• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MANICCAKuba - perla Karibiku...rum, doutniky, revoluce
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    PEDANT: my jsme s Viazulem jely z Varadera do Havany a bylo to velmi příjemné a na pohodu a asi za třetinu toho, co chtěli za collectivo. Ale myslím, že je to "vymoženost" Varadera jako turistického centra, jinde ta collectiva byly vždycky v pohodě, i při větším přejezdu (zátoka sviní až Cienfuegos).
    PEDANT
    PEDANT --- ---
    FLIPPER: spatne cesty a cena se jiz zminovala ale ono je docela komplikovane jiz to auto sehnat; a je jedno zda to "nekdo zaridi" jeste z CZ/Evropy a potvrdi, ze te tam bude cekat. Muze a nemusi, cili klidne budes par dnu cekat v Havane na auto. Netusim, jak je to s benzinkama, nas taxikar zabocil z dalnice a dotankoval u nejakeho kamose z kanystru :))

    Taxi Collectivo vas odveze kam budete chtit, pak jeste lokal taxiky, ktere ti vybavi domaci. Na autobusy (Viazul) bych se rovnou vy....jezdi pozde, pomalu, klimoska je na rymu...jo a taky nemusis sehnat jizdenku. Jestli chces dam ti kontakt na chlapka v Havane, ktery nam docela pomohl jeste pred prijezdem - s ubytovanim, odvozem a taky potapenim; jo a umi anglicky.)
    QUIP
    QUIP --- ---
    GENEVIEVE: Tak my jsme auto meli a naopak, jsem velmi rad, ze jsme ho meli. Stalo to sice vic, ale podivali jsme se kdy jsme chteli, kam jsme chteli a protoze tam s nama nejeli dalsi turisti nejakym busem nebo collectivem, tak jsme si na ruznych vyhlidkach atd. zastavovali sami a kochali se tam sami. Cestovat se na Kube dalo podle navigace uplne normalne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    FLIPPER: z mojí zkušenosti bych se na auto vybodla. cesty jsou strašný značení ještě horší a na dálnici potkáte koně pivoz i slepici. jezdete taxi collectivo. dostanete se všude a ještě ušetříte. :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    FLIPPER: Tak uz jenom pujceni auta znamena, ze to nebude low cost dovolena :) Pred 2 lety bylo auto tusim za 65 Euro na den. Ubytovani podle mista 25 - 30 Euro na den pro dva. Jist se tam pak da za min, nez v CR, takze to uz problem neni.
    FLIPPER
    FLIPPER --- ---
    zvažujeme se ženou, že bychom vyrazili s naší malou dcerou v lednu na Kubu. dokážete někdo odhadnout na kolik zhruba nás tam vyjdou tři týdny low cost dovolený? chtěli bychom si půjčit auto a vybrat si 3-4 místa, který bychom měly jako základnu, kde bychom bydleli a odkud bychom vyráželi na výlety. díky!
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    objevil jsem ve fotaku zapomenutou kuriozitku z koupelny jednoho Casa particulare kousek na vychod od Havany, toto dumyslne zarizeni ohriva vodu primo v hlavici rozprasovace... vysledny efekt pri sprchovani je vsak zajimava smes mistni podivne pachnouci vody a certstveho adrenalinu, ktery vas zahreje zevnitr:)



    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SKINNER: my jsme u ní byly, byla příjemná, zařídila všechno, vysvětlila co jsme potřebovaly. Pěkn pokoj s koupelnou, od centra dál a při zmatenosti dopravy v Havaně to byl trochu voser, ale vlastně na naše rozkoukání se na Kubě značka ideál. Byly jsme tam tři noci. To že mluví česky je výhoda. Fakt nám spoustu věcí vysvětlila a založila nás, protože jsme si měnily peníze až v Havaně.
    SKINNER
    SKINNER --- ---
    Dotaz : Helena Rodriguez ano nebo ne? Případně prosím tipy na casa particulares v Havaně. Díky
    STAM
    STAM --- ---
    ahoj, chcem ísť na Kubu, a počas pobytu ešte zájsť do Kostariky za kamoškou. Podľa internetu nemá zmysel riešiť nejaké viacvstupové víza, ale kúpiť si dva samostatné vstupy - dve turistické karty. Máte s tým niekto skúsenosť, riešia to nejak že by som jeden deň prišiel a druhý hneď odišiel, a potom o týždeň sa znova vrátil? (multicity letenka je o dosť drahšia než dve spiatočné)
    A ešte to zrovna tak vychádza že by som mal prílet do Havany o piatej večer, a odlet do Kostariky hneď na druhý deň o siedmej ráno - dá sa nejak zostať, respektíve prespať na letisku? Dík
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    GENEVIEVE: dekuju za odpoved. Zajimave. Jak pise nacelnik, zazili jsme to trochu (dost) jinak. Ale asi jsme jen meli kliku :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUIP: občas na tohle máme kliku :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    GENEVIEVE: Evidentne jsme byli se ZIGI na Kube v paralelni dimenzi, zatim co vy jste navstivili misto, ktere je kombinaci mongolske kuchyne a nepalske spiny :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZIGI: jako třeba jít kolem frekventovanější silnice nebo jet po dálnici v autě, který netěsní, je na pytel. Emise fakt neřeší a dýchat se to nedalo. Mimo silnice parádička :-)
    No a jídlo... jeden příklad za všechny: zátoka sviní, jdeme do hotelu, říkáme si, tam to nebude tak děsný. Já si dám rybu s rajčatovou salsou a kamarádka cordon bleu...já dostala rybího langoše (krásná bílá ryba zabalená ve vajíčku, s hnusným sýrem a kečupem co rajčata nikdy neviděl - tzn. zprasená ryba) a kamarádka dostala něco, co zvrchu dobrý a jakmile to rozkrojila, tak zjistila, že má syrový kuře, tak to nechala dopéct (plus ještě kousek, proože se radovala, že má nějaký ovoce na talíři a při bližší inspekci to byl jiný kus syrového kuřete) no a vrátili jí to rozkrojený jak to nechala akorát přes to přehodili kus sýra a aspoň teda už dopečený... tam umí zprasit naprosto všechno. U domácích se dalo. A ve Varaderu v parku jsme měli jedny dobrý lasagne. Ale jinak bída na druhou.
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    VERO: priznam se, nemuzu vubec pochopit to stezovani si na kvalitu vzduchu. Jeste mozna v Havane (a to musel kolem projet nakladak), ale mimo Havanu vubec netusim z ceho by ten vzduch mel byt spatny. Ale mozna jsme jen meli stesti, kdyz jsme tam byli (je fakt, ze ja mel slunicko i v Pekingu, takze vubec nevim, co je to poradny smog) :-)
    o jidle mluvit prej nesmim (rikal Quip), protoze jsem divnej (rozumnej, prase co sni vsechno) a chutnalo mi i v Mongolsku :-D ale jen tak na okraj, i kdyz asi Kuba neni uplne gastro raj - jako treba nekde v JV asii - tak ze by tam bylo jidlo vylozene spatny, to si rict netroufam. Mozna prilis mnoho Lomo Ahumado a obecne Cerdo na vsechny zpusoby, ale nebylo to spatny.
    Ale chtel jsem se zeptat, zajimalo by mne, kdyz pises o tom snizovani ocekavani, s jakou predstavou, ze ktere bylo potreba 2x slevit, jste tam jeli. Protoze jestli se to tam za ten rok, co jsme tam byli my, tak vyrazne zmenilo, tak teda potes a je to hodne smutne. To ze se to zmeni, a urcite k horsimu, jak pise Quip, to jsem cekal. Ale ze by to bylo tak rychle... :-(
    VERO
    VERO --- ---
    QUIP: Přívozem do Casablanky jsme také jeli - za 1 CUC/os., nakonec ta železniční trať ale byla mimo provoz kvůli hurikánu...a dlouho asi ještě bude. Jestli se znovu někdy vrátíme na Kubu, tak s respirátorem + vlastním jídlem, vezmeme to přes Jamajku a z druhého konce (za Guantamamem) a pak ještě na skok do Havany, přeci jen jsme si tam udělali pár životních přátel:)
    QUIP
    QUIP --- ---
    VERO: Byli jsme tam pred rokem, od pulky ledna na 3 tydny. Ubytovani a pujceni auta jsme platili v CUC, ale jidlo vetsinou v mistnich pesos. Nekde na nas zkouseli, ze to je cena v CUC a ze chteji CUC, ale po kratke hadce vzali mistni pesos. Podobne, jako si treba privoz v Havane do Casablancy vzal klidne 5CUC za prevoz 3 turistu, i kdyz oficialni cena byla 1 mistni peso (a my jsme tam jeli dvakrat a vzdy platili 1 mistni peso)
    Verim, ze hlavne v te Havane chteji uz ted vsichni CUC, tam je turistu strasne moc a taky se mi v te Havane v podstate libilo nejmin. Vizualne hezky, ale prave ty neustale snahy zholit turisty z toho delaji misto, kam se urcite vratit nepotrebuju, zatim co ty odlehlejsi oblasti me lakaji znovu.
    VERO
    VERO --- ---
    QUIP: A ve kterém roce jste tam byli? Všichni nám říkali (Kubánci), že změny za poslední dva roky jsou hodně znát... Ad placení v jejich pesos - v těch nám max. vrátili (někde na vesnici a adekvátně), ale platit s nimi už ani v této neturistické oblasti nešlo. A v Havaně prý konvertibilní pesos třeba taxíkáři nebo privátní restaurace vyžadují už i po Kubáncích (dokonce i v plné míře jako po turistech).
    Jinak souhlasím s tebou - když si vezmeš, že tamější doktor si vydělá měsíčně max. 50 CUC a taxíkář někoho z Havany 2x sveze na letiště a má to stejné, tak je to fakt velký nepoměr...a bohužel ty rozdíly se pořád prohlubují...
    QUIP
    QUIP --- ---
    VERO: To mi skoro pripada, ze vsichni jezdi na jinou Kubu, nez na ktere jsme byli my :) A nebo jsem mel jen nastavena jina meritka diky tomu, ze pred tim, jsme byli v Mongolsku. To je teprve level... {nebo je to tim, ze jsme projizdeli mene turisticke oblasti, nez je zrovna Havana}. Ale i v Havane jsme si davali na ulici smazenou ryzi asi za 20,- korun a zmrzlinu za korunu. Kde to slo, tam jsme platili mistnima pesos.
    Ja jsem si Kubu moc uzil, mel jsem z ni lepsi pocit, nez co jsem od toho cekal pred cestou tam. Rad bych se tam jeste nekdy podival.
    Ale jinak se dost shoduju v te prvni casti toho, co pises o mistnich. Ackoliv jsou chudi, vlastne maji docela hezky zivot a myslim si, ze budouci kapitalismus je tam zle prevalcuje. Ti, co se ted maji spatne, se budou mit jeste hur a ti, co uz ted maji penize z nejakych pronajmu a cernych kseftu, se budou mit jeste lip.
    VERO
    VERO --- ---
    Já Kubánce taky nejdřív dost litovala, že mají prázdné obchody (respektive - v jednom regálu v pěti řadách jedny stejné sušenky, které nikdo nekupuje, v druhém regálu chemickou majonézu; v běžném vesnickém obchodě výběr z cca 5 druhů zboží, v obuvnictví - 3 páry bot + šroubky všeho druhu), nemůžou si koupit kvalitní suroviny, mají znečištěný vzduch, minimální přístup na internet, žádné dětské hračky, oblečení atd. Už to vstřebávám 5 dní (cestovali jsme s PERPLEXem) a všechno to negativní se přetavuje v úplně jiný pohled na věc (kromě znečištěného vzduchu a jídla) - děti sice nemají moc hraček a tablety, zato si i na rušných ulicích Havany kopou s míčem, náměstí jsou obsazená pro baseball nebo fotbal. U nás je přehršel všeho a taky se tu s tím šíleně plýtvá...lidi jen kynou, vysedávají u počítačů a mizí ta pospolitost, kterou sociální sítě prostě nenahradí.
    Jinak mě dostala jejich dobrosrdečnost a to hlavně u těch úplně nejchudších - dali nám třeba napít nějaký bylinný macerát, dávali jsme jim za to peníze, ale oni to odmítli, až se skoro urazili. Tak jsme jim dali nějaké dětské hračky a to přijali. Ty jsme taky rozdávali v chudších čtvrtích Havany (měla jsem jich po synovi pytel) + sladkosti - a na ty úsměvy a zářivé oči nezapomenu. Naší bytné a její rodině jsem zase nechala půlku svého oblečení + kosmetiku, což se tam nedá vůbec sehnat.
    Jinak jsme v průběhu cesty 2x museli změnit náš přístup - z velkého očekávání jsme snížili na neočekávat nic, načež jsme nakonec ještě ubrali a očekávali to nejhorší - a jaké bylo překvapení, když i tohle trumfli pod onu míru :)...pak už jsme se tomu jen smáli a nazvali jsme to "syndromem kubánského pomeranče"...kdo měl zkušenost s tímhle "ovocem" lehce zaměnitelným s baseballovým míčkem, tak pochopí:)
    Jinak je opravdu velký rozdíl, jestli jsou restaurace (+ další služby) státní nebo privátní - na to už jsme se pak po zkušenostech se státními ptali předem. Také bych si dávala pozor při placení a měla s sebou vždy dostatek drobných - stalo se nám, že jsme platili 50CUC bankovkou a vraceli nám v jejich pesos. To byla fakt sviňárna, naštěstí jsme si toho všimli...nebo neměli vůbec na rozměnění (pro některé je to nadprůměrný měsíční výdělek).
    Naše cestovatelské heslo zní: "Všude doma, dobře nejlíp", ale po zkušenostech s Kubou jsme se snad poprvé hodně těšili domů na čistý pražský vzduch a jídlo, po kterém se vám nebude zvedat žaludek (bohužel). Celkově by to byl super výlet, kdyby to bylo za 1/3 ceny, která by vůči tamějším službám byla adekvátní a dalo se tam dýchat a trochu lépe jíst. Každopádně ale vydatná zkušenost.
    Ad dřívější reporty - někdo psal, že např. taxíky jezdí všude za 1 CUC (r. 2014), tak v roce 2018 se pod 5 CUC většinou nedostanete a to i když smlouváte. Jídlo v otevřené místní jídelně mimo turistická centra taky min. za 5 CUC/os.
    Určitě na ubytování využívat casa particulares, na delší cesty sdílené taxi colectivo, autobusy rezervovat několik dní dopředu. Ideální jet mimo sezonu - duben, květen - kdy je např. ještě možnost sehnat pronájem auta. Angličtina se na Kubě moc "neujala", takže jsme většinou mluvili jen španělsky, občas i rusky.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam