• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MANICCAKuba - perla Karibiku...rum, doutniky, revoluce
    rozbalit záhlaví
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    NECRON: ujela nam, pak jsme nasli tuhle panenskou - neobydlenou, neosidlenou plaz

a taky kamik byl rad - po utrapach jsme nasli panenskou plaz - "tu nasi"
    NECRON
    NECRON --- ---
    JAHODOVE_PYRE: jo je .)
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    NECRON: neni to ten ostrov, jak tam odjizdi lod ?
    NECRON
    NECRON --- ---
    cayo levisa byla taky fajn .)
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    ja si vzpominam na tuhle plaz - La maria Gorda Beach - pro me osobne nejkrasnejsi plaz
    KOUNI
    KOUNI --- ---
    RAJCHE: Varadero je proste jeden hotel naflakanej vedle druhyho podel plaze, jako v kazdym jinym primorskym letovisku. Ale myslim, ze stoji aspon za kratkou navštěvu. Určitě pláž u hotelu Internacional, kubánci tvrdí, že je nejkrásnější na Kubě, tak nevim, ale je pěkná...
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    KRTEK4: Diky za info. btw: Co je na Varaderu spatnyho? Ze satelitu vypada jako fajn misto na nudlovitym poloostrove?
    KRTEK4
    KRTEK4 --- ---
    na bankomaty nespolehejte, me kreditku sice prijali, ale odmitli vydat penize.. potrebujete jit do banky na pobocku k okynku s kreditkou a pasem.. za vymenu dolaru automaticky 10-25% dolu a nepresvedcite je, aby z kreditky stahli eura.. na kubu si rozhodne privezte eura s sebou, se smenou € neni problem, dolary ne, a nebojte - neokradou vas:)

mobil signal ma, ale je tam snad nejdrazsi roaming volani na svete, moc si nezavolate, skype ne, kredit na volani do zahranici do tel. budky 3usd/min, ale smsky chodi, gps normalne, kdyz mas mapy proc ne.. ale vsude je spousta ochotnych lidi, ktery ti cestu ukazou:))

je to klise, ale vsechny mista na kube jsou supr krome varadera.. doporucuju si najit cas zustat na jednom miste par dni a poznat se vic s mistnima, jen tak posedavat s flaskou rumu na namesti jak to oni delaj celej den, particku domina, pokecat, septem zanadavat na fidela, nasat tu bezstarostnost.. treba ta baracoa je na tohle sqela nebo jakakoliv vesnice.. zakladem je monedad nacional, usmev a spravny prizvuk na slovech "soy cubano, mi amigo":DD
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    RAJCHE: asi takle :

my jsme zacinali v Havane, pokracovali jsme do trinidadu , fajnovy misto se spoustou rumu, krasny prirody - za poznani stoji rozhodne sladkovodni laguna s vodopady v nedaleke prirodni rezervaci. Pak jsme pokracovali do camaguey.... doporucuju vyhnout se, nebo najit nejakou adekvatni nahradu za tohle misto. Odtud do Santiago de cuba - skvely mesto / proste Kuba takova jaka me bejt. Odtud doporucuju presun do maleho mestecka jizne pod Santiago - jmenuje se syboney - uzasna priporska vesnice s krasnym koralovym utesem na plazi . Potom prejezd vyhocodneji po pobrezi do Baracoa - krasny mesto plny kakaa a cubity. Doporucuju vylet do mistni dzungle!!!!!

Pak prelet zpet do Havany a odtud auty do Pinos del Rio a vis a vis a vis do Vinales ( MOGOTY !!) a odtud zcela severozapadne na La Maria Gorda Beach !!

Mobil rozhodne VEM! Cuba je pomerne slusne pokryta!

Bankomaty pouze v Havane, v bankach !

GPS jsme pouzivali, ale obcas se nesmis divit, kdyz nenajdes co hledas ;)
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    1) Muzete sem prosim nekdo hodit nejakej zakladni seznam mist, ktery na kube opravdu stojej za to. Nemyslim, primo nejoblibenejsi turisticky destinace, ale spis mista pro kubu typicka, oku lahodici i nelahodici (napr. vraky na pobrezi, opusteny baraky, prapodivny tovarny). Proste zajimavy mista, ktery v pruvodci nenajdu (kdyby jste mel nekdo i souradnice, tak budu maximalne vdecnej)

2) Dal by me zajimalo jestli mate nekdo zkusenosti s GPS navigaci. Ma cenu ji tam vozit. Funguje tam? Neprekvapujeme me, ze maps.google.com se na Kube nechyta. Existuje tedy nejaka alternativa, podle ktery lze naplanovat trip. Obtahovat fixkou silnici v mape mi prijde na dnesni dobu trosku oldskool.

3) Jak s mobilnima telefonama? Ma cenu ho tam tahat? Jak je to s pokrytim?

4) Nevim jestli se pamatuju spravne, ale bankomaty jsou jen v hotelech nebo vubec?

Dekuju

KOUNI
    KOUNI --- ---
    RAJCHE: si prave myslim ze by mohlo prset, ale jiste to nevim, ono dostat z nich nakou kloudnou informaci o pocasi neni jednoduchy. Zima znamena třeba 10 stupnu, což se tam údajně děje cca 5 dní v roce a mělo by to bejt někdy v prosinci nebo listopadu. Já myslim že konec ledna, začátek února je ideál, tak okolo 28 stupňů. Byla jsem tam v srpnu a v září a to je vedro jako kráva tak 35 a často prší, sem tam nákej hurikán a tak...
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    nasel jsem letenky za 350liber zpatecni. Normalne se pohybujou kolem 500-600liber. Bohuzel ta spolecnost co to nabizi, mi prijde takova pofiderni. Takze to chci proverit.

KOUNI: Co to znamena - zima? Nechceme tam jet do nejvetsi paraku, ale prave spis do mirnejsi sezony. Spis jde o to, aby bylo jasno a neprselo. Kolik bude °C je spis vedlejsi.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    RAJCHE: co je pro tebe "za par babek" ?
    KOUNI
    KOUNI --- ---
    RAJCHE: myslim ze roli rocni obdobi urcite hraje, nejvic turistu lita na kubu tusim unor - kveten, ja tam byla vzdycky srpen - zari. Nicmene zacatek ledna a mozna ze celej leden je tam asi nic moc pocasi, ale nejsem si tim stopro jista jen mam takovej pocit ze mi tata rikal ze v lednu je tam zima...
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    Chau vy, muzete mi pls nekdo poradit nejakou leteckou spolecnost co lita trasu Londyn - Cuba za par babek? ... btw: hrajou v cenach letenek rocni obdobi nebo ne? :) Chceme letet leden 2011. Tak by me zajimalo to, ze jestli soupneme odlet o +- mesic, tak jestli to bude levnejsi. Dik
    KOUNI
    KOUNI --- ---
    KOUNI
    KOUNI --- ---
    PARTRILIAW: Tak uz jsem zpet. Na turisticky karte uz neni rozliseny jestli budes bydlet v hotelu nebo kde, mopzna je to proto ze zavedli tzv family visa, který stojí asi 3x vic nez normalni turisticka karta. Kdyz jsem priletela do Havany tak mi hned po priletu na letisti sebrali pas a nechteli mi ho vratit, coz me trochu nasralo, ale sla jsem teda s nima za nakejma policajtama, kterejm dali ten muj pas, plus tam jeste takhle odchytli nakyho spanela a rekli nam at prijdem az budeme mit kufry. Sem si myslela ze maj teda problem s necim v tom kufru, treba s nerezovejma hrncema co vezu :-) Ale nakonec je nezajimal kufr, ale 10 minut me tam vyslychali, jestli jsem tam poprvy, kde budu bydlet, kolik mam penez, jestli mam kreditku atd. Tak jsem jim to vsechno rekla a v poho. Takze doporucuju si aspon zjistit jmeno a adresu nejakyho hotelu, myslim ze rezervace neni nutna, oni to stejne dle myho neoverujou. Jinak mam docela dobrej typ na pani u ktery se da bydlet, v docela peknym domku v Havane ne moc daleko od centra. Je to ceska takze muze i ledacos poradit.
    VERU_
    VERU_ --- ---
    zdravim vsechny, nemel by nekdo na prodej mapu Kuby od Nelles Maps, 1:775 000 a pripadne cesky preklad Lonely Planet od nakladatelstvi Svojtka? predem diky...
    PARTRILIAW
    PARTRILIAW --- ---
    Díky za odpovědi, tohle jsem chtěl slyšet. Šlo mi především o to abych nemusel spát v drahým hotelu. Nemám problém se natáhnout kdekoliv, na pláži u lesíka apod.

KOUNI: Určitě dej vědět, budu se těšit.

Určitě uvítám další návrhy, případně i linky na zajímavý články. Díky
    KRTEK4
    KRTEK4 --- ---
    PARTRILIAW: neni problem.. prespavat muzes v casa particular - u soukromniku za 10cuc/noc a oni kazdy den musi hlasit, kdo u nich prespal vc. cisla pasu.. ale ja spal normalne i venku na plazi nebo kde se dalo a az chytnes ten spranej prizvuk, tak te nechaj vesnicani spat u nich doma.. a zadny problem jsem nemel.. stopovani v pohode, ze zacatku ti budou vsichni nutit turisticky autobusy nebo taxi.. ale pak na to prijdes.. na vesnicich ukecas chlapika v obchode, aby ti dal rum legendario a ciga za monedad nacional + 4 doutniky, coz te bude stat 1 dolar i kdyz nemas pridelovou knizku a s takovym arzenalem budes amigo superstar :) obecne vesnice totalne v pohode, ve mestech se lidi boji rezimu vic.. fakt se toho neboj.. nekradou..
    KOUNI
    KOUNI --- ---
    PARTRILIAW: tak zrovna tohle nevidim jako problem, pokud chces bejt v klidu tak si zaplat jednu noc v hotelu a az se te budou ptat kde budes tak jim rekni ten hotel a pohoda. Neni to tak drsny. Ja jela k tatovi a v turisticky karte jsem mela napsano "hotel" no a kdyz se me zeptali tak jsem jim rekla ze budu u taty a voni te to mam spatny vizum a ze teda musim na ambasadu si to zmenit. Kdyz jsem odchazela tak na me ten policajt tak jako spiklenecky mrknul, takze jsem nikam nesla a nikdo se me uz na nic nikde za cely 3 tejdny neptal. Btw. v pondeli letim, takze to bude stejnej pripad, tak uvidime co mi reknou a muzu dat dalsi echo az se vratim :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam