• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Tim BF3 etheratem to cyklizuji analogicky a slo to, overeno.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: nitril zhydrolyzujes roztzokom hydroxidu v pritomnosti peroxidu, okyslis, kyselinu prevedies na chlorid.

ta cyklizacia prebieha v kvazi jednom kroku, kedy je za katalyzy kyselinou (protickou alebo lewisovskou) subezne deprotegovany aldehyd, ktory nasledne kondenzuje s fenolickym -OH; vznikajuca voda stiepi dalsi acetal atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Borag se hodne priblizil "spravnemu" reseni .. (=funkcni synteza, kterou jsem kdysi delal jen na zakazku pro nekoho dle navodu..)

- U Libria si se svymi znalostmi netroufam diskutovat tak odborne, jak to tu nize probehlo, nicmene tedy rekapitulace: jakze strucne funguje vytvoreni toho karboxylchloridu z nitrilu? Na vsemozne ochranene molekule se nejak... hydrolysuje nitril v bazickem prostredi peroxidu, pote se udela volna kyselina a ta klasicky reaguje s SOCl2 na chlorid?

- Ten posledni krok jsem trochu nestihl, konkretne tu cyklizaci.

Ale asi by ta synth. taky šlapala, pokud to rikate :)

Po škole uverejnim me reseni.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    preco?=) aspon to tu trochu zije...
    BORAG
    BORAG --- ---
    jj, taky mi to došlo. Už tady k tomu večer nebudu sedat :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    aha, ty myslis nitril. benzylkyanid som uz alkyloval po deprotonacii amidom a k nukl. ataku nitrilu tam nijak extra nedochadzalo. takze ano, myslim, ze ten nitril to prezije.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG:
    R2CH|- + HC(O)-OMe --> R2CH-CH(OMe)-O-, nie?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: no, tak že máš R-CH2-C(NH)NH2. To můžeš hydrolyzovat na R-CH2-COOH.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: asi mam zly den, ale plne oxidovany?
    BORAG
    BORAG --- ---
    aldehyd určitě ne - ten uhlík je plně oxidovanej - to spíš kyselina, ale bude to chcít fakt dost kruté podmínky. Nikdy jsem hydrolýzu amidinu nedělal, takže bych spíš střílel od pasu. Btw, poslal jsem pozvánku jednomu kolegovi - snad se brzy připojí do diskuze.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: eh, mas pravdu. okay. ale, nevznikne z toho prislusny aldehyd aj tak nasledne hydrolyzou, ktora je tam nutna tak ci tak?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: takže to jen deprotonuje a nevzniká v dalším kroku amidin? Zajímavé...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ale je pravda, ze som to s tymi protekciami zrejme trochu prehnal :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG:
    1. nie som si isty. ale myslim, ze amid by to prezilo, hydroxid (obzvlast s peroxidom) by mohol byt problematicky...
    2. tymto som si dost isty (ze to pojde na tu formylaciu).
    3. noo...az tak drahe tam nevidim nic. TMSCl a TBAF-hydrat v mikroskale su podla mna znesitelne:)

tu protekciu fenolu v 2-hydroxyfenylacetonitrile by som spravil alternativne asi najskor benzylaciu na bentyleter a nakoniec deprotekciu hydrogenolyzou na Pd v AcOH; pri dobre zvolenych podmienkach (stechiometricka davka vodiku, T 30 - 40°C, P 0.1 - 0.15MPa) by zostalo neredukovane aj chromenonove jadro IMO.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Kdyz ja to vetsinou bud nerozlustim, nebo nemam naladu se tim vic zabyvat, jsem linej a tak se vzdycky podivam na reseni ;-). Navic sem neumim ty obrazky nahravat, tak se to ani nepokousim kreslit
    BORAG
    BORAG --- ---
    CHEMIK: no už jsem se bál, že se snad nikdy neozveš :-)
    Asi by bylo nejlepší použít Me- ester kyseliny. Nejprve dojde k acylaci resorcinolu, vznikne keton, ten bude v rovnováze s enolem, který by měl napadnout aledehy. Na závěr by měla eliminovat voda... Fluorid boritý by na to jako silná lewisovská kyselina měl stačit.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Pridam se jak funguje ten posledni krok?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: 1. TMS skupina je taková zvláštní "chránící skupina" - ona vlastně ani nějak pořádně nechrání :-) Nukleofilem ji sestřelíš dolů, takže imho amid nepřežije. I u toho hydroxidu bych se trochu bál.
    2. Jsi si jistý tou deprotonací alfa protonu nitrilu pomocí amidu? Bazický je na to dost, anion bude stabilizován aromátem i nitrilem, ale... ...amid je nukleofil. Dřív jsem dělal eliminace určitých geminálních a vicinálních dichlorderivátů, které na sobě nesly i nitrilovou skupinu. Prováděl jsem to NaNH2 a kvantitativně jsem připravil amidin :-) (eliminace ale fungovala)
    3. Jinak by to tak asi šlo. Ta molekula mi připadá ale poměrně jednoduchá a chemie co používáš je trošku zbytečně drahá :-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    trochu jsem tu syntézu poupravil, takže by už tam snad mělo být dost uhlíku. Na web jsem to nahrál pod stejným jménem, proto se to promítne do původního obrázku
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: to tak dopadne, ked v polke postu odidem sledovat TV :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam