponuje jen rukama a běžným šicím strojem, chci na rozjezd zkusit nějaké drobné doplňky, něco ve stylu náramku, co jsi házel naposledy.
    Poslední dva večery jsem strávila hledáním nějakého workshopu nebo kurzu práce s kůží, kde bych dostala aspoň základy, ale zdá se, že nic takového neexistuje. Ledaže by si někdo z místních ID udělal čas... (??) :)
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    Nevím, nejlíp tam asi zavolat a zeptat se :) Co vyrábíš, mohu-li vědět?
    TIMA
    TIMA --- ---
    ZRUUD: V kutilovi jsem dnes shodou okolností byla a ty jejich ceny mi přijdou kapánek vyděračské. A v Pethardware asi není šance, že by prodávali bez živnosťáku, co?
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    TIMA: Kutil na Florenci v Praze, Pethardware v Přerově, jinak nevím
    TIMA
    TIMA --- ---
    Když jsme u toho, poradíte někdo, kde sehnat pyramidky a ostny? Praha nebo e-shop. Dík
    RAEL
    RAEL --- ---
    ZRUUD: Pěkný zpracování. Líbí moc,
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    A po dlouhé době návrat ke kořenům. "Hevimetl forevr" :)

ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    THX_1138: S nerezem umí id Bumbac, ale nevím co přesně:)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    pěkná čistá práce :)
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    Nátepník pro známého

DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: no tak jsem si to s tím zámišem myslela dobře :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Díky. Jinak jsem ještě zjistila, že tomu výrobnímu procesu jelenice se říká zámišové činění a používá se i na koziny a skopovice. (takže máme informace vlastně stejné, ehm...)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    LIMONADA: já mám za to že semiš je označení povrchu -ale nevim..

RAEL: však jsem psala že se to vyrábí také z koziny a jehnětiny, ale tato nemůže být přirozeně žlutá jako usně z vysoké.. vysoká má přirozeně žlutý tuk... hele´d odborník přes tohle nejsem, ve škole jsme se to učili hodně šmahem, takže podklady pro to pořádné nemám, ale myslim že semiš a zámiš je trochu něco jinýho.. na netu nic moc nenajdeš, jdi do knihovny - zpradování usní, učebnice koželužnictví a podobně...
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Chlapík z Otrokovické koželužny mi tvrdil, že jelenice není nutně z "jelenovitých zvířat", jen původně a aktuálně jí vyrábějí i z koziny, ale vyráběná je s použitím rybího tuku-to jí dodává její konkrétní vlastnosti. Naproti tomu semiš, je nějakým způsobem broušená useň, rub usně, nebo štípenka, ale neznám právě způsob jak to identifikovat a jen se domnívám. Taky mi tam pluje ono slovo zámiš, což je možná synonymum a možná taky vůbec ne. Na většině webů je to volně zaměňované a nenašla jsem k tomu nic konkrétního.
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    DIABOLUS: a neni semiš jen jiné označení broušené kůže? nebo druhu broušené kůže? jako od způsobu výroby....
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: pravá jelenice je prostě z jelena, srny, daňka, muflona protože jen z jelenovitých zvířat může být tak měkká a pěkně žlutá. Defakto je to takovej semiš, ale z jelena. Co vim tak se tomu říká zámiš. A zámiš co vim tak se snad nedělá jen z vysoké ale také z koziny a jehnětiny, ale to bych si ověřila, to nevim sychr a myslim si že to bude jen taková podivní náhražka... co se všechno z jelenice vyrábí asi víš ;)..
    RAEL
    RAEL --- ---
    DOTAZ:
    Nedaří se mi vygooglit nějaký obecný článek-potřebuju zjistit, jaký je formální rozdíl mezi semišem a jelenicí. Musím nějak v popisu identifikovat materiál s kterým pracuju. Na knize jsme nikdy neviděla něco takového použité...
    PRKOSH
    PRKOSH --- ---
    Nad Šárkou 114 zvonek diebooted
    STRIGA
    STRIGA --- ---
    PRKOSH: Kde přesně tady jste, já na Hanspaulce bydlím :D
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    Domácí koželužství
    http://kozeluzstvi.wz.cz/index.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam