ZUZKAOU: No, ono je to celkem prosté. Tedy ne ta sama skutečnost, ale spíše moje pointa. U LDS propojování se státem vedlo historicky k odstraňování některých nepohodlných teologických aspektů, což by samo o sobě ještě šlo, ale mormoni se jaksi neobtěžovali s žádnou teoretickou reflexí, takže teď mají pár takových témat, které si odstřihli jako Zaphod Beeblebrox (?) to místo ve svém mozku, takže hodně řadových mormonů se teď dostává do takového zvláštního mentálního rozpoložení, že když mluví o víře, dojdou k určitému bodu, kde se jim v očích objeví malý zmatek, výraz "jako by zrovna tady cosi chybělo", a pokračuje to určitým koktáním a spekulacemi... Tenhle jev vedl ke vzniku fundamentalistického hnutí na západě a eskalaci dalších konfliktů...
To je ale taková maličkost. Podle mě je mnohem výrazněji vidět, že LDS se takto dostala do zvláštního kolotoče brutální byrokracie, která teď jakoby zaujímala centrální místo v komunitním životě církve. Patrně snaha o bezpečné soužití s Unií z nich udělala orwellovský kolos, kde každý je kolečkem v soukolí a musí se jaksepatří otáčet. Bůh a Ježíš příjdou jen tehdy... Oproti tomu skupinky, které zůstaly mimo stát, byť se třeba dobře etablovaly, mají podle mě daleko živější dynamiku i žitější víru...
Zároveň taky pak dochází k tomu, že církev uplatňuje přese všechny deklarace demokracie Utahu velmi silně svůj vliv, takže pak třeba baptista má celkem potíž tam najít rozumnou práci, ale to už je zas spíš o lidech a vztahu komunity navenec. Nic neobvyklého imho, jen právě když se to napojí na oficiální státní aparát, tak jsou ty důsledky horší...